Španělsko navzdory evropskému embargu modernizuje venezuelské tanky

2. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Španělsko se podílí na modernizaci tanků venezuelské armády, navzdory embargu EU na prodej zbraní do této země, upozorňuje Miguel González. Mezirezortní komise, která kontroluje španělský vojenský export, schválila prodej součástí tanků za 20 milionů eur vládě Nicoláse Madura v prvním čtvrtletí roku 2018.


Povolení bylo uděleno po 14. listopadu 2017, kdy vstoupilo v platnost nařízení EU zakazující dodávky takového materiálu Caracasu. Vládní zdroje tvrdí, že smlouva byla uzavřena před embargem, ačkoliv její politické schválení přišlo později.

EU přijala opatření s ohledem na zhoršování politické a humanitární situace ve Venezuele a vztahuje se na materiál, který lze využít k vnitřní represi a porušování lidských práv. Došlo také ke zmrazení aktiv vysoce postavených venezuelských představitelů.

Embargo na Venezuelu umožňuje jen následující výjimky: Dodávky materiálu k humanitárním účelům; pro operace zahrnující OSN a regionální organizace; a provedení smluv "podepsaných před 13. listopadem 2017 a pomocných smluv nezbytných pro provedení hlavních smluv".

V prvním čtvrtletí roku 2018 došlo podle Statistiky o obranném exportu při ministerstvu obchodu k prodeji španělských součástí pro vojenská vozidla do Venezuely v ceně 6 216 eur. Mnohem důležitější však bylo schválení licence na dodávku součástí tanků ze strany tehdejší lidovecké vlády. Ta měla takřka desetkrát větší cenu než celkový španělský prodej zbraní do Venezuely v roce 2017 (3,5 milionu eur) nebo v roce 2016 (2,6 milionu).

Podle vládních zdrojů se licence týká modernizačního programu pro 86 bojových tanků AMX-30 původně vyrobených ve Francii. Venezuelská armáda za vozidla zakoupená v 70. letech a již jednou modernizovaná venezuelskými firmami utratí 70 milionů eur. Původní modernizace skončila katastrofou a objevilo se podezření z korupce.

Tanky budou nyní renovovány přidáním IT a elektronických prvků dodaných z velké části z Izraele. Integraci zajišťuje španělská firma Star Defence Logistic Engineering SL (SDLE).

Na otázku, proč byla operace povolena navzdory embargu, mluvčí ministerstva obchodu naznačil, že jedna z klauzulí umožňuje "schválení exportních licencí založených na těchto kontraktech", jež se vztahuje na smlouvy uzavřené před uvalením embarga.

Ovšem žádná smlouva nevstupuje v platnost, dokud licenci neschválí mezirezortní komise - tj. nikdo nemůže exportovat vojenský materiál bez vládního povolení.

Mluvčí firmy SDLE vysvětlil, že společnost počítá dočasnou licenci na údržbu venezuelských tanků. "Dosud jsme neobdrželi žádné vyrozumění o ukončení této služby," řekl mluvčí. "Pokud ho obdržíme, dodržíme ho. Mezitím musíme dodržet své závazky."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6286

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2019