O dětech, které se opakovaně pokoušejí o sebevraždu

4. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Násilné a nehygienické podmínky v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos prohlubují děsivé zážitky tamějších 3000 dětí, které uprchly před hrůzami války.

Kresby malých dětí svědčí o tom, jak hluboce jsou ztraumatizovány. Bouřlivé moře a v něm zděšené lidské tváře. Mrtvá těla dětí ve vlnách. A letadla shazující bomby na domovy a na lidi. Oči, které pláčou krví. 

Všechny tyto pastelkami nakreslené kresby jsou součástí prohlubujícího se jevu v uprchlickém táboře Moria v Řecku. Všechny tyto děti se od příchodu do tohoto tábora pokusily o sebevraždu nebo o sebepoškozování. 


Čtrnáctiletý chlapec, který se pokusil se zabít tím, že se pořezal:
 


Lékaři bez hranic charakterizují tábor Moria na ostrově Lesbos  jak obrovský blázinec v otevřeném prostranství, v důsledku jeho přeplnění a nehygienických podmínek. Minulé úterý se teenager pokusil oběsit se na stožáru. V srpnu se málem podařilo desetiletému chlapci spáchat sebevraždu. 

V táboře žije 9000 uprchlíků. Je systemizován pro 3000 lidí. Uprchlíci žijí ve skupinách po třiceti, nacpaní do stanů či do kovových kontejnerů, mezi nimiž je jen několik centimetrů. Všude jsou odpadky a horký vzduch je proto téměř nedýchatelný. 

Většina lidí přichází z válkou rozvrácených zemí, jako je Sýrie, Irák a Afghánistán. Připlouvají na člunech z  tureckých měst Ayvalik a Canakkale. V důsledku kontroverzní dohody mezi Evropskou unií a Tureckem nemají uprchlíci možnost se z ostrova Lesbos dostat nikam dál. 

"I když většina uprchlíků, kteří přicházejí do tábora Moria, je ztraumatizována poté, co uprchli z násilných konfliktů ve svých zemích, podmínky v táboře jejich trauma prohloubily," konstatuje Luca Fontana, koordinátor Lékařů bez hranic v táboře.  "Tohle je nejhorší situace, jakou jsem kdy ve své práci viděl." 

Asi 84 lidí sdílí jedinou sprchu a 72 lidí sdílí jediný záchod. Kanalizace je tak přeplněná, že výkaly dosahují až k matracím, na nichž spí děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9920

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018