Brexitus à la Ivan Král

7. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Britský premiér Boris Johnson chystá relativně velkorysý státní investiční plán. Musel by však být udržován nejméně po dobu deseti let, aby alespoň v hrubých číslech vyvážil negativní ekonomické dopady brexitu, tvrdí přední britský thinktank National Institute of Economic and Social Research (NIESR) ZDE. Není divu, že Bank of England již snížila odhad letošního růstu britské ekonomiky z "působivých" 1,2 na 0,8 % ZDE.


Hospodářsky špatně fungující a sociálně slabé regiony v Británii přijdou po brexitu o pomoc z evropského rozpočtu, která je fakticky živila. (Johnsonův plán nemůže tyto prostředky ze dne na den v žádném případě nahradit, takže jako nástroj udržení původně labouristických venkovských voličů v elektorátu Konzervativní strany s nejvyšší pravděpodobností selže.) Dělníci automobilek často ztratí práci, pokud už nebude možno bezcelně vyvážet produkci na evropský trh. Útěk investorů a finančních institucí z londýnské City už dávno v probíhá. Zajímá je otevřený trh, ne poměry a mentalita obležené pevnosti.

Samozřejmě i kdyby Johnsonův investiční plán nakrásně vydržel 10-12 let a v agregátních číslech vyrovnal brexitový propad, struktura ekonomiky po něm už nebude stejná jako dnes. Někteří náramně zbohatnou a jiní děsivě zchudnou. Britská společnost se i prostřednictvím státních investic rozdělí na ty, kdo brexitem vydělali, a ty ostatní, kteří kvůli němu byli biti.

"So many losers, but winner takes all," zpíval v jedné ze svých nejznámějších písní nedávno zesnulý exilový český skladatel, producent, kytarista a baskytarista Ivan Král.

Na brexitu většina britských občanů nakonec výrazně prodělá. Prospěje hlavně úzké skupině navázané na hospodářské zájmy spojené s brexitéry. Malá menšina si namastí kapsy na úkor všech ostatních, které ale bude chtít dál udržet v panickém strachu z polského instalatéra, aby se terčem emocí nestala sama.

Xenofobní brexitující Británie už nedovolí žádnému příštímu Davidu Bowiemu spolupracovat s muzikanty z východoevropské džungle jako byl "Ivan Kral", kteří špikují své písně podezřele politicky znějícími slogany...

0
Vytisknout
12104

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020