Izraelský Nejvyšší soud schválil deportaci ředitele tamější pobočky Human Rights Watch

8. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Andrew Stroehlein: Země, které blokují přístup pracovníkům lidskoprávní organizace Human Rights Watch:

Kuba, Egypt, Severní Korea, Súdán, Venezuela. Nyní i Izrael?


Izraelský Nejvyšší soud 5. listopadu podpořil rozhodnutí izraelské vlády deportovat Omara Shakira, izraelského a palestinského ředitele lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Pokud izraelská vláda toto své rozhodnutí potvrdí, Shakir bude muset odcestovat z Izraele do 25. listopadu 2019.


Lidskoprávní organizace Human Rights Watch opakovaně žádá izraelské podniky, aby neprovozovaly svou činnost v izraelských osadách na okupovaném Západním břehu, a vyhnuly se tak podílu na porušování lidských práv. Přestože organizace Human Rights Watch požaduje totéž od mnoha podniků v jiných zemích světa, izraelský Nejvyšší soud rozhodl, že uplatnění tohoto principu, aby byla respektována práva Palestinců, je vlastně požadavkem bojkotu Izraele. A podle velmi široké interpretace izraelského zákona z roku 2017, který zakazuje přístup do Izraele lidem, kteří požadují bojkot Izraele anebo nezákonných izraelských osad na Západním břehu, má tedy být ředitel Human Rights Watch z Izraele deportován.

"Izraelský Nejvyšší soud v podstatě vyhlásil, že součástí svobodného vyjadřování v Izraeli není naprosto mainstreamová podpora palestinských práv," zdůraznil Kenneth Roth, výkonný ředitel organizace Human Righs Watch. "Pokud izraelská vláda nyní bude deportovat pracovníka organizace Human Rights Watch za to, že požádal firmy, aby respektovaly lidská práva stejně, jak to žádáme od firem po celém světě, nikdo neví, koho se rozhodnou deportovat jako dalšího."


0
Vytisknout
6270

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019