Evropští politici reagují na pozastavení členství maďarského Fidesze v Evropské lidové straně

22. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Po tvrdém politickém boji bylo ve středu pozastaveno členství maďarského Fidesze v Evropské lidové straně (EPP). Maďarský premiér a jeho strana byli dlouho středem kontroverze, takže je jen přirozené, že mnoho evropských politiků okamžitě vyjádřilo své názory na nedávné události, napsal Gábor Sarnayi.


Od nynějška se nebude Fidesz moci účastnit nebo hlasovat na stranických jednáních, ani nominovat kandidáty na pozice v rámci EPP. Během vyšetřování Fidesz nebude mít možnost mluvit do politiky EPP.

Švédský europoslanec Gunnar Hökmark, který vyzýval k vyloučení Fidesze, označil pozastavení členství za "zásadní krok", který "vyjasnil, že Fidesz není kompatibilní s EPP". Další považují pozastavení členství za první krok k vyloučení. Europoslanec Frank Engel, předseda lucemburské Křesťanskosociální lidové strany, prohlásil: "Myslím, že šlo o to, co může podpořit naprostá většina EPP."

Předsedkyně německé CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, která je údajnou organizátorkou "kompromisu o pozastavení členství", přivítala rozhodnutí, které považuje za příležitost pro Fidesz předvést, že "sdílí hodnoty EPP" a prokázat, "zda je v budoucnu možná důvěra na tomto základě". Současně "ujišťuje, že Fidesz nemá vliv na směr politiky EPP, dokud to nebude jasné".

Mezitím Orbánův dlouhodobý spojenec Silvio Berlusconi je zřejmě potěšen. Italský politik se domnívá, že bylo nalezeno nejlepší řešení pro EPP i Fidesz.

Lídr levicové skupiny ALDE Guy Verhofstadt označil krok za "politický trik, který Evropu zostuzuje". Podle něj EPP vždy "staví parlamentní počty před kolektivní evropské zájmy".

Ska Kellerová, vedoucí kandidátka Zelených v eurovolbách, prohlásila, že členové EPP "se vyhnuli jakémukoliv jasnému rozhodnutí".

Euroskeptický italský politik Matteo Salvini prohlásil, že podle něj je procedura pozastavení členství absurdní, protože maďarský premiér pouze "chrání práva, prosperitu, práci a bezpečnost jeho lidu", přičemž zdůraznil své přátelství s "Viktorem Orbánem a maďarským lidem".

Poslankyně Laura Ferrarová z Hnutí pěti hvězd označila rozhodnutí EPP za "směšný kompromis". Nepovažuje Orbána za přítele, protože se domnívá, že postoje Fidesze v Evropském parlamentu a Radě jsou v konfliktu se zájmy Itálie a Italů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6665

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019