Křížení s neandrtálci poskytlo našemu druhu schopnost bojovat s nebezpečnými chorobami

5. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
DNA dávno vyhynulého druhu člověka přežívá v těle mnoha moderních lidí a mohla pomoci s obranou proti nemocem jako chřipka a hepatitida, upozorňuje Josh Gabbatiss.


Moderní lidé mají schopnost bojovat s infekcemi jako je chřipka a hepatitida kvůli DNA neandrtálců zděděné po svých předcích, zjistil nový výzkum.

Asi před 70 000 lety lidé začali migrovat z Afriky, ale když dorazili do Eurasie, zjistili, že nejsou sami. Neandrtálci v této oblasti žili statisíce let a jejich těla byla dobře přizpůsobena drsnému klimatu.

Homo sapiens sapiens byl naopak adaptován na africké savany a zejména na choroby, které se tam vyskytovaly.

Takže při kontaktu s neandrtálci se moderní lidé stali snadným terčem virů a jejich imunitní systémy by byly neschopné obrany. Křížení obou skupin pralidí zanechalo mnohým moderním Evropanům a Asiatům až 2 % neandrtálské DNA.

Moderní lidé a neandrtálci jsou tak úzce spřízněni, že skutečně neexistovala přílišná genetická bariéra pro šíření těchto virů," říká profesor David Enard, genetik na Arizonské univerzitě. "Ale tato blízkost také znamená, že nám neandrtálci mohli předat ochranu proti těmto virům."

Výzkum provedený Enardem, když pracoval pro profesora Dmitrije Petrova na Stanfordu, odhalil, že tato ochrana představuje část důvodů, proč se části neandrtálské DNA udržely tisíce let poté, co původní druh vyhynul.

"Mnohé neandrtálské sekvence se u moderních lidí ztratily, ale některé zůstaly a zdá se, že se v okamžiku kontaktu s velkou frekvencí rozšířily," říká Petrov. "Jsme přesvědčeni, že odolnost vůči konkrétním virům RNA poskytnutá těmito neandrtálskými sekvencemi byla zřejmě do značné míry důvodem pro jejich selektivní výhodnost."

Studie publikovaná v časopise Cell hovoří o 152 genech zděděných od neandrtálců, které kódují látky interagující s viry, jež tvoří ribonukleová kyselina (RNA). Tato skupina virů zahrnuje chřipku, hepatitidu C a HIV.

Tým dospívá k závěru, že místo aby naši předkové vyvíjeli ve svém imunitním systému vlastní obranu proti zmíněným virům, potomci párů složených z moderních lidí a neandrtálců získali genetické nástroje, jimiž se s viry vyrovnávají.

"Pro moderní lidi dávalo mnohem větší smysl prostě si vypůjčit již adaptovanou genetickou obranu od neandrtálců, místo aby čekali na rozvoj vlastních adaptivních mutací, což by si vyžádalo mnohem více času," říká Enard.

Tyto geny se ukázaly natolik užitečnými, že pomohly našim předkům přežít, ale zůstaly také v populaci a dosud se vyskytují u moderních Evropanů.

Předchozí výzkumy naznačily, že výměna chorob mezi předky dnešních lidí byla zřejmě oboustranná. Do Evropy z Afriky přicestovaly exotické choroby jako tasemnice, tuberkulóza a herpes. Možná dokonce přispěly k vymření neandrtálců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7364

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018