EYE 2018: Lékařští roboti: Nahradí strojové zdravotnictví lidi?

6. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, sedmnácté téma k úvaze a diskusi je:


EYE 2018: MEDICAL ROBOTS: WILL MACHINE HEALING REPLACE HUMANS? - LÉKAŘŠTÍ ROBOTI: NAHRADÍ STROJOVÉ ZDRAVOTNICTVÍ LIDI?

Lékařští roboti mění zdravotnictví po celém světě. V jednadvacátém století budou znalosti strojů a počítače schopné analyzovat data klíčovými nástroji k identifikaci nemocí a k provádění precizní chirurgické práce.

Přinese "strojové zdravotnictví" nemocným a zranitelným lidem chladnou výkonnost počítačů - anebo bude schopno doplnit lidský dotek, zkušenosti a empatii? 

https://www.europeanyouthideas.eu/medical-robots-will-machine-healing-replace-humans

Co si o tom myslíte vy?

Několik názorů mladých lidí:

Je dobře známo, že lidé pozitivně reagují na "lidský dotek". Na robota-lékaře nebudou pacienti schopni dost dobře reagovat, protože nebude schopen "lidského přístupu". Něžnost, emocionální podpora, lidská péče, to roboti nebudou schopni nahradit. 

Je zapotřebí rozpracovat definici toho, co je "dobré zdraví" a co máme přesně dělat, abychom si ho zachovali. 

Uzdravování není jen otázkou hmotné péče o osobu, je tot aké otázka emocí, empatie a lidské komunikace. Doufám, že roboti vždycky zůstanou jen doplňkem zdravotní péče a že nikdy lidi ve zdravotnictví úplně nenahradí.

0
Vytisknout
10770

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018