Dalších 150 uprchlíků se ve čtvrtek utopilo ve Středozemním moři

26. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Foto: Ve čtvrtek zachránění a zatčení uprchlíci


Až 150 lidí se utopilo při pokusu přeplout Středozemní moře z Libye do Evropy poté, co se ve čtvrtek převrátily na moři dva čluny. Je to letos dosud největší počet mrtvých. Mluvčí libyjské pobřežní stráže uvedl, že dva čluny, na nichž bylo asi 300 lidí, se asi 120 km východně od libyjského hlavního města Tripolisu překotilo. Asi 137 lidí byli zachráněno a navráceno do Libye.

Pokusy přeplout do Evropy se uskutečňují většinou v létě, kdy je moře klidnější. Mezinárodní organizace pro migraci zaznamenala, že letos připlulo do Evropy 37 555 imigrantů a 8007 imigrantů se tam dostalo po zemi.

OSN uvádí, že přeplavba přes Středozemní moře je stále nebezpečnější. V současnosti se utopí každý čtvrtý uprchlík, který se snaží dostat do Evropy.



Evropští politikové se snaží zabránit tonu, aby čluny s uprchlíky mohly přistávat v Evropě. Dokonce z toho důvodu financují libyjské pobřežní stráže a další libyjské vojenské jednotky. Humanitární organizace poukazují na to, že v důsledku této strategie jsou migranti dáváni na pospas brutálním ozbrojeným skupinám a jsou vězněni v děsivých vazebních střediscích bez dostatečného přístupu k vodě a k potravinám.

Judith Sunderland z organizace Human Rights Watch konstatovala: "To, co je děsivé na těchto neustálých tragediích, je že je jim lehce možno zabránit. Namísto toho, aby Evropská unie pomáhala ve Středozemním moři uprchlíky zachraňovat, zrušila své záchranné operace. Namísto podpory pro nevládní záchranné operace, členské země EU jim dávají do cesty všemožné překážky. Namísto toho, aby evropské země přijaly samy odpovědnost, podporují libyjské pobřežní stráže, které nemají ani zdroje, ani zájem o zachraňování životů na moři."

Tento týden zatkly libyjské pobřežní stráže asi tři desítky osob na moři nedaleko libyjského pobřeží a odvezly je do vazebního střediska nedaleko Tripolisu. Více než 200 uprchlíků je stále vězněno ve vazebním středisku Tajoura nedaleko frontové linie bojů mezi soupeřícími libyjskými vojenskými organizacemi, kde letecký úder tento měsíc usmrtil více než padesát uprchlíků. OSN vyjádřila obavy ohledně jejich bezpečnosti.

Ve vazebních střediscích nedaleko Tripolisu je vězněno asi 2500 uprchlíků. Jednotky loajální polnímu maršálkovi Chalifovi Haftarovi tam bojují proti jednotkám, volně podporujícím libyjskou vládu, kterou OSN uznává od letošního dubna.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7005

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019