O "hrdinech" a "teroristech"

8. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Afghánští Tálibové prý neútočí na cizince za hranicemi své země - a navíc jsou smrtelnými nepřáteli "islámského státu", tvrdí obhájci "radikální kritiky" tento týden zabitých českých vojáků. Možná. Jenže tohle tvrdí vesměs lidé fandící režimu, který rutinně vraždí zákeřnými metodami v zahraničí, a to včetně použití otravných látek. 


Itálie právě obvinila šest ultrapravicových "hrdinů" z řad bojovníků za (pro)ruský separatismus na Ukrajině ZDE. Tento postup úřadů je motivován úvahou, že po návratu domů se z žoldnéřů (pro)ruských milic stávají agresivní, násilná individua vycvičená v zacházení se zbraněmi, která potenciálně mohou ve vlastní zemi způsobit velké množství vážných problémů.

Afghánský Talibán je možná v globálním kontextu opravdu mnohem méně škodlivý, než si myslela Bushova administrativa v roce 2001. Jeho operativci necestují do USA ani do Evropy, aby tam páchali politicky motivované trestné činy a šířili zhoubnou extrémistickou ideologii.

Od toho tu máme, vážení, úplně jiné sekáče - část z nich se ohání srpem a kladivem, jiní zase stylizovanými haknkrojcy, svazky prutů či třeba baletícím středověkým šermířem.

Kromě toho existuje slušný počet kauz jako Litviněnko či Skripalovi - pokusů o zákeřné zabití neozbrojené osoby v cizí zemi.

Jen ať si každý sám spočítá, jestli se může vyplatit obhajoba Talibánu z proruských pozic...

0
Vytisknout
10731

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2018