Kongresový reformní panel žádá přepracování akvizičního procesu Pentagonu

18. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Akvizice v Pentagonu je třeba přepracovat, aby byla umožněna spolupráce s firmami, které nepůsobí ve washingtonském regionu, informuje Joe Gould. A aby si USA udržely technologický náskok před Čínou a dalšími vyzývateli, Kongres musí radikálně zjednodušit způsob, jak funguje akviziční proces. Radí to vlivný reformní panel založený Kongresem.


Panel tento týden zveřejnil poslední díl doporučení, jak obejít byrokracii na ministerstvu obrany. Více jak pětisetstránkový dokument mj. zdůrazňuje potřebu změny ve způsobu, jakým ministerstvo nakupuje komerční výrobky, informační technologie a hlavní zbraňové programy.

Když členové panelu pátrali po způsobech, jak zpřístupnit akviziční proces, navštívili jednu z firem v Silicon Valley, které si Pentagon nevšímá. S překvapením zjistili, že týden před nimi firmu navštívila čínská delegace a nabídla koupi produkční kapacitu firmy, případně firmu celou.

Od vzniku panelu před dvěma lety přednesl 98 doporučení - z nichž některá zahrnul Kongres do letošního zákona o národní obraně.

Cílem panelu je umožnit představitelům Pentagonu nákup "nejpokročilejších výrobků a služeb v nejmenším možném čase z volných, dostupných trhů, včetně netradičních dodavatelů a dalších dodavatelů v soukromém sektoru," uvádí se ve shrnutí dokumentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6048

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2019