S antisemitismem v britské Labouristické straně je to složitější

4. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Tak sleduju výboje britských médií ohledně údajného antisemitismu v britské Labouristické straně a musím říci, že je to podle mě docela nedůstojný cirkus, z něhož nelze řádně určit, kde je pravda.

Je asi skutečností, že někteří stoupenci Labouristické strany a dokonce i někteří její činitelé jsou antisemité (jeden labouristický člen komunálního úřadu byl právě Corbynem ze strany suspendován, protože vyšlo najevo, že na Facebooku publikoval antisemitské statusy.)

Vysvětlením je, že někteří levičáci neoprávněně směšují oprávněnou kritiku utlačitelské politiky státu Izrael proti Palestincům, násilně drženým v ghettu v pásmu Gaza a jinde, s židovstvím jako takovým. Jiní levičáci či ultralevičáci spojují svůj boj proti kapitalismu s bojem proti židům, neboť podobně jako Karel Čapek ve své Válce s mloky usuzují, že nejúspěšnějšími a nejvlivnějšími kapitalisty jsou prý právě židé, takže ti nesou odpovědnost za politováníhodný stav světa.



Nicméně jsem slyšel v rozhlase i v televizi četná, opakovaná vyjádření Jeremyho Corbyna a ten nekompromisně a ostře antisemitismus odsuzuje. Nikdo soudný nemůže tvrdit, že je sám Corbyn antisemita.  Oznámil mimo jiné, že Labouristická strana zahajuje vážné vyšetřování všech projevů antisemitismu ve svých řadách. Ostře proti antisemitismu se veřejně postavilo i levicové corbynovské křídlo Labouristické strany Momentum.

Nedělní "odhalení" Murdochova manipulativního týdeníku Sunday Times, že v Labouristické straně údajně existuje "rozsáhlá síť antisemitů" je lživé. Labouristická strana poukázala na to, že jde přinejhorším o labouristické sympatizanty, kteří se vyjadřují brutálně na sociálních sítích, ale se samotnou stranou nemají nic společného.

Jde zřejmě především o problém sociálních sítí, nikoliv o problém Jeremyho Corbyna a Labouristické strany. Pokrytectví pravicového britského tisku, který systematicky a intenzivně Corbyna pomlouvá a vláčí špínou (oni se bojí, že labouristé opravdu vyhrají volby) lze lehce prokázat, když si projdete twitterové a facebookové účty stoupenců brexitu a Konzervativní strany: najdete i tam obrovské množství sprostých, rasistických a mizogynních urážek. O těch však britský pravicový tisk nepíše, ten píše jen o levicových sprosťárnách na Facebooku, ne o pravicových.

Ovšem problémem je, a nejen v Británii, že v důsledku existence sociálních sítí politická debata ze všech ideologických úhlů pohledu nesmírně zhrubla a političtí aktivisté ze všech hnutí a stran jsou terčem neuvěřitelné facebookové a twitterové sprostoty.

Osobně si myslím, že Jeremy Corbyn je špatný politik a svou ideologickou zaslepeností a zaujatostí zemi škodí: Corbyn podporuje brexit, protože zastává názor, že Evropská unie je "kapitalistické spiknutí" a myslí si, že odchodem z EU Británie vyhraje, což je naprostá pitomost. Kromě toho, ačkoliv některé jeho politické názory britská veřejnost silně podporuje (drtivá většina Britů podporuje Corbynovu politiku zestátnění zprivatizovaných, a proto nefunkčních britských železnic), Corbyn je skutečně svými názory zaseklý někde v sedmdesátých letech a myslím, že nemá pro dnešek efektivní řešení. (Výstižně to shrnul jeden britský satirický rozhlasový pořad, který odvysílal, ironicky, Corbynovu "reklamu" na jeho politický program, který, jak fiktivní Corbyn v této "reklamě" uvedl, pošlu každému zájemci na audiokazetě... :))) )

Jenže za idiotský přístup k Evropské unii Corbyna britský pravicový tisk nekritizuje, neboť má svými bossy nařízeno, aby brexit podobně jako Corbyn podporoval. Vymyslel si jako téma aféru antisemitismu v Labouristické straně. Ten zřejmě do určité míry existuje a existoval, jenže pravicová média problém nafoukla mimo všechny proporce.

 Je to už směšné a kontraproduktivní. Když loni na jaře před předčasnými volbami Theresy Mayové bulvární ultrapravicový deník Daily Mail dennodenně publikoval až deset stránek pomlouvajících Corbyna, vedlo to k výraznému posílení volebních preferencí Labouristické strany. Každý další útok pravicového tisku na Labouristickou stranu vede k zvýšení počtu členů její levicové, nyní velmi vlivné frakce Momentum.

Jak jsou útoky na Corbyna už absurdní, dokázalo úterní obvinění, že Corbyn neoficiálně navštívil velikonoční oslavy jedné britské ultralevicové židovské organizace. Poukázal na to ultrapravicový blog Guido Fawkes, který jak se zdá nyní diktuje většině britských médií, včetně BBC, jejich agendu.

Je fakt, že některé židovské organizace to kritizovaly, ne však všichni židi. Známý britský židovský komik David Baddiel upozornil na to, že přestože se organizace Jewdas staví ostře kriticky k politice státu Izrael, pořád je to židovská organizace, takže těžko obviňovat Corbyna, že návštěva v této židovské organizaci je projevem antisemitismu.

Baddiel napsal na Twitteru: "Jsou to prostě jen židi, kteří nesouhlasí s jinými židy. Což znamená: židi... Jaksi tvrdit, že je antisemitské, že Corbyn s nimi strávil Seder, protože to jsou ultralevičáci, je naprosto šílené."

Židovský komik David Schneider na Twitteru k tomu dodal: “‘Boo! Corbyn needs to get out and meet some Jews!’ (Corbyn spends Passover with some Jews at Jewdas) ‘Boo! Not those Jews!’” ("'Bú!! Corbyn musí vyjít z ulity a setkat se s nějakými židy!' (Corbyn stráví Velikonoce s židy v organizaci Jewdas) 'Bú!! Ne s těmihle židy!'" ZDE
 


Vždyť je to už směšné.

0
Vytisknout
8379

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018