Španělští voliči znepokojeni politickým patem, rozděleni v názorech na nové volby

5. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Většina voličů levicové strany Unidas Podemos a socialistů si nepřeje jít znova k volbám, avšak příznivci pravice obhajují nové hlasování, napsal Carlos E. Cué.


Neúspěšný pokus socialisty Pedra Sáncheze získat pro svou vládu důvěru parlamentu vedl k pocitům zklamání, smutku a hněvu mezi levicovými voliči a k úlevě a satisfakci mezi příznivci pravice. Ukázal to průzkum veřejného mínění zadaný listem El País.

Studie společnosti 40dB ukázala, že 71,6 % občanů je buď zklamaných, nebo přinejmenším znepokojených způsobem, jakým si političtí představitelé vedli během dlouhé povolební periody, jež skončila minulý týden neúspěšným hlasováním o důvěře vládě Pedra Sáncheze.

Pouze příznivci pravice a krajní pravice mají pocit, že návrat k volebním urnám by byl pro Španělsko dobrým řešením. To už ale prošlo trojím hlasováním za čtyři roky. Při posledním, konaném 28. dubna, zvítězili socialisté, ale strana si nedokázala zajistit parlamentní většinu.

Dlouhá jednání s levicovou stranou Unidas Podemos (UP) nepřinesla požadovanou většinu, když strana usilovala o koaliční vládu a Sánchezovu nabídku na několik sociálně orientovaných postů v kabinetu odmítla jako nedostatečnou.

Pouze 5 % voličů socialistů a strany Podemos by podpořilo nové volby v listopadu jako cestu z politického patu. Pokud nedojde k dohodě do 23. září, parlament bude podle zákona automaticky rozpuštěn a budou vypsány nové volby.

Mezitím se Sánchez snaží přesvědčit Podemos, aby přijala jednobarevnou socialistickou vládu se společným programem, ale bez vlastních kabinetních pozic.

Socialistický lídr zaslal dopis členům strany Podemos, v němž nastínil plány, jak předejít novým volbám. Sánchez si přeje vládu v "portugalském stylu" s odkazem na levicovou alianci podporující vládu socialisty Antónia Costy v Portugalsku.

Podemos myšlenku odmítá a trvá na koaliční vládě.

Místo aby plánoval nová jednání s šéfem Podemosu Pablem Iglesiasem, Sánchez se rozhodl setkat "s různými skupinami občanské společnosti jako feministická a environmentální sdružení, sociální aktéři a skupiny třetího sektoru, aby mohly přispět k vytvoření společného prostoru za účelem dosažení progresívní vlády," uvádí se v dopise.

Průzkum provedený v termínu 27.-29. července ukázal, že 79,6 % voličů strany Unidas Podemos podporuje koaliční vládu se socialisty. Jen 32 % socialistických voličů má stejný názor, zatímco 32,8 % si přeje, aby Podemos podpořila vládu bez získání vlastních kabinetních pozic.

Dalších 29,4 % voličů socialistů by dalo přednost tomu vyhnout se spolupráci s Podemosem úplně a zajistit si neúčast voličů pravicových stran lidové a Ciudadanos při hlasování o důvěře. Totéž udělala v roce 2016 socialistická strana, aby umožnila vznik lidovecké vlády premiéra Mariana Rajoye a vyhnula se novým volbám.

Avšak 64,1 % lidoveckých voličů se domnívá, že nejlepším řešením by byly nové volby, zatímco stejný názor má také 52,2 % voličů strany Ciudadanos. Mezi sympatizanty ultrapravicové strany Vox podpora tohoto názoru dosahuje 79,9 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5585

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019