Demokrati a americká média ostře kritizují další Trumpův rasistický útok

28. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Donald Trump na Twitteru brutálně zaútočil na Elijaha Cummingse, demokratického předsedu inspekčního výboru Sněmovny reprezentantů. Cummings předtím kritizoval šokující a nelidské poměry, v nichž jsou drženi imigranti na jižní hranici Spojených států. Trump napsal na Twitteru, bez důkazů, že Cummingsův volební okrsek v Baltimoru je "odporná spoušť, zamořená krysami a hlodavci" a "je to nejhorší a nejnebezpečnější volební okrsek v USA".


Emocionální vystoupení moderátora CNN Victora Blackwella. Sledujte zejména od minuty 1:52. Podrobnosti níže.


Redakční rada deníku Baltimore Sun ve společném prohlášení konstatovala, že se nesníží k nadávkám trumpovského stylu. Prohlášení však vypočítalo Trumpa selhání v prezidentském úřaadu a přirovnalo ho ke kryse: "My," napsala redakční rada, "chceme říci nejnepočestnějšímu člověku, který kdy bydlel v Bílém domě, posměváčku válečných hrdinů, škodolibému chmatákovi po ženských genitáliích, notorickému bankrotáři, užitečnému idiotu Vladimíra Putina a člověku, který tvrdil, že mezi vraždícími neonacisty jsou 'dobří lidé', žče se mu stále ještě nepodařilo zblbnout většinu Američanů tak, aby si mysleli, že je ve svém úřadě alespoň minimálně kompetentní. Anebo že vlastní zlomek integrity. Pořád je lepší mít škodnou v sousedství než jí být."


Šlo o jednu z mnoha silných a široce sdílených reakcí na Trumpův útok na Cummingse. K němu patřil i emocionální projev Victora Blackwella, černošského moderátora televize CNN, viz výše. Blackwell poukázal na to, že Trump systematicky používá slova "infested" ("zamořený škůdci"), kdykoliv hovoří o neběloších. Varoval, že je to cílená dehumanizace.

V závěru svého dvouminutového projevu se Victor Blackwell odmlčel, aby se před kamerou přímo nerozplakal. Pak pokračoval: "Pan prezident se vyjádřil o volebním okrsku kongresmana Cummingse, že by tam žádný člověk nechtěl žít. Víte, kdo tam žil, pane prezidente? Já. Ode dne, kdy jsem byl přivezen domů z porodnice až do dne, kdy jsem odešel na vysokou školu. A mnoho lidí, která mám rád, tam dosud žijí. Samozřejmě jsou tam problémy. Ale lidé jsou hrdi na svou komunitu. Nechci znít samolibě, ale lidé tam vstávají a chodí do práce, starají se tam o své rodiny, milují své děti, které přísahají loajalitu americké vlajce stejně tak jako děti ve volebních okrscích těch kongresmanů, kteří vás podporují, pane. Jsou to také Američané.

Vrátíme se po přestávce pro reklamu."


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7387

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019