Populisté nechtějí zničit EU, chtějí ji ovládnout

8. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Italský ministr vnitra Matteo Salvini v pondělí výrazně podpořil demonstrace "žlutých vest" ve Francii a vyzval je, aby proti Macronově centristické vládě dál zintenzivnily své protesty. "Podporuji poctivé občany, kteří protestují proti protilidovému vládnoucímu prezidentu." Salvini však zároveň "pevně" odsoudil násilí žlutých vest.

 
Salvini a jeho ideologičtí spojenci sice používali v opozici nacionalistickou rétoriku k mobilizaci své základny, avšak zároveň se chovají pragmaticky a jsou schopni uzavírat dohody se svými ideologickými nepřáteli doma i v zahraničí, pokud je to ku prospěchu jejich voličů, píše na serveru Politico Alexander Clarkson. Ve vládě se ultrapravicoví populisté nesnaží zlikvidovat EU, ale změnit je ku svému prospěchu a podřídit ji ultrapravicové agendě. Takovým způsobem jednal Salvini s Evropskou komisí o italském rozpočtu.

Autor varuje, že centrističtí a levicoví politikové v EU, kteří si dosud vždycky mysleli, že ultrapravice s Evropskou unií nechce spolupracovat a chce ji zničit, nejsou připraveni na jejich novou strategii, jíž je Evropskou unii ovládnout. Dochází k tomu už tím, že Salvini uzavírá spolupráci s Heinz-Christianem Strachem z rakouské ultrapravicové Strany svobody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

  

0
Vytisknout
10165

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2019