Trump neumí vyjednávat, a Kim to ví

9. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


O Trumpovi je známo, že je neuvěřitelně špatný vyjednavač, píše Jonathan Freedland. Server Politico, což je komické, poukazuje na to, že to platí i o Trumpově knize "Umění vyjednávat" (The Art of the Deal). Ukazuje se, že Trump si vyjednal neuvěřitelně špatnou dohodu i pro tuto knihu: ghost-writer dostal, neslýchaně, 50 procent zálohy na knihu, 50 procent veškerých dalších příjmů z prodeje knihy a stejně velké údaje jako údaje o Trumpovi na obálce. Autor, Tony Schwartz, o to ani nemusel nijak bojovat. "Trump prostě souhlasil," říká.


Ostatní příklady nejsou o nic méně ohromující. Po první řadě Trumpových televizních pořadů The Apprentice (Učeň) požadoval Trump zvýšení svého honoráře za každý díl pořadu z 50 000 dolarů na 1 milion. Dostal 60 000.



Jeho chyby při vyjednávání jsou naprosto základní. I dítě, vyjednávající výměnu hraček na hřišti, ví, že nesmíte působit, že předmět vyjednávání strašně chcete. Když to váš oponent zjistí, donutí vás za to zaplatit. Při jednom vyjednávání nedokázal Trump sedět, chodil po místnosti sem a tem. Jeho oponent vzpomíná: "Bylo to, jako by býval měl na čele blikající heslo: URGENTNÍ! CHCI TO CO NEJDŘÍV!"

Kdykoliv si Trump kupoval kasino nebo leteckou společnost, vždycky zaplatil o desítky milionů dolarů víc, než byla tržní cena. Jeho podnikatelské projekty selhaly a Trump šestkrát udělal bankrot.

Dvě skutečnosti jsou zvlášť znepokojující před summitem v Singapuru s Kim Jong-unem. Trump není schopen vnímat podrobnosti žádné kauzy, na rozdíl od Kima, který má podrobné technické znalosti o severokorejském jaderném programu. Dále, Trump naprosto nerozumí jakékoliv jiné motivaci, než jsou peníze.

V jednom ohledu je už vyjednávání z Pchjongjangem katastrofou. Trump se totiž zadarmo vzdal toho nejcennějšího, co Spojené státy mají - schůzky jako rovný s rovným. Nedostal za to nic. Severokorejci touží po summitu se Spojenými státu už čtvrt století. Clinton, Bush nebo Obama by se bývali s nimi mohli sejít okamžitě. Neudělali to, protože usoudili, že za takovou schůzku oplátkou KLDR nenabízí nic. Jak napsal na Twitteru analytik KLDR Robert E. Kelly: "TRUMP ROZDÁVÁ, nevyjednává."

Totéž bude pravda, jestliže Trump oznámí v úterý mírovou smlouvu mezi Severní Koreou a Jižní Koreou. To není vyjednávání: Dává Kimovi cenu. (Trump udělal totéž, když uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Oplátkou za to od Izraele nedostal nic.)



Nebezpečí je jasné. Severokorejci Trumpa zmanipulují. Nastudovali si tu jeho knihu a naučili se, jak zmanipulovat jeho ego - viz ten obří dopis, který mu Kim Jong-un poslal. Trump odmítá poslouchat poradce a odmítl se na schůzku připravit. ("Nemusím, myslím. Je to otázka postoje," řekl Trump.) Protože Trump není schopen vnímat detaily, je schopen ustoupit v něčem životně důležitém a vůbec si to neuvědomit.

A nejzávažnější problém je: Řekněme, že Kim odmítne udělat jakékoliv kompromisy. Trump to bude spinovat jako úspěch. Z toho vyplývá, že Kim zvítězil ještě před zahájením úterních vyjednávání. Trump jeho získání jaderných zbraní odmění - čímž pobídne všechny ostatní světové díktátory, aby udělali totéž.

Trump není mistrovský vyjednavač. Je to podvodník. Musíme si dávat pozor - protože svět riskuje, že bude podveden.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11228

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018