Pravěká změna klimatu vyvolala oteplování trvající tisíce let

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Rapidní nárůst teplot na pravěké Zemi vyvolal klimatickou reakci, která mohla prodloužit oteplování o mnoho tisíc let, tvrdí vědci.


Jejich studie publikovaná v časopise Nature Science předkládá nové důkazy o zpětné vazbě, která může vysvětlovat dlouhé trvání paleocénsko-eocénského tepelného maxima (PETM) považovaného za nejlepší analogii moderní změny klimatu.

Zjištění také naznačuje, že současná změna klimatu může mít dlouhodobé dopady na globální teploty, i když lidé dokáží omezit emise skleníkových plynů (zdůraznily BL).

"Nalezli jsme důkazy zpětné vazby, která se objevuje při rapidním oteplování, které může uvolnit ještě více oxidu uhličitého do atmosféry," říká Shelby Lyons, doktorand geologických věd na Penn State. "Tato zpětná vazba mohla prodloužit klimatický jev PETM o desítky nebo stovky tisíc let. Máme hypotézu, že něco takového se může stát i v budoucnosti."

Zvýšená eroze během PETM v období před 56 miliony let uvolnila velké množství fosilního uhlíku uloženého v horninách a tento skleníkový plyn unikl do atmosféry, kde dlouhodobě ovlivnil teploty.

Vědci nalezli důkazy masivního uvolnění uhlíku v pobřežních usazeninách. Analyzovali vzorky s použitím inovativní molekulární techniky, která umožňuje sledovat, jak v hluboké minulosti procesy jako eroze ovlivnily zásoby uhlíku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8907

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2019