Kdo je tu skutečný terorista?

10. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je sice jednoduché být po bitvě generálem, nicméně k zločinu, jejž má na svědomí důchodce-terorista, patrně jednou muselo dojít. Protiuprchlická agenda soustavně zamořující veřejnou debatu přinesla první shnilé ovoce - až na to, že pachatelem teroristického činu není zdivočelý muslim, nýbrž psychicky labilní a dezorientovaný Čech, jejž pronásledovaly noční můry o znásilňujících migrantských hordách, které jako by vypadly z produkce manipulativních stoup typu Parlamentní listy. Nemohu si pomoci, ale obviněný Jaromír Balda mi spíše připadá jako oběť brutální manipulace posvěcené Hradem než jako zavilý a prachsprostý zločinec.   

 

Koncem roku 2015, tedy v době, kdy tzv. uprchlická krize teprve nabírala na obrátkách, jsem se od jedné psycholožky dozvěděl, že má v péči čtenáře Parlamentních listů, který měl obrovský strach z migrantů a který si kvůli nim pořídil zbraň. Již tehdy jsem si říkal, že tohle nemůže dopadnout dobře. Ačkoli polopravdy, manipulace a vyložené nesmysly byly zprvu výsadou alarmistických plátků, brzy začaly prosakovat i do mediálního mainstremu. Vzpomeňme si na ostudnou direktivu vedení TV Prima, které svým podřízeným oficiálně přikázalo, aby o uprchlících referovali jako o bezpečnostní hrozbě.

Takzvanou uprchlickou krizi se pochopitelně snažili využít jako výtahu k moci také političtí hochštapleři v čele s Tomiem Okamurou a jako příležitost k posílení své politické pozice ji vycítil i Miloš Zeman. Takže pokud velká část politické reprezentace včetně nejvyššího ústavního činitele v parazitické symbióze s mediální šmírou házejí válečné uprchlíky a ekonomické migranty do jednoho pytle a dehumanizují je způsobem, za nějž by se nemusel stydět Joseph Goebbels, můžeme děkovat prozřetelnosti, že zůstalo jen u dvou pokácených stromů a dvou nabouraných vlaků.

Médiím, jakož i politickým kšeftařům se strachem - se přitom povedl husarský propagandistický kousek: vylíčit Evropskou unii jako sebevražedný moloch s trestuhodně otevřenou náručí, třebaže migrační politika EU je dlouhá léta silně restriktivní a represivní. Tuto skutečnost dokazují nejen zprávy lidskoprávních těles a humanitárních organizací, jako jsou Amnesty International, Oxfam či Lékaři bez hranic, ale i poznatky výzkumníků Nicholase de Genovy, Ayse Caglarové a dalších. Jestliže od konce 90. let při překonávání četných bariér militarizované a fortifikované pevnosti Evropa zemřely desítky tisíc lidských bytostí, nelze než dát výše jmenovaným organizacím a badatelům za pravdu.

Tuzemské sdělovací prostředky se ani nepokusily o objasnění motivace džihádistickou ideologií inspirovaných útoků v Evropě, aby zmírnily strach a paniku, jež zachvátily značnou část české společnosti. Časopis Nature v březnu roku 2015 zveřejnil rozhovor s antropologem Scottem Atranem, který zpovídal potenciální atentátníky a usvědčené útočníky, aby zjistil, co je vede k tak patologickému jednání. Podle Atrana se jedná o marginalizované jedince, jimž učarovala toxická džihádistická doktrína, neboť jim na rozdíl od společnosti poskytla smysl života. Atran hovoří o opomíjených mladících, kterým se najednou podařilo paralyzovat celou zemi – příkladně ve Španělsku v roce 2004, kde teroristé při bombových útocích usmrtili 191 lidí. Mladí teroristé tak konečně získali uznání, třebaže chvály se jim dostalo pouze od obdobně smýšlejících jedinců a džihádistických uskupení. Tito lidé najednou objevili ztracenou identitu. Výzkumník rovněž uvádí, že teroristické pikle se zpravidla nekují v mešitách, nýbrž ve fastfoodech, během sportovních utkání, pikniků apod.

S obdobnými poznatky přicházejí vědci z University College of London. Ti vypracovali studii založenou na výzkumu mozkové aktivity mladých muslimských mužů. Výzkumníci soudí, že pocit izolace a vyloučení ze společnosti je hlavním spouštěcím mechanismem jejich extrémismu. Jak je vidno, náboženský faktor ani v nejmenším nehraje takovou roli, jakou mu přisuzují zemanové, okamurové, trumpové a jim podobní.

Nechci, aby čtenář nabyl dojmu, že volám po jednostranném zobrazení tzv. migrační krize. Žádám pouze, aby byla zohledněna výhradně fakta, a nikoliv polopravdy a výmysly kriminalizující lidské bytosti v nouzi. Ostatně čas na věcnou a emocí zbavenou analýzu už dávno uzrál.   

Kdyby česká politická věrchuška a nezodpovědné sdělovací prostředky nehleděly pouze na své sobecké zájmy; kdyby cíleně nerozdmýchávaly strach a nenávist – které jsou ideálním instrumentem na kontrolu bezradně tápající populace – riziko domácích teroristických útoků by se dramaticky snížilo, ne-li eliminovalo. Tito byznysmeni se strachem mají na rukou krev, protože zneužili cizího utrpení ve svůj prospěch a protože dehumanizovali lidské bytosti tonoucí po tisících ve Středozemním moři. A proto by se ze svých ohavných činů měli zodpovídat.  

 

1
Vytisknout
12851

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019