Volby v Mali: Opozice protestuje, EU vyzývá k transparentnosti

8. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Po prvním kole prezidentských voleb v Mali, které poznamenalo násilí a obviňování z podvodu, pozorovatelé EU vyzvali k větší transparentnosti a lepšímu přístupu k hlasování během nedělního druhého kola. 


Mezitím se tisíc lidí shromáždil v hlavním městě Bamaku, aby odsoudil údajné falšování voleb z 29. července.

"S blížícím se druhým kolem voleb by bylo žádoucí, aby úřady přijaly všechna nezbytná opatření k zaručení výkonu hlasovacího práva pro všechny voliče," prohlásil Cecile Kyenge, který vede pozorovatelskou misi v Mali.

Kyenge přivítal zveřejnění podrobného seznamu 871 volebních místností, kde v prvním kole hlasování proběhnout nemohlo v důsledku propuknutí násilí.

Zmíněné incidenty ovlivnily takřka čtvrt milionu lidí, většinou v oblastech Mopti a Segou v centrální části severního Timbuktu.

Vládní kandidát Keita získal v prvním kole 41,42 % hlasů před opozičním lídrem Soumailou Cisse, který se umístil na druhém místě se 17,8 % hlasů. Množí se však obvinění ohledně podvodů po volbách.

Sedmnáct opozičních kandidátů uspořádalo společné setkání v hlavním městě spolu s asi tisícovkou příznivců, aby odsoudili zmíněné nesrovnalosti.

"Nesmíříme se s diktaturou podvodu v naší zemi," prohlásil Soumaila Cisse - a dodal, že země v posledních pěti letech příliš trpěla.

Nicméně maliská opozice je roztříštěnější, než se zdá, tvrdí politický analytik Souleymane Drabo.

"Je tu jednotná fronta při zpochybňování výsledků, ale neexistuje jednotná fronta, která by odevzdala hlasy Soumaillovi Cissemu," sdělil Drabo AFP.

Je zaznamenáníhodné, že na protestním shromáždění chyběl opoziční politik Cheick Modibo Diarra, který získal přes 7 % hlasů.

Mise EU také opakovaně vyzvala úřady, aby "zveřejnily výsledky prevního kola hlasování, jednu volební místnost po druhé, tak rychle, jak jen to je možné," a udělat totéž i po nedělním druhém kole hlasování.

Evropští představitelé také vyzvali úřady, aby "neomezovaly svobodu projevu" a "zaručily neomezený přístup k internetu a sociálním sítím".

Minulý týden byla zrušena opoziční rozhlasová stanice Renouveau FM, kde měl týdenní šou široce populární opoziční aktivista Ras Bath.

Sociální sítě Twitter a Whatsapp byly v den voleb pro mnohé nedostupné, tvrdí nevládní organizace Internet bez hranic.

Ústavní soud má oficiálně oznámit výsledky prvního kola voleb během dneška.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6564

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2018