K řešení problémů s plastovým odpadem se lidstvo dosud ani nepřiblížilo

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Rok 2018 se stává průlomem z hlediska uvědomění problému s plastickým odpadem. Avšak dosud jsem se ani nepřiblížili jeho řešení. 


Zdá se, že si lidé konečně uvědomují globální problém s plastovým znečištěním - stal se ohniskem letošního Dne země a také Světový den životního prostředí měl za téma boj proti plastovému odpadu.

Nešťastná smrt velryby v Thajsku ilustruje zmíněný problém. Zemřela s 80 plastovými pytli v žaludku, což jí zabránilo v přežití. Tato velryba, stejně jako bezpočet dalších mořských zvířat, zemřela pomalou a bolestivou smrtí v důsledku našich spotřebních vzorců.

Již v roce 2016 vědci varovali, že pokud se trend nezmění, v roce 2050 bude v oceánech více plastu než ryb.

Navzdory zákazu plastových sáčků v některých afrických zemích a plánovanému zákazu dalších jednorázových plastových předmětů v Evropské unii je smutnou pravdou, že svět je zřejmě stále dosti daleko od řešení problému plastového odpadu.

Pokud bude stávající trend pokračovat, v roce 2050 bude v oceánech zhruba 12 miliard tun plastického odpadu, dvakrát více než dnes. Takže co je třeba udělat?

Uvědomění si problému je pozitivní a nezbytný první krok. Pak ale nastupuje čin.

Nejen že musí spotřebitelé změnit své chování, ale musejí také vyslat signál, že jim na věci záleží a přejí si, aby se systém změnil.

Firmy si musejí odpracovat to své, přicházet s alternativními produkty a modely pro společnost s nízkou spotřebou plastů.

Ale nakonec je na vládách, aby vytvořily rámec, který umožní změnu. A je na nás, abychom tohle požadovali.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7312

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2018