Obrana proti hypersonickým útokům se stává největší vojenskou výzvou současnosti

2. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Ve věčném soupeření mezi ofenzívou a defenzívou vítězí ofenzíva. Rusko testuje hypersonické střely s plochou dráhou letu s rychlostí kolem 12 000 km/h, které lze použít k dopravě jaderných nebo konvenčních hlavic na cíle na moři i souši. Americké ozbrojené síly v současnosti nemají proti takovým zbraním žádnou obranu, píše Loren Thompsonová.


Americké zpravodajské zdroje očekávají, že střely Zirkon budou v blízké budoucnosti rozmístěny na ruských plavidlech. Rusko mezitím testuje další hypersonickou zbraň, kluzák zrychlovaný na rychlost kolem dvou kilometrů za sekundu balistickou raketou. Tato zbraň by měla nést jadernou hlavici na mezikontinentální vzdálenosti. V Číně probíhá podobný výzkum a testy hypersonického systému byly provedeny vloni.

Takže technologie, kterou Pentagon donedávna považoval hlavně za výhodu pro integrované síly se nyní rapidně mění v největší vojenskou hrozbu současnosti. Zbraně s rychlostí Mach 5 a více operují takřka beze zbytku v atmosféře, ve výškách nižších, než na které jsou optimalizovány existující senzory včasného varování.

A manévrují, takže na rozdíl od parabolické trajektorie balistické rakety nelze jejich dráhu a cíl předvídat. A jako kdyby to nestačilo, superohřátá plasma obklopující střelu cestující rychlostí vyšší než dva kilometry za sekundu má sklon absorbovat rádiové vlny, takže takové zbraně mohou být pro radar neviditelné. Fungovat budou jen infračervené senzory, ale současná americká architektura není navržena pro sledování teplo vyzařujících hrozeb během letu, aby mohla být provedena účinná obrana.

Balistické rakety dlouhého doletu dosahují rychlostí ještě vyšších než plánované hypersonické zbraně, ale jejich letové dráhy lze snadno analyzovat a předvídat.

Neexistují ani vhodné antirakety. Společnost Lockheed Martin, lídr v protiraketových technologiích, tvrdí, že existující systémy lze vyvinout tak, aby se vyrovnaly s hypersonickými útoky, ale peníze na to nebyly přiděleny a senzory potřebné ke sledování takových hrozeb dosud neexistují. Takže hlavní technolog Pentagonu Michael Griffin odhaduje, že USA nerozmístí obranu proti hypersonickým střelám dříve než v polovině 20. let. V té době již mohou být hypersonické zbraně na moderním bojišti doslova všude.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7972

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019