Průzkum: Dvě třetiny Brazilců odmítají Bolsonarovu zahraniční politiku

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Průzkum veřejného mínění pro list Folha de S. Paulo odhalil, že dvě třetiny Brazilců odmítají plány prezidenta Bolsonara na preferenční režim ve vztahu k USA - a to bez ohledu na věk, pohlaví, příjem nebo bydliště, upozorňuje Luciana Coelhová.


Většina respondentů nesouhlasí s upřednostněním vztahů s USA, ukázal průzkum Datafolha. Přizpůsobení se USA a Trumpově administrativě představuje hlavní diplomatický pokyn nově zvoleného prezidenta Jaira Bolsonara a jeho ministra zahraničí Ernesta Araúja.

Vzorek zahrnul 2 077 osob ze 130 měst ve dnech 18.-19. prosince a 66 % dotázaných nesouhlasilo s upřednostňováním Spojených států na úkor ostatních zemí. Směrodatná odchylka činí 2 %.

Mezi 29 % dotázaných, kteří s prezidentem souhlasí, jich 15 % souhlasí zcela a 14 % částečně. Procento není pro ani proti a 4 % nemá na téma názor.

Odmítání Bolsonarova plánu je silnější mezi ženami (69 % oproti 62 % mezi muži) a lidí s vysokoškolským vzděláním (77 %). Osoby s příjmem ve výši pětinásobku minimální mzdy a vyšším odmítají plán častěji (72 %) než lidé s nižším příjmem.

Opozice vůči plánu je o něco nižší ve věkové skupině 16 - 24 let (58 %), mezi lidmi staršími 60 let a těmi, kdo dokončili jen středoškolské vzdělání.

USA jsou druhým nejdůležitějším obchodním partnerem Brazílie po Číně, nebo třetí, pokud EU je počítána jako jediný blok. Kupují 12 % brazilského exportu a zodpovídají za 15,6 % importů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6542

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2019