Orbán: Vyhráli jsme

8. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Fidesz bude mít v Maďarsku znovu ústavní většinu. Orbán získal 48,8 procent hlasů!




Orbán poblahopřál voličům, že se vydali hlasovat. "Děkuji, že jste nám dali důvěru a že jste nás znovu podpořili. Bylo to výrazné vítězství. V budoucnosti budeme schopni uhájit svou zemi."





Opozice proti autoritářské straně Fidesz Viktora Orbána se zcela rozložila. Očekává se, že Fidesz získá znovu ústavní dvoutřetinovou většinu v maďarském parlamentě.

Koalice Fidesz-KNDP bude mít 134 křesel
Jobbik bude miít 26 křesel
Socialisté budou mít 20 křesel.

Toto byly výsledky po sečtení 75 procent hlasů v maďarských všeobecných volbách.

Orbán zaznamenal drtivé vítězství a má možnost změnit ústavu:


Otazníky okolo nového chemického útoku v Sýrii

8. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Saúdskou Arábií podporovaná fundamentalistická milice Jaysh al-Islam (Armáda islámu) obvinila režim Bašára Asada z chemického útoku ve městě Dúma, které se nachází v okrsku východní Ghúta. Ačkoli v tuto chvíli nelze spolehlivě určit, zda barbarský útok, při němž zahynuly desítky nevinných lidí, skutečně spáchala syrská armáda, pravděpodobnost, že za masakrem stojí Damašek, není vůbec zanedbatelná. Vyvstává otázka, do jaké míry tento tragický incident ovlivní nedávné rozhodnutí Bílého domu definitivně opustit Sýrii. Americký prezident Donald Trump dlouho neotálel a nechal se slyšet, že Rusko, Írán a „zvíře“ Asad za chemický útok v Dúmě zaplatí velkou cenu.

Může manipulace voličů na sociálních sítích fatálně ovlivnit volby i v Česku?

Christopher Wylie znovu varoval, že je nutno, aby britské úřady zasáhly proti zpotvoření demokracie

7. 4. 2018

čas čtení 4 minuty




Kdyby se toto stalo v Keni nebo v Nigérii, mezinárodní pozorovatelé by požadovali nové volby. Doufejme, že britská demokracie je dostatečně zralá na to, aby dokázala reagovat, když se ukáže, že se něco nepovedlo, zejména, když jde o tolik. Stoupenci brexitu zvítězili v referendu o méně než 2 procenta hlasů. Mohla internetová manipulace ten výsledek ovlivnit? Dominic Cummings, hlavní stratég kampaně Vote Leave, to potvrdil - toto jeho tvrzení teď zmizelo z internetu.

Christopher Wylie, whistleblower z firmy Cambridge Analytica, znovu tuto neděli varuje v týdeníku Observer, že britské úřady musejí zasáhnout proti zpotvoření demokracie, k němuž došlo internetovou manipulací voličů před referendem o brexitu v červnu 2016.

Británie je dnes natolik zemí, připomínající někdejší komunistické státy východní Evropy, že tam establishmentové sdělovací prostředky, včetně BBC, potlačují zásadní témata, jako byla manipulace referenda o brexitu. Namísto toho, aby se BBC tomuto závažnému problému věnovala, řešila, že kapitán australského kriketového týmu provedl jakýsi podvod s kriketovým míčkem!

Facebook nyní potvrdil, že firma Cambridge Analytica ukradla z Facebooku osobní data 87 milionů uživatelů, včetně více než 1 milionu britských uživatelů.

Rozhovor Britských listů 159.

Na Západě je daleko větší konkurence

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Většina emigrantů, kteří museli opustit Československo po únoru 1948 z politických důvodů se na Západě neuplatnila. Naproti tomu posrpnová generace emigrovavší v roce 1968 ovládla západní univerzity. O osudu, charakteristice a tvaru československé emigrace na Západě v druhé polovině 20. století hovoří s historikem Francisem Raškou, který o tom publikoval knížky, v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. dubna 2018.


Manažerské gestapáctví Andreje Babiše

8. 4. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Kulaté cifry škrtů jsou vždy produktem manažerského gestapáctví.

Jak moc dobře znám tohle manažerské gestapáctví z privátní sféry!

Že je nutné občas snižovat náklady, to ví každý, kdo kdy něco řídil. Fakt se tomu nedá vyhnout, a každou tvorbu rozpočtu tohle provází, je to normální.

42 osob bylo usmrceno a stovky lidí byly zraněny při chemickém útoku na enklávu vzbouřenců v Sýrii

8. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Desítky lidí byly usmrceny chemickým útokem na obklíčené město Duma nedaleko syrského hlavního města Damašek. Záchranáři konstatují, že zahynulo nejméně 42 osob a stovky lidí mají příznaky charakteristické pro otravu organofosforovou látkou. Sobotní útok byl nejnovějším v řadě údajných chemických útoků na obklíčenou enklávu východní Ghúty, která byla v minulosti terčem útoku chlórem a v roce 2013 plynem sárín. K útoku došlo v době, kdy se rozložila vyjednávání o nuceném exilu desítek tisíc civilistů a bojovníků z této oblasti.

Na videozáznamech pořízených záchranáři jsou mrtvoly dětí a rodin, některé ve svých domovech, některé mají pěnu u úst.

Syrská státní média obvinila vzbouřence z šíření lživých zpráv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Lula: "Nejsem člověk, jsem myšlenka"

8. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Těmito slovy dokončil Lula pětapadesátiminutový projev před budovou ocelářského odborového svazu, kde začal svou kariéru. Obklopen slavnými umělci a levicovými politiky vyzval  Lula zemi,  aby občané začali zapalovat pneumatiky a aby napadli farmy a tím způsobem projevili odpor proti „puči médií a synů bohatých soudců“. Dodal, že  „Lulovo tělo může být zatčeno, ale ne jeho duše a jeho příklad".

Bývalý prezident také zaznamenal zvukový záznam o svém životě, který se promítal v animovaném filmu zobrazujícím klíčové momenty jeho biografie.

Mnoho reportérů bylo napadeno a příznivci Luly jim nedovolili vykonávat jejich práci.

Guardian připomíná, že byly nalezeny rozsáhlé filmové a zvukové záznamy z procesu s Rudolfem Slánským

8. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


6 hodin obrazového záznamu natočeného na pětatřicetimilimetrový film, který je do určité míry postižen plísní,  a 80 hodin audiozáznamu z monstrprocesu s někdejším generálním tajemníkem KSČ Rudolfem Slánským, který byl r. 1952 mučen a odsouzen k smrti, poté, co ho donutili, aby u soudu žádal o smrt, bylo nalezeno v sídle někdejšího protektora Čech a Moravy za nacistické okupace Reinharda Heydricha v Panenských Břežanech. Filmový i zvukový materiál byl ukraden z ústředí KSČ po pádu komunismu r. 1989, není známo, zda proto, zda měl být utajen, anebo naopak zpeněžen. V padesátých letech měl filmový a zvukov materiál sloužit k vytvoření propagandistického filmu proti Slánskému, ale po Stalinově smrti r. 1953 bylo od toho upuštěno.

Materiál byl nalezen insolvenčním expertem v prostorách firmy, která zbankrotovala. Český Národní filmový archiv žádá stát o 12 milionů Kč na restaurování tohoto zvukového a obrazového materiálu.

Zdroj v angličtině ZDE

Stovky lidí se účastnily pohřbu izraelskou armádou zastřeleného novináře

7. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Izraelská armáda zastřelila novináře Jásira Murtaju,31, když natáčel páteční protesty u hranice Gazy

Stovky kolegů a přátel se účastnily pohřbu populárního a široce respektovaného palestinského videožurnalisty, který byl zastřelen při natáčení pátečních masových protestů v pásmu Gaza.

Jásir Murtaja, 31, byl zastřelen navzdory tomu, že měl na sobě neprůstřelnou vestu, na níž bylo jasně velkými písmeny napsáno slovo PRESS. Byl to jeden z nejméně devíti Palestinců, které izraelská armáda v pátek zastřelila.

Za poslední týden izraelská armáda usmrtila 31 Palestinců.

Murtaja byl jedním z prvních novinářů, kteří používali v Gaze k natáčení dronů. Založil televizní produkční společnost Ain Media, která pracovala pro zahraniční televize včetně BBC a Al Jazeera English. Pod fotografií přístavu v Gaze, pořízené dronem, kterou umístil na Facebook, napsal: "Škoda, že jsem nemohl tuto fotografii pořídit z oblohy, ne ze země. Jmenuji se Jásir Murtaja, je mi třicet let. Žiju v Gaza City. Nikdy jsem necestoval."

Izraelská armáda zastřelila novináře

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Jonathan Rugman, Channel 4 News: Izraelská armáda zastřelila při protestech v Gaze novináře Jásira Murtaju, jasně označeného velkým nápisem PRESS.


Demonstrace novinářů v Ramallah, Západní břeh, v solidaritě s žurnalistou Jásirem Murtajou, který byl v pátek usmrcen izraelskou armádu v Gaze. 

Izraelci pokračují ve vraždění neozbrojených palestinských demonstrantů

6. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Nejméně sedm Palestinců, včetně dvou dětí,  bylo usmrceno a 239 osob bylo zraněno střelbou izraelské armády na hranici s Gazou. Došlo k tomu v pátek 6.4. pouhý týden poté, co izraelská armáda na stejném místě usmrtila 18 Palestinců a asi 700  jich střílením zranila.

Izrael znovu páchá toto násilí navzory apelu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby si "velmi dával pozor". Jeho apel opakovala mluvčí OSN pro lidská práva Elizabeth Throssell, která zdůraznila, že neospravedlnitelné střílení ostrou municí do lidí je zlovolné vraždění civilistů a je to porušením čtvrté ženevské konvence.

Izraelská armáda v pátek očekávala demonstraci až 50 000 lidí a měla příkaz střílet ostrou municí na všechny lidi, kteří se přiblíží k pohraničnímu plotu.

Významná izraelská organizace hájící lidská práva, B'Tselem, apelovala na izraelské vojáky, aby neplnili "hrubě protizákonný" příkaz střílet na neozbrojené demonstranty.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch ostře odsoudila izraelské vraždění civilistů z minulého pátku.

Podrobnosti v angličtině ZDE  


V Muenstru najela dodávka do chodců. Pachatel, který se zastřelil, měl psychické problémy

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Asi třicet lidí bylo zraněno a jsou čtyři mrtví.  Pachatel, který se zastřelil, měl psychické problémy.


Policejní mluvčí uvedla, že se řidič zastřelil poté, co najel do davu, který se v sobotu odpoledne slunil před restaurací. Zemřeli čtyři lidé včetně řidiče. Šest z dvaceti lidí zasažených vozidlem bylo vážně zraněno. Německý list Süddeutsche Zeitung uvedl, že incident zřejmě nebyl teroristickým útokem. Řidič byl německý občan s historií mentálních problémů. Narodil se v roce 1969. Policie zprávu deníku nepotvrdila.

Zdroj ZDE
 

Babišova populistická politika ohrozí české vysoké školy i technologický vývoj ČR

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Kromě toho je pozoruhodné, že tato rozhodnutí dělá vláda bez mandátu a bez důvěry v parlamentu. V zemích, které respektují demokratickou ústavu zůstává u moci předchozí vláda a premiér do té doby, než získá nová vláda, vzniklá z voleb, důvěru  v parlamentě. Pokud by ČR byla demokratická země, stále by byl premiérem Sobotka (JČ).



Slet čarodějnic

7. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Happening proti Národnímu pochodu pro život a rodinu


TISKOVÁ ZPRÁVA Institutu pro magii a svobodu

PRAHA - V sobotu 7. dubna se uskutečnil v centru Prahy happening Institutu pro magii a svobodu nazvaný Slet čarodějnic. Účastnice a účastníci jeho prostřednictvím kritizovali již několikátý ročník Národního pochodu pro život a rodinu.

Událost, kterou pořádá organizace Hnutí pro život ČR, je spojena s řadou kontroverzí, i přes to se však těší podpoře veřejných institucí. Hnutí prezentuje svoje aktivity jako snahu o obranu žen v těžké životní situaci, jedním z jeho cílů je ovšem i plošný zákaz interrupcí, tedy zbavení žen kontroly nad svými těly. Rétorika hnutí zároveň klade důraz na nacionální a tradiční hodnoty, přičemž se ostře vymezuje vůči odlišnostem, ať už jde o lidi jiné než heterosexuální orientace nebo jiných náboženských vyznání. Svoje požadavky se snaží legitimizovat vlastním konzervativním výkladem křesťanské nauky. Proto byl letos svolán Slet čarodějnic, který má připomenout, kam až může vést snaha o prosazení poslušnosti. Organizátoři a organizátorky protestu současně napsali otevřený dopis adresovaný Magistrátu města Prahy, především pak radnímu Janu Wolfovi, tázající se po motivaci zaštítit tuto událost, jejíž cíle není možné podle nich vydávat za veřejný zájem.

Craig Murray: Neuvěřitelně nudné interview. Nedívejte se na ně

7. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Britská komerční televize Sky News odvysílala ve čtvrtek odpoledne téměř dvacetiminutový rozhovor s bývalým britským velvyslancem v Uzbekistánu Craigem Murraym, který je ostrým kritikem způsobu, jímž britská vláda reaguje na atentát proti Skripalovým v Salisbury. Murray nevylučuje, že útok provedl ruský stát, a pokud by se to potvrdilo, doporučoval by daleko ostřejší zásah proti Rusku než vyhoštění pár diplomatů, kteří jsou stejně k ničemu, jak on sám jako bývalý diplomat ví. Důležitější by byl zásah proti ruským oligarchům, kteří se bezostyšně v Londýně vychloubají svými miliony.

Zatímco Murray nevylučuje, že útok proti Skripalům spáchal ruský stát, poukazuje právem na to, že to nebylo dokázáno a že to nikdo neví. Skutečnost, že ruský stát před lety usmrtil v Británii bývalého špiona Litviněnka není přece důkazem, že provedl i tento útok. Načasování útoku proti Skripalovým na tuto dobu je pro Rusko nevhodné, mimo jiné i proto, že Rusko připravuje fotbalové mistrovství, na němž mu záleží, a skandál kolem atentátu ho ohrožuje.

Argument, že se Británii podařilo přesvědčit řadu západních států, že na vině je v případě Skripalových Rusko, je pro Murrayho nepřesvědčivý, protože když byl britským velvyslancem, podobně se Británii podařilo přesvědčit řadu západních zemí o údajné existenci neexistujících iráckých zbraní hromadného ničení, a to vedlo nejen k vyhošťování diplomatů, ale k válce. Pokud mají vlády jednat, musejí prezentovat důkazy, které by obstály u soudu, tvrdí Murray.

Podle Murrayho má přístup k novičoku mnoho států a mnoho států, například Ukrajina, nebo různé země na Blízkém východě, mohlo mít velký zájem na diskreditaci Ruska. Britský ministr zahraničí Boris Johnson tvrdil, že Rusko má tajný program výroby novičoků, na němž se účastní mnoho chemiků a vědců, už přes deset let.

Murray: Pokud by to bylo pravda, takový tajný program by Rusko stál desetimiliony, ne-li stamiliony dolarů. Vážně si někdo může myslet, že by si Rusko takový program veřejně odtajnilo, a tedy zničilo, útokem na špiona v penzi v Salisbury?

Rozhovor byl odvysílán, nebyl však umístěn na internetových stránkách televize Sky News, zřejmě proto, že moderátorka v poslední třetině rozhovoru na Murrayho nevybíravě útočila za to, že si dovolil poukázat, že rozhovor Sky News s ředitelem britské chemické laboratoře v  Porton Down Aikenheadem byl sestříhán, což se  ukázalo, že byl. Vedení stanice zřejmě usoudilo, že se moderátorka chovala trapně, a tak rozhovor potlačilo, Murray ho však z televizní stanice přece jen pak získal a zveřejnil, přestože mu moderátorka tvrdila, že šlo o živý rozhovor a že nahrávku nemají - což by bylo, jak na to Murray poukazuje, porušením zákona.

Britské úřady odmítly dát Viktorii Skripalové britské vízum

6. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Channel 4 News: Britské úřady odmítly dát vízum ke vstupu do Británie Viktorii Skripalové, sestřenici Julie, která byla v Salisbury otrávena. Viktorie Skripalová chtěla Julii navštívit v nemocnici. Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že její "žádost neodpovídala imigračním předpisům."


Craig Murray: Britská vláda byla v pátek donucena přiznat, že se naštěstí Sergej Skripal uzdravuje, poté, co to vyšlo najevo v telefonním rozhovoru mezi Viktorií a Julií. Který se britští vládní trollové pokoušeli zdiskreditovat. Odepření vstupního víza pro Viktorii je ostudné.


 

Británie a USA dostaly případovou dokumentaci o jedné nervové látce, vyrobené v ruské laboratoři

6. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



Mohlo by to pomoci se zjištěním, zda jed použitý v Salisbury byl vyroben v Rusku


Britské a americké úřady dostaly několik chemických analýz látky, o níž se předpokládá, že to byl novičok, vyrobený na uzavřené vojenské základně Šichany v Rusku, sdělil jeden ruský právník listu Guardian.

Boris Kuzněcov, který uprchl z Ruska r. 2007, řekl, že předal britským diplomatům policejní dokumentaci o vraždě ruského bankéře a jeho sekretářky v roce 1995. Ti byli zavražděni toxickou látkou, kterou vědci identifikovali jako produkt sovětského programu Foliant.

Facebook suspendoval za podvody firmu AggregateIQ, které oficiální probrexitová kampaň dala obrovské peníze

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Firma Facebook suspendovala kanadskou datovou firmu AggregateIQ, které oficiální britská probrexitová kampaň poskytla 40 procent svého rozpočtu na volební kampaň. Facebook vydal prohlášení: "Ve světle nedávných informací, že je firma AggregateIQ spojena s SCL,  mateřskou firmou podniku Cambridge Analytica, a zřejmě obdržela nezákonně osobní data uživatelů Facebooku, jsme ji přidali na seznam firem, které jsme z naší platformy suspendovali, zatímco věc vyšetřujeme."

Firma AggregateIQ hrála klíčovou roli v britském referendu o odchodu z Evropské unie. Čtyři různé kampaně, Vote Leave, BeLeave, Veterans for Britain a severoirská fundamentalisticky protestantská strana Demokratických unionistů celkem poskytly firmě AggregateIQ pro manipulaci britských voličů v referendu o brexitu 3,5 milionu liber (102 miliony Kč).

Britská vláda a většina britských médií, včetně BBC, tyto podvody neřeší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Facebook posedlý strachem

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Slavný reportér a moderátor Channel 4 News Jon Snow se vydal k londýnskému ústředí firmy Facebook ve snaze požádal kohokoliv o rozhovor, poté, co Zuckerberg jejich žádosti ignoruje a při jeho nedávné tiskové konferenci starým telefonem bylo reportérce Channel 4 News zabráněno Zuckerbergovi položit otázku.


Podívejte se na pozoruhodné video budovy Facebooku v Londýně, kterou před Jonem Snowem bezpečáci uzamkli.

Čeho ještě se Facebook bojí? ptá se v závěru videa Jon Snow:


Britské výzvědné služby "identifikovaly" původ novičoku ze Salisbury v ruském vojenském komplexu Šichany

6. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Podle britských lékařů se Sergej Skripal rychle uzdravuje a už není v kritickém stavu. ZDE

Podle zprávy britských výzvědných služeb byl vyroben novičok, použitý při útoku v Salisbury, v ruském vojenském komplexu Šichany. Tam se prý také v minulých desetiletích testovalo, zda může být používán pro atentáty v zahraničí. Zásoby novičoku v Šichany prý byly malé a měly být používány jen pro atentáty, napsal v pátek britský deník The Times. Prý právě tato zpráva přesvědčila západní spojence Británie, aby vyhostili ruské diplomaty. Rusko toto tvrzení zuřivě popírá. Kromě deníku Times (placený přístup) se tato informace zatím objevila jen v jedněch novozélandských novinách.

Nicméně britské postoje v této věci  podpořila nejen EU, ale Mezinárodní organizace pro ochranu před chemickými zbraněmi i Rada bezpečnosti OSN.


Jak poznamenávají komentátoři, je zvláštní, že ještě včera Británie nevěděla, kde byl novičok vyroben, a dnes v pátek to najednou přesně ví.

Když ve středu interviewoval rozhlas BBC v pořadu World at One  ministra pro bezpečnost o důvodech, proč si Británie myslí, že útok proti Skripalům spáchal ruský stát, ministr byl naprosto nepřesvědčivý, Zahrnul reportéra řadou banalit a nedokázal odpovědět na otázku, jak je možné, že ministr zahraničí Boris Johnson tvrdil, že mu osobně sdělili chemici z Porton Down, že je nadevší pochybnost, že novičok pochází z Ruska, a pak to ředitel této laboratoře dementoval.

V pátek vyšlo najevo, že v domě Skripalových v Salisbury uhynuly žízní dvě morčata a jedna kočka byla v tak strašlivém stavu, že ji policie musela utratit. Vypovídá to zdá se nám hodně o efektivitě vyšetřování prováděného britskými bezpečnostními jednotkami. Ty, zjevně dům Skripalových hermeticky uzavřely, aniž by se vůbec podívaly dovnitř a zjistily, že tam jsou morčata a kočky, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kmenové politikaření a mocenské přetahování o Jevgenie Nikulina je šokující

6. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 Už dlouho mě na české politické situaci šokuje, že mnoho lidí, včetně novinářů a politiků není schopno vnímat věcná fakta, ale všechno interpretuje ideologicky, na základě politického boje a své příslušnosti k určitému kmenu.

Minulý týden vydala Česká republika ke stíhání do USA mladého Rusa Jevgenije Nikulina, který byl v Praze zatčen v říjnu 2016.

Pražští stoupenci "Západu" se radují, že se tak "ukázalo" Miloši Zemanovi, který chtěl, aby byl Nikulin vrácen do Ruska, kde by byl pravděpodobně donucen pracovat pro ruskou tajnou službu. Zeman, Ovčáček a jeho stoupenci zuří, že byl Nikulin vydán do USA.

Ježíš v letadle, Tupolev se zlámanou břízou, "malé" prémie polské vlády a výsměch polských aristokratů

6. 4. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Velikonce... Nejdůležitější katolické svátky... Křesťanské náboženství lásky. Ve srovnání se západoevropskými zeměmi oslavuje Polsko Velikonoce daleko obřadněji a svým vlastním způsobem. A to ani nemám na mysli tradici Śmigus – Dyngus, kdy na velikonoční pondělí chlapci pronásledují dívky s kyblíky plnými vody. Máme i další tradice: například všechny katolické kostely na tři dny od Velkého pátku do velikonoční neděli buduje Ježíšův hrob.

Vědci vynalezli síto z grafénu, které proměňuje mořskou slanou vodu ve vodu pitnou

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta




Zřejmě to zrevolucionizuje filtraci vody a poskytne to bezpečnou pitnou vodu milionům lidí


Předčasných voleb se nebojíme

6. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Stále dokola tady píši, že Andrej Babiš nechce žádnou koaliční vládu, nechce vládnout s nikým, chce vládnout sám. Od skončení podzimních voleb do Sněmovny dělá chytrou předvolební kampaň. A preference mu rostou. Jako jediný má peníze na ostrý volební střet. Představte si, že je šance, že by pomocí předčasných sněmovních voleb dostal ze Sněmovny TOP09, STAN, možná i SPD, KSČM, ČSSD. To je přece neodolatelné.

Housenky, které žerou plasty, by mohly zachránit planetu

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Objevil je náhodou jedna vědkyně, když je dala do igelitového pytlíku a ony se jím rychle prožraly ven. Ukázalo se, že housenky dokáží rozbít chemické vazby v plastech. Jenže tento typ housenek také napadá včely, které jsou už v ohrožení a bez nichž lidstvo nemůže existovat. Lepším řešením by byly bakterie, požírající plasty. Vědci se pokusí schopnost housenek požírat plasty včlenit bakteriím.

25854

Železniční koridory v ČR jsou "systemizovány na 200 km/h", vlaky ale jezdí daleko pomaleji

6. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Pan Jiří Kratochvil píše v tomto článku, že nejdůležitější železniční koridory byly zmodernizovány na rychlost 200 km/h, ale z bezpečnostních důvodů v řadě úseků jezdí 160 km/h.

No tak z pohledu na jízdní řády to tedy nevyplývá. Možná ty vlaky jezdí tou rychlostí jen pár kilometrů. Uvádím jen tratě, které byly z velké části zmodernizovány:

- Praha - České Budějovice: 167 km, doba jízdy 2 hodiny 29 minut, rychlost 68,97 km/h

- Praha - Brno 255 km, doba jízdy 2 hodiny 29 minut, rychlost 103 km/h

- Praha - Ostrava 356 km, doba jízdy 3 hodiny  21 minut, rychlost 106 km/h

- Glasgow - London 664 km, doba jízdy 4 hodiny 29 minut, rychlost 148 km/h

"Zmodernizovaná" železnice v ČR kupodivu hodně zaostává v rychlosti  i za drahými, zastaralými a polorozpadlými britskými železnicemi.

PS: K diskusi o železnici v ČR přispěli zajímavě náš polský spolupracovník Tomasz Oryński (který je železničním expertem) a jeden zaměstnanec Českých drah, jehož jsem se zeptal, jestli smím jeho příspěvek zveřejnit, čekám na odpověď. Oryński mj. argumentuje, že je neférové srovnávat britské vlaky s českými, protože na trase Glasgow-Londýn jezdí Pendolino, ovšem na trase Praha-Ostrava jezdí také Pendolino, ale daleko pomaleji, a je známo, že když je vyřazeno mimo provoz, normální vlaky, které ho nahrazují, ujedou tu trasu také za 3 hodiny zcela bez problémů. Zdá se tedy, že ČD záměrně drží rychlost "ostatních" vlaků jezdících mezi Prahou a Ostravou na pomalejší úrovni, aby mohly účtovat příplatek za Pendolino, které stejně nejede tak rychle, jak by mohlo. Mimochodem, některé vlaky Londýn-Glasgow staví po celé cestě jen na jediném místě, v Prestonu, a ujedou tu vzdálenost 664 km za 4 hodiny, tedy průměrnou rychlostí  166 km/h. (JČ)

Brazílie: Lula se protiví zatčení a vyzývá k násilným protestům

6. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Bývalý brazilský prezident se rozhodl, že se dnes v 17 hodin nepoddá úřadům, jak rozhodl soudce Sérgio Moro. Jeho právníci požádali OSN, aby zasáhla a prohlásila Lulovo věznění  za nespravedlivé, protože ještě neprošly všechny možné soudní kroky k jeho obhajobě. Jeden z soudců Nejvyššího soudu, Marco Aurélio, by měl odvolat Lulovo odnětí svobody, ale není schopen to udělat v pátek, protože tribunál je uzavřen až do pondělí. 

Lulovi spojenci prohlásili, že pokud policie chce být potlačena oceánem lidí, měli by se pokusit vstoupit do ústředí odboru ocelářských dělníků, kde Lula je od včerejška. 

Lula uvedl, že pokud bude zatčen, svět by měl vidět odpor obyvatelstva. Chce, aby byla policie nafilmována, jak se dopouští násilí. 

Soudce Sérgio Moro by musel odvolat část svého rozhodnutí, které zakazuje užívání pout pro bývalého prezidenta. Ústava zakazuje policii zatýkat lidi za nenásilné zločiny mezi 18. hodinou a 6. hodinou ráno. Takže policie by mohla jednat pouze v sobotu ráno. Pokud k tomu dojde, očekává se množství násilí.

Proč je tak důležité rozdělit mocenské duo Babiš-Zeman

6. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V minulých dnech se premiér s prezidentem dvakrát diametrálně politicky rozešli. Andrej Babiš na základě britských zpravodajských informací, které přesvědčily i takové notoricky proruské členy EU a NATO jako Maďarsko či Itálie, souhlasil s vyhoštěním ruských "diplomatů" z ČR, zatímco Hrad byl jednoznačně proti. Později Babišova vláda schválila vydání ruského hackera Nikulina do USA, třebaže Hrad masivně lobboval za extradici do Moskvy (kde by Nikulin zřejmě obdržel za zásluhy metál).

"Hele, Honzo, neposmívej se mu, on neví, že byla druhá světová válka"

6. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Tak jsem dokončil první ze čtyř týdnů výuky na třech českých univerzitách v rámci výměnného programu Evropské unie Erasmus. Studenti jsou pozorní, milí, zajímají se ale - z české, a možná i mezinárodní kulturně-politické historie neznají skoro vůbec nic. Snažím se vžít do jejich kůže, jaké mohu mít pocity a porozumění své historické situaci, když vůbec nemám povědomí o tom, co se na tomto místě v které době dělo a jak vznikla situace, v které jsem, a jak se může vyvíjet dál.

Lula půjde do vězení v 17 hodin

6. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


"Kvůli důstojnosti vašeho bývalého postavení jako prezident Brazílie, můžete se do pátku 6. dubna 2018 prezentovat dobrovolně a bez policejních akcí nebo pout až do 17. hodiny. V souladu s vaším zvláštním postavením bývalého prezidenta nepůjdete do vězení: budete přebývat v soukromé místnosti se svobodou pohybu v sídle budovy Federální policie ve federálním státě Paraná. " Toto bylo rozhodnutí soudce Sérgia Moro, který Lula odsoudil na 12 let vězení.

Poprvé v brazilské historii  půjde bývalý prezident do vězení. Lula vydal následující slova:

Ještě jednou pár slov o Regiojetu

6. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Když jsem v úterý tady psal o tom, jakým zklamáním a jakou nepříjemností byly v ošuntělém, mírně zpožděném vlaku firmy Regiojet rozbité záchody a netekoucí voda, zaujalo mě, kolik lidí rozzuřila skutečnost, že jsem si dovolil kritizovat podle některých "dokonalý", protože soukromý podnik pana Jančury. Přijde mi, že tyto reakce jsou typickou ukázkou ideologického reagování na realitu, kterou mnozí nejsou schopni vnímat, aniž by se oprostili od svých ideologických předsudků.

Nedá se nic dělat: Jančurovy vagóny jsou staré a ošuntělé, protože to jsou staré repasované vagóny. Jančura prostě zjevně neměl dost peněz na pořádný, moderní vlak. Kromě toho, že v nich netekla voda a nefungovala většina záchodů, mi kdosi napsal toto:

"Díky za poznámky o RegioJetu, já už s nimi vlakem (busy jsou zcela OK) tři roky nejezdím, protože ve starých repasovaných soupravách často nefunguje klimatizace: v létě horko, v zimě zima, a má osmdesátiletá babička, když za námi jela do Prahy na návštěvu, si tak málem uhnala zánět průdušek..."

Rozhovor Britských listů 158:

"Indové mají daleko vyšší IQ než Češi"

30. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Samozřejmě to není pravda. Středoškolská studentka z Indie Pria Jadav strávila rok ve Zlíně. Je zřejmě varováním, že po ročním pobytu v českém prostředí usoudila, že Indové jsou daleko energičtější a daleko usilovněji se snaží ekonomicky uspět na mezinárodním fóru než Češi. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Priou Jadav o jejích dojmech z ČR a s filmařkou Dominikou Švecovou o jejích dojmech z Indie.  Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. března 2018.


Indie bude v roce 2100 nejlidnatější zemí světa:


Soud v Německu odmítl žádost o vydání bývalého katalánského premiéra kvůli "vzbouření"

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 
 

Soud souhlasil, že propustí Carlese Puigdemonta na kauci a dodal, že jeho vydání do Španělska je možné pro menší obvinění zneužití veřejných fondů. Puigdemont byl minulý měsíc zatčen na základě španělského zatykače, když vstoupil na německou půdu. Znamená to, že Puidgemont, který uprchl před pěti měsíci ze Španělska do Belgie poté, co španělský premiér Mariano Rajoy odvolal celou jeho regionální vládu, nemůže být souzen ve Španělsku za vzbouření, pokud by byl vydán kvůli menšímu trestnému činu.

"Soud musí nyní rozhodnout, zda jeho vydání za zneužití veřejných fondů je možné," konstatovala mluvčí Frauke Holmerová. Vzbouření proti vládě není v Německu trestný čin.

https://twitter.com/Reuters/status/982030311277170689

Sestřenice Julie Skripalové: Jsem uprostřed informační války

6. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



 


Volalo mi anglické číslo, řekla jsem "Hello? Hello?"

A ze zvuku jejího hlasu? jste si jista, že to  opravdu byla Julia?"  

"Ano, byla to Julia. Nepochybuju vůbec o tom, že to byla Julia."

"Na 100 procent?"

"Na 100 procent."

"Jaká byla vaše reakce?"

"Slyšel jste to na té nahrávce. Nevěřila jsem svým uším. A byla jsem klidná zvnějšku, ale vevnitř jsem měla pocit lásky."

"A soudě podle jejího hlasu, jaké si myslíte, že je její zdravím fyzicky a duševně?"

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Jakou cestou se vydá Brazílie?

6. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Brazílii zbývá šest měsíců do prezidentských voleb - a není jasné, kdo poté povede zemi. Pravděpodobné uvěznění exprezidenta Luly da Silvy přispělo k nejistotě, píše Alexandre Schlosser.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Julia Skripalová konstatuje, že se uzdravuje, ale je dezorientovaná

5. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Alex Thomson, Channel 4 News: Podivné prohlášení londýnské policie údajně od Julie Skripalové. Popisuje tím, co prošla, jako "poněkud dezorientující". Opravdu?


Policie říká, že Julie Skripalová chce, aby bylo respektováno její soukromí. Avšak údajný její telefonní rozhovor se sestřenicí odvysílal hlavní program ruské televize.



Dvaatřicet dní poté, co Julia Skripalová a její otec zkolabovali na lavičce v městě Salisbury po útoku nervovou látkou, nyní konstatuje, že se každým dnem stále více uzdravuje a že je vděčná britskému lidu za to, že jí a jejímu otci pomohli.

Skripalová poděkovala obyvatelům Salisbury za to, že jí přišli na pomoc, když ona a její otec, bývalý špion Sergej Skripal, "onemocněli", a pochválila britské zdravotníky, že jim oběma pomohli.

Není známo, zda Julia Skripalová poskytla britským proteroristickým pracovníkům podrobnosti o tom, jak byla s otcem terčem atentátu, avšak skutečnost, že její prohlášení vydala londýnská Metropolitní policie, naznačuje, že Skripalová spolupracuje s britskými úřady.

Craig Murray: Další pochybnosti o případu Skripal

5. 4. 2018

čas čtení 5 minut


Craig Murray, bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu, který už před třemi týdny předpověděl, že britská vláda nebude schopna určit, že novičok použitý při atentátu v Salisbury pochází z Ruska, situaci dále na svém blogu analyzuje:




Aktualizace: Právě jsem vyslechl nahrávku údajného telefonního rozhovoru   mezi Julií Skripalovou v nemocnici v Salisbury a její sestřenicí Viktorií, což dále prohlubuje záhadu. Mé znepokojení se týká chvíle asi kolem 30. sekundy, kde Viktoria říká Julii, že žádá o britské vízum k návštěvě Julie.

Julia odpovídá: "Nikdo ti vízum nedá." Viktoria potom říká Julii, že jestliže se jí zeptají, zda chce, aby Viktoria přijela, že má říct, že ano. Julia odpovídá, že "toto se v této situaci nestane", tedy že jí Britové nedovolí setkat se s Viktorií. Tahle klíčová reakce chybí ve všech transkriptech tohoto rozhovoru, které jsem viděl.

Co způsobilo, že Julia má pocit, že jí britská vláda zabrání setkat se se svou sestřenicí? A proč si Julia myslí, že její sestřenici nedá britská vláda vstupní vízum v této extremní rodinné situaci?

Přečetli jsme:

Odtajněná hra o Nikulina: peníze z Ruska měly zajistit lobbing u Pelikána

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Souboj o vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina provázela v Česku dosud nepopsaná zákulisní hra: figuroval v ní někdejší vlivný státní zástupce, gruzínská podnikatelka, venezuelský novinář a tři tajemní Rusové. Středobodem podezřelé kombinace se stal ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), který měl podle přání mezinárodní skupiny Nikulina vydat do Ruska. Detaily špionážní hry zmapoval reportér Radiožurnálu Janek Kroupa.

 

Celý článek: ZDE

29923

"Největší Češi" současnosti jsou prachsprostí hokynáři s lidským neštěstím

Češi milují své katy a ochotně kladou hlavu na špalek

5. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Prototyp úspěšného českého politika současnosti: nevzdělaný buran, který vyrostl na pochybném byznysu s lidským neštěstím, daňový rezident jiné země, mediální parazit obchodující hloupost.," napsal jsem jako poznámku k rozhovoru Hospodářských novin s Ivo Valentou, člověkem, který svůj business postavil na výherních automatech, byl pravomocně odsouzen za korupci v rámci jeho aktivit v mafiánském prostředí českého fotbalu a nyní je senátorem pro Uherské Hradiště. A jedním ze spoluvlastníků Parlamentních listů, pravděpodobně největší české mediální skládky fake news, placené propagandy, demagogie a útočiště pro populistickou scénu, od Haška, přes Okamuru po Zemana. "Ivoš chodí po Hradišti během slavností vína a rozdává tisícovku každé gumě v kroji. Dává prachy folklorním kroužkům, fotbalistům a hraje si na ogara ze Slovácka. Imho má z Babiše stejný mindrák, jaký má Babiš z Kellnera," píše v reakci na příspěvek mladý novinář Jakub Mikel k tomu, jak typický politický šupák, jenž sám sebe vnímá jako "správného chlapa", získává popularitu v regionu, kde by chtěl působit také na lokální politické úrovni. Což se mu daří. Dostalo se mi také srozumitelného vysvětlení, proč tomu tak je...

Proč Izrael beztrestně zabíjí civilisty a vždy mu to projde?

5. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dehumanizace lidských bytostí bývá předstupněm extrémistických metod a tato oblíbená praxe rasistů může vést až ke genocidě. Situace je o to vážnější, když se na dehumanizaci osob po etnické a náboženské linii podílejí sdělovací prostředky, jež mají tendenci se přimykat k vulgární propagandě mocných. Na stránkách Britských listů systematicky upozorňuji na předpojatost tradičních mediálních domů, když přijde řeč na propastné rozdíly mezi informováním o zločinech antagonistických zemí a pokrývání kriminálních aktivit států řadících se k západnímu civilizačnímu okruhu.        

29922

Sen Martina Luthera Kinga 50 let po jeho smrti

5. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Před padesáti lety, 4. dubna 1968, byl v Memphis v Tennessee zastřelen Martin Luther King, asi nejvýznamnější postava afroamerického hnutí za občanská práva. Ve svém projevu I have a dream (Mám sen), který přednesl ze schodů Lincolnova památníku v srpnu 1963, mimo jiné řekl i tato slova: „Sním o tom, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy své kůže, ale podle toho, jaký mají charakter.“ 

Dnes se zdá, že v České republice se rozmáhá pravý opak.

Britská vláda "ví, kde byl v Rusku vyroben novičok pro útok v Salisbury"

5. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek vyšlo najevo, že se britské výzvědné služby domnívají, že vědí, kde je přesně tajná ruská laboratoř, která vyrobila jedovatou chemickou látku použitou při útoku proti Skripalovým v Salisbury.

Ministři a činitelé výzvědných služeb byli údajně schopni identifikovat zdroj novičoku za použití vědecké analýzy a výzvědných informací už 4. března.

Guardian píše o šíleném rozhodnutí radních z Prahy 1 zakázat na Starém Městě jízdu na kole

5. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Zatímco všechna ostatní evropská města jízdu na kole podporují na úkor automobilů, radní na Praze 1 se rozhodli zakázat od 1.května jízdu na kole na Starém Městě - Josefov, v Karlově ulici, na Karlově mostě, na částech Václavského náměstí a na Staroměstském náměstí, namísto toho, aby naopak, jak se tomu děje v civilizovaných městech, na těchto místech vybudovali cyklotrasy.

Radní v Praze 1 samozřejmě absolutně nenapadlo, že by měli co nejdříve zakázat průjezd automobilů Starým Městem, ne kola. Na Smetanově nábřeží, v Křižovnické ulici a v ulici 17. listopadu, od Národního divadla až po Právnickou fakultu UK, se trvale tvoří statické kolony automobilů, jejichž zplodiny děsivým způsobem otravují životní prostředí, což zabíjí. Pražští radní jsou za tato úmrtí v důsledku své nečinnosti přímo odpovědni. Prašnost na pražském Starém Městě je otřesně vysoká. Smrad, který v Praze cítíte, je intenzivní dokonce i v Ruzyni, vnímáte to okamžitě, jakmile vyjdete z letiště.

Kontrast s městy, která jízdu na kole podporují, jako například Amsterdam či Kodaň, je zničující. Nehledě na to, že šíleným opatřením Praha 1 ohrozí životy cyklistů. 

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Lula na pokraji uvěznění

5. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Po vyčerpávajících jedenácti hodinách jednání, které televize živě vysílaly s národem v pohotovosti se brazilský Nejvyšší soud rozhodl nepřijmout "preventivní" habeas korpus bývalého prezidenta Luly (což by zabránilo, aby byl poslán do vězení, dokud nebudou všechny odvolacísoudní postupy povolené zákonem vyčerpány). 

Celá země byla v pohotovosti nejen proto, že  se rozhodovalo o osudu jejího nejpůsobivějšího prezidenta v historii,  ale také proto, že náčelník ozbrojených sil generál Villas-Boas měl odvahu učinit prohlášení, které znělo  jako hrozba vojenského zásahu v případě, že by Lula mohl zůstat mimo vězení.

29766

Bodláky Václava Duška

Roztomilí fakani Matky Země

5. 4. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tichošlápci ze státních kazatelen i naočkování ometáci satanem se nás snaží přesvědčit, že můžeme bez obav podat inzerát – hledám studánku plnou zlatých hvězd, značka: platím hotově. Básník zamilovaný do líbezného Podřipska, dávno již tomu, odpočívá v pokoji a míru, kdeže ho mohlo napadnout, jak budeme bezostyšně rabovat svěřenou zemi; u nás doma máme dostatečné páky, abychom omezili protesty zapšklých ochránců přírody – naděláme z nich špiony cizích mocností, nalakujeme je křiklouny narůžovo, jak jinak, že?! 

Zuckerberg poskytl rozhovor evropským médiím, přičemž dětinsky vzdorně ignoroval Channel 4 News, které jako první ukázaly, že císař je nahý

5. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zuckerbergovo předstírání, jak "hodný" a "pozitivně společenský angažovaný" je jeho Facebook, kolabuje odhalením jeho nenávistného chování vůči britským novinářům, kteří odhalili, že mu spadly kalhoty:



29716

Regionální muzea a galerie jsou vydány napospas nekompetentnímu rozhodování krajů

5. 4. 2018 / Mojmír Pukl

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Muzea a Galerie v regionech jsou od roku 2001 zřizována kraji a převedena do jejich majetku. Nakládání s těmito institucemi i se sbírkami a depozitáři je v rukou diletantů – politiků, kteří nerespektují jejich úkoly. Aktuálně je zde velice nebezpečný záměr soukromé Nadace Emila Filly provozovat Pamětní síň na zámku Peruc s předpokládaným vyvedením cenných obrazů a sbírkových předmětů do soukromého rezortu... 

Pohled zvenčí na ČR...

Česko jako čínská laboratoř pro evropské plány

5. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká republika patří mezi evropské země, v nichž má Čína největší vliv na politické a ekonomické elity, média a občanskou společnost. Ukazuje to podrobná analýza The Global Public Policy Institute, nezávislého think tanku působícího v Berlíně (str. 14). je patrné, že Čína se strategicky a cílevědomě soustředí - v rámci projektu 16 +1 - na země střední a východní Evropy, v nichž evidentně nemusí lézt oknem, jelikož dveře jsou otevřené. Analýza, zveřejněná v únoru roku 2018, si velmi detailně všímá situace v České republice a de facto ukazuje, že malá středoevropská země slouží Číně jako dobrá laboratoř pro pilotování své taktiky s cílem představit čínský autoritářský systém řízeného kapitalismu jako životaschopnou konkurenci euoroatlantickému kulturnímu kódu, který stojí na nezadatelných lidských právech a svobodách.

Rusko se ve čtvrtek pokusí v Radě bezpečnosti OSN zdiskreditovat Británii v důsledku chyb Borise Johnsona

5. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Rusko, povzbuzené amatérismem, chybami a lžemi britského ministra zahraničí Borise Johnsona, se chystá ve čtvrtek na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN k případu Skripal, který si vyžádalo, zdiskreditovat Velkou Británii. Obviňuje Británii, že ta přehnala svá tvrzení o možné vině ruského státu v této věci.

I když pečlivě vytvořená mezinárodní aliance na podporu Británie ve věci atentátu na Skripalovy se navzdory ruskému nátlaku dosud nerozpadla, britští ministři byli nuceni ustoupit od neodpovědného a lživého tvrzení Borise Johnsona, že britská instituce pro kontrolu a analýzu chemických zbraní v Porton Down mu potvrdila, že za útok s naprostou určitostí neslo odpovědnost Rusko. V úterý uvedl šéf této vojenské instituce, že její pracovníci byli schopni identifikovat novičok, avšak nedokáží říci, zda je ruského původu.

Facebook: Nevhodně jsme poskytli firmě Cambridge Analytica data od 87 milionů lidí

4. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Facebook přiznal, že zřejmě poskytl firmě Cambridge Analytica osobní data od nikoliv "jen" od 50, avšak od 87 milionů lidí. Přiznal to na svém blou Mike Schroepfer. Zpráva přichází týden před tím, než má být Mark Zuckerberg vyslýchán v této věci v americkém Kongresu.

Schroepher přislíbil, že Facebook už nebude osobní data uživatelů sdílet s počítačovými vývojáři a výrazně zpřísní přístup k facebookovým datům pro počítačové vývojové firmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Nová studie: Falešné zprávy možná Trumpovi vyhrály volby

4. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump opakovaně prohlásil, že na ruském zasahování do voleb v roce 2016 nezáleží, a že zpravodajská a bezpečnostní komunita tvrdí totéž. Zjevně se obává, že ruské vměšování a použití falešných zpráv podkope legitimitu jeho vítězství.

O "správnou" politickou tendenci v literárních časopisech

4. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Komise ministerstva kultury tvořená Janem Bělíčkem, Ondřejem Buddeusem, Erikem Gilkem, Janou Chalupovou, Michalem Jarešem, Olgou Jeřábkovou, Janem Lukavským, Lukášem Neumannem, Davidem Zábranským a Alenou Zemančíkovou na základě podkladů Bohumila Fišera v úterý rozhodla, že literární revue Babylon není hodna finanční podpory ze strany rezortu. Zdůvodnění dominuje mimořádně zajímavé tvrzení, že zmíněný literární časopis má údajně "jednostranný ideový náhled" ZDE.

V Brazílii se tuto středu rozhoduje o budoucnosti země

4. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Tuto středu učiní brazilský Nejvyšší soud rozhodnutí, které může mít velmi vážné důsledky. Bývalý prezident a levicová ikona Lula byl odsouzen k 12 letům vězení, ale stále  ve vězení není, protože se domáhá, aby byl Nejvyšší soud využíván k odvolacímu řízení až do posledního soudního zdroje, což může trvat roky.

Aktualizace:
Pozoruhodné scény u Nejvyššího soudu v Brazílii: rozhoduje, zda dovolit Lulovi, aby nemusel nastoupit do vězení (čím by zřejmě mohl kandidovat) anebo zda ho uvěznit. Známé hlasy jsou 3 ku 3. Nyní hlasuje rozhodující soudkyně Rosa Weber:


Dotaci ministerstva kultury nedostaly ani neokomunistické Literární noviny

4. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



K článku Karla Dolejšího o ideologickém hodnocení literárních časopisů  je nutno dodat, že dotace ministerstva kultury byla zrušena nejen ultrapravicovému časopisu Babylon, ale i neokomunistickým Literárním novinám,   přestože se kromě šíření neokomunistické propagandy a ideologických nesmyslů docela seriozně zabývají literárními tématy.

Vyvolává to samozřejmě zajímavou otázku, do jaké míry bylo rozhodování komise ovlivněno ideologickými ohledy a do jaké míry prostě nynější vláda se rozhodla kulturu nepodporovat. Osobně mám skutečně problém s jednostranně ideologicky zaměřenými periodiky a netuším, proč by je měl podporovat stát.

Bylo by dobré, kdyby podmínkou pro udělování státních dotací byla lehce dohledatelná názorová pluralita: že list publikuje širokou škálu názorů, nikoliv však fake news a přidržuje se faktů.

V dnešní době šířícího se populismu existují důležité mantinely: Na jedné straně je opravdu nepřípustná jednostranně ideologická, manipulující propaganda, na druhé straně je nepřípustné šíření fake news a trestným činem je cílené vyvolávání rasistické a náboženské nenávisti.

V ČR se to tak ovšem nebere - přestože jsme už měli holocaust a měli bychom dobře vědět, že verbální násilí vede k fyzickému násilí - většina Čechů vyvolávání nenávisti vůči těm, kteří jsou považováni za představitele jinakosti, silně podporuje a legitimizuje.

Je samozřejmě ovšem velmi obtížné určit, kde je hranice slepé poslušnosti ideologii v daném periodiku - grantová dotační komise se lehce může stát terčem obvinění z cenzury.

Z hlediska pozorovatele české společnosti je pro mě nesmírně zajímavé, že v grantové komisi ministerstva kultury zasedal i David Zábranský, autor prvního opravdu fašistického, špatně napsaného a hnusného románu v českém jazyce.  Autor, který by byl v normální společnosti ostrakizován, v České republice zasedá v grantových komisích. To podle mě vypovídá o situaci v ČR dnes mnohem víc než zrušení dotací  pro ultrapravicová a ultralevicová periodika.

Boris Johnson lhal v rozhlase, že britští vědci "jsou stoprocentně přesvědčeni", že novičok ze Salisbury je z Ruska

4. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Labouristická stínová ministryně vnitra Diane Abbott v britském rozhlase: "To, co mě překvapilo, bylo, kolik lidí přispěchalo do médií a tvrdilo, že to byl určitě Putin. Netuším, kde to Boris Johnson sebral."

Sky News: Je naléháno na britského ministra zahraničí, aby vysvětlil, proč si byl jist, že novičok je původem z Ruska.



Stínová mluvčí labouristické strany Diane Abbott poukázala na to, že ministr zahraničí Theresy Mayové Boris Johnson řekl v rozhovoru s německou stanicí Deutsche Welle, že britští vládní vědci "mu osobně sdělili, že jsou kategoricky přesvědčeni, že za útok proti Skripalům v Cambridgi nese vinu Rusko". V úterý však konstatoval šéf britské vojenské laboratoře v Porton Down Gary Aitkenhead, že vládní vojenští vědci byli schopni identifikovat nervovou látku, avšak nebyli schopni určit, kde byla vyrobena.

Britský expert na chemické zbraně: Vláda musí zveřejnit důkazy, proč si myslí, že útok v Salisbury spáchala Moskva

4. 4. 2018

čas čtení 1 minuta




Čelný britský expert na chemické zbraně apeloval na britskou vládu, aby zveřejnila další podrobnosti, proč si je jistá, že Moskva spáchala chemický útok na Skripalovy v Salisbury poté, co šéf vládní vojenské chemické laboratoře v Porton Down uvedl, že tamější vědci neurčili původ novičoku jako ruský.

Hamish de Bretton-Gordon, velitel nyní zrušeného Společného chemického, biologického, radiologického a jaderného pluku, konstatoval, že vzhledem k tomu, že britská vláda nezveřejnila konkrétní důkazy, umožňuje to Moskvě vyhrát dezinformační válku.

De Bretton-Gordon konstatoval: "Viděl jsem hodně nejrůznějších výzvědných zdrojů a jsem stoprocentně přesvědčen, že paní premiérka má pravdu, když říká, že vinu nese Rusko. Rusko vítězí v dezinformační kampani."

Akceptoval, že je obtížné zveřejňovat citlivé informace kvůli nebezpečí prozrazení zdrojů, avšak dodal, že britská vláda musí najít způsob, jak vysvětlit přesvědčivěji, jak došla k závěru, že vinu za útok v Salisbury nese Rusko.

S antisemitismem v britské Labouristické straně je to složitější

4. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Tak sleduju výboje britských médií ohledně údajného antisemitismu v britské Labouristické straně a musím říci, že je to podle mě docela nedůstojný cirkus, z něhož nelze řádně určit, kde je pravda.

Je asi skutečností, že někteří stoupenci Labouristické strany a dokonce i někteří její činitelé jsou antisemité (jeden labouristický člen komunálního úřadu byl právě Corbynem ze strany suspendován, protože vyšlo najevo, že na Facebooku publikoval antisemitské statusy.)

Vysvětlením je, že někteří levičáci neoprávněně směšují oprávněnou kritiku utlačitelské politiky státu Izrael proti Palestincům, násilně drženým v ghettu v pásmu Gaza a jinde, s židovstvím jako takovým. Jiní levičáci či ultralevičáci spojují svůj boj proti kapitalismu s bojem proti židům, neboť podobně jako Karel Čapek ve své Válce s mloky usuzují, že nejúspěšnějšími a nejvlivnějšími kapitalisty jsou prý právě židé, takže ti nesou odpovědnost za politováníhodný stav světa.

Britské ministerstvo zahraničí vymazalo svůj tweet o novičoku

4. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Britský ministr zahraničí Boris Johnson čelí obtížně zodpověditelným otázkám, proč jeho ministerstvo vymazalo svůj tweet z 22. března, v němž tvrdilo, že

"Analýza světově čelnými odborníky v obranné laboratoři vědy a techniky v Porton Down objasnila, že toto byla nervová látka vojenského kalibru zvaná novičok, která byla vyrobena v Rusku. Porton Down je laboratoř určená a akreditovaná Mezinárodní organizací pro ochranu před chemickými zbraněmi (OPCW)."

Otázku, proč ministerstvo tento svůj tweet vymazalo, vzneslo ruské velvyslanectví v Londýně:   

 




Podrobnosti v angličtině ZDE

Kolář: Vydání Nikulina je správný krok, Zeman hájí zájmy Ruska, chce se zavděčit přátelům v Moskvě

4. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


  USA jsou na rozdíl od Ruska zemí, kde vláda práva funguje. Američané se pokusí s Nikulinem domluvit, čekají, že má vhled do metod, které Rusko používá při své dezinformační kampani, říká Petr Kolář, bývalý velvyslanec v Rusku i USA. Dodává, že prezident Zeman by si měl uvědomit, že je prezidentem členské země NATO. Podle Koláře všichni soudní občané ví, že Zeman hájí ruské zájmy a chce se zavděčit přátelům v Moskvě, to, co to znamená pro pověst České republiky, mu bylo jedno.

 

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
59484