Jednadvacátý srpen to jistí

31. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
ČSSD "vyčká do poloviny srpna", zda Zeman konečně jmenuje ministrem 31. května nominovaného kandidáta ZDE. Do té doby, navzdory předchozím řečem o lhůtě do 1. srpna, "žádné kroky dělat nebude". Pokud by se strana ani v polovině příštího měsíce nedočkala, opravdu nevíme, co si počne. Odchodem z vlády již přece vyhrožovala opakovaně - zároveň se však ve veřejném prostoru usilovně ohání normalizační floskulí "místo mě přijde ještě horší".


Zemanovi zastánci až do omrzení opakují, že "ústava nestanoví žádné lhůty" - a vůči námitce, že ústavodárce formulací "jmenuje ostatní členy vlády" nepochybně myslel "jmenuje bez zbytečného prodlení", se vymezují tvrzením ohledně "pouhé ústavní zvyklosti".

Pokud jste náhodou z dosavadní české veřejné debaty získali dojem, že výraz "ústavní zvyklost" se od většiny ostatních vulgárních nadávek liší zejména faktem, že nezačíná písmenem "p", snad stojí za připomenutí, že některé země dodnes žádnou psanou ústavu nemají. Jinak řečeno, v podstatě celý jejich ústavní řád stojí a padá s "pouhými" ústavními zvyklostmi.

Je ovšem s podivem, že tyto zaostalé, barbarské a negramotné státy dosud nekontaktovaly legii českých ústavních expertů ze sedmé cenové, aby si daly poradit, jak to udělat správně. Přesto se jim kupodivu nějak podařilo přežít až do 21. století.

Leč zpět k ČSSD.

Zatímco Hamáček čeká, jestli Zeman jmenuje na kulturu Šmardu, Zemanův oposmluvní kumpán s čínským asistentem Zahradil ZDE zahájil frontální útok na proevropského ministra zahraničí Petříčka (ČSSD) ZDE. Na Zahradilovy tirády již souhlasně reaguje také premiér Babiš, který zrovna na zamini (sic!) zčistajasna objevil "papalášství" ZDE.

V rámci poučení z krizového vývoje bude tedy třeba konstatovat, že nechat ze sebe dělat otloukánka a vystavovat veřejně svou slabost s argumentem, že "místo nás by přišli ještě horší - jsme s Vámi, buďte s námi", se Hamáčkovi nesmírně politicky vyplácí.

Kromě ztráty kontroly nad ministerstvem kultury mu teď začíná hrozit i ztráta MZV.

Samozřejmě že případný proces likvidace profesionálního ministra Petříčka ignorantskými populisty Zahradilova střihu by se mohl protáhnout o něco déle, než kolik činí lhůta, kterou teď sociální demokraté reagují na Zemanovy průtahy ohledně jmenování Šmardy. Zapadal by každopádně do širšího xenofobně populistického trendu, který sebou již přinesl likvidaci nezávislé diplomatické služby v Turecku, USA, Maďarsku - a totéž lze za premiéra Johnsona očekávat v Británii.

Můj tip nyní zní, že dokud Babiš nezlikviduje Petříčka, Zeman nejspíše Šmardu novým ministrem kultury nejmenuje.

Mohu se však mýlit. Uvidíme.

Každopádně věřím, že jednadvacátý srpen to doopravdy jistí...

0
Vytisknout
9560

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2019