Ne naším jménem!

18. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

V otevřeném dopise vyzývají občanské iniciativy premiéra Andreje Babiše, aby na summitu zemí V4 a Izraele požadoval ukončení okupace palestinských území a blokády pásma Gazy a aby jednoznačně odsoudil výstavbu nelegálních osad na Západním břehu Jordánu včetně Východního Jeruzaléma.

 

Organizace a skupiny zabývající se problematikou okupované Palestiny v dopise vyjadřují znepokojení nad tím, že se summit koná v Jeruzalémě a připomínají, že Izrael východní část města v r. 1980 navzdory mezinárodnímu právu anektoval. 

Izrael nezná rozdělení města na jeho západní a východní část, tak jak jej uznává mezinárodní společenství, ale protiprávně si nárokuje město celé,“ uvádí Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Součástí summitu V4 je návštěva Starého města v okupovaném Východním Jeruzalémě. „Vrcholný představitel českého státu, země, která si v nedávné minulosti prošla dvojí útrpnou okupací, se v doprovodu izraelských představitelů projde ulicemi okupovaného jeruzalémského Starého města a bude tak legitimizovat izraelský nárok na tu část města, kterou ani EU ani mezinárodní právo za izraelskou neuznává,“ dodává Jehlička.

0
Vytisknout
8822

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2019