Skotští nacionalisté dali premiérce Mayové ultimátum

8. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Skotská nacionální strana bude hlasovat proti odchodu Británie z jednotného evropského trhu a z evropské celní unie


Zdůraznil to předseda poslaneckého klubu skotských nacionalistů v Dolní sněmovně Ian Blackford. Poslanci skotských nacionalistů budou také hlasovat proti jakémukoliv "slepému brexitu", kdy by sice Británie koncem příštího března odešla z Evropské unie, ale nebyly by dohodnuty žádné podmínky toho odchodu a vyjednávání o nich by bylo odsunuto do budoucnosti.

 

Na výročním sjezdu skotských nacionalistů v Glasgow Blackford zdůraznil: "Jedinou dohodu, kterou přijmeme, bude taková, v jejímž důsledku Skotsko zůstane členem jednotného evropského trhu a evropské celní unie. Všechno ostatní by byla prohra. Varujeme paní premiérku, že nepodpoříme jakékoliv opatření, které by ohrozilo pracovní příležitosti a životní úroveň ve Skotsku."

Blacford poukázal na to, že brexit způsobí trvalé škody a ohrozí životní úroveň po celém Británii. "My nebudeme hlasovat společně s konzervativci v Dolní sněmovně pro žádné rozhodnutí, které hrozí ekonomickou katastrofou pro občany po celém Skotsku i po celé Británii," řekl. "Nebudeme pasivně sedět a nedovolíme, aby bylo Skotsko vyrváno z jednotného trhu a celní unie proti své vůli. Nepodpoříme ani slepý brexit, ani odchod z EU bez dohody. Přijmeme jedině takovou dohodu, v jejímž rámci zůstane Skotsko v jednotném evropském trhu a evropské celní unii. Všechno ostatní je propad."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9372

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018