Polský konzul bude vyhoštěn z Norska

23. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Polský diplomat Sławomir Kowalski musí opustit Norsko, Tamní ministerstvo zahraničí rozhodlo, že již není vítán.


"Můžeme potvrdit, že ministerstvo zahraničí vyzvalo Polsko k odvolání tohoto konzula," prohlásila Anne Haavardsdatterová, mluvčí norského ministerstva.

Kowalski pomáhal 150 polským rodinám žijícím v Norsku, které čelily vyšetřování Barnevernetu. Polsko také udělilo azyl matce, která se obává, že úředníci v její rodné zemi jí odeberou mladší dítě, jak prohlásil její právník.

"Důvodem rozhodnutí o vyhoštění diplomata je jeho zapojení do určitých záležitostí, které nejsou slučitelné s oficiálními povinnostmi a jeho nepřiměřené chování k některým veřejným představitelům," vysvětlila Ane Haavarddatterová.

Barnevernet byl při mnoha příležitostech obviňován, že je výlučně intervencionistický. Jedním příkladem jsou Norka Silje Garmová a její dcera Eira. Norský úřad obvinil Garmovou z nadměrného používání léků proti bolesti a toho, že trpí chronickou únavou. V prosinci 2018 získaly Garmová a její dcera azyl v Polsku, protože žena se obávala, že sociální služba v domovské zemi by se je snažila oddělit.

V roce 2016 Kowalski získal od polského ministerstva zahraničí ocenění Konzul roku za "adekvátní a zručnou spolupráci s norskými partnery v záležitosti nezletilých Poláků zůstávajících v péči místní služby pro blahobyt dětí."

Polský konzul v Oslu má tři týdny na opuštění země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9753

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019