Maďarsko a Rusko drží paradoxně relativní prosperita

Neidealizujme dřívější politiky

10. 5. 2018 / Marek Beneš

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Poslechl jsem si rozhovor Boba Kartouse s Janem Čulíkem o mezinárodní politice. Mám k tomu několik poznámek. Nepochybuji, že dnešní politici jsou nekvalitní a lžou. Jen jestli si ale neidealizujete ty předchozí. Pokud jde o Lincolna, tak stačí vidět Spielbergův film Lincoln o tom, jakými machinacemi, uplácením, podvody a lžemi zmanipuloval machiavelisticky kongres, aby prošel 13. dodatek ústavy o zrušení otroctví. Velmi poučné. A Masaryk, vynechám-li jeho báchorky o počtu Němců v Čechách a pohádky o československém národu, které ministerský předseda Lloyd George nesnášel jako nesnášel Masarykovy lži, tak za mistrovský podraz a válečnou lest je třeba vidět třebas československý útok na Polsko na Těšínsku v šestidenní válce v lednu 1919, kterou zahájil plukovník Šnejdárek na přímý rozkaz Masaryka proti vůli velmocí. Prosím, pojďme vidět všechny velikány ve všech barvách se všemi klady a zápory.

Ještě k Maďarsku, které znám. Ano, Maďarsko je zaostalé, ale není pravda, že ho Orbán hospodářsky dostal do větší katastrofy. Maďarsko mělo krizové parametry Řecka, když odcházel socialista Gyurcsány, dnes je na tom hospodářsky mnohem lépe. Díky dočasné prosperitě střední Evropy, na které Orbán ani Babiš nemají samozřejmě zásluhu. Ale opravdu se vylepšili, pokud by krachovali, nikdy by neměl Orbán 50 %. Paradoxně ho drží relativní prosperita.

Putin je totéž v bleděmodrém. Ano, i Rusko teď kulhá, ale udělalo pod Putinem od roku 2001 gigantický hospodářský progres. Kdyby toho nebylo, tak také nemá podporu. Je třeba znát realitu.

Na rozdíl od jiných poslouchám ruské zprávy v originále, s celou jejich propagandou. Poslouchal jsem i projev Putina k rektorům ruských vysokých škol. Velmi zajímavé. Co říkal? Říkal, že pokud neprovedou reformu vzdělávacího systému v Rusku směrem ke znalostní ekonomice, nebude Rusko za 20 let  existovat. A na reformu mají 10 let. Plánuje gigantické investice do vzdělávání pokrácením armádního rozpočtu. Jak se to Rusku povede, to je jiný příběh, ale ten chlap minimálně ví, co je třeba udělat. 

Kéž bychom to věděli my.

0
Vytisknout
11102

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018