"My a Němci jsme si rozdělili Polsko": Sovětská zpráva zveřejněná Běloruskem

7. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Polský deník Rzeczpospolita oznámil, že dokumenty odtajněné Běloruským národním archívem (NAB) ukazují, že vojáci Rudé armády v roce 1939 věděli o své účasti na agresi proti Polsku a nepovažovali ji za "osvobození spřízněných národů", jak tvrdila stalinská propaganda.


List napsal, že koncem loňského roku NAB vydal knihu "NKVD v Západním Bělorusku. Září - prosinec 1939". Kniha vyšla v nákladu pouhých 150 ks a není k dispozici online.

"Desítky zpráv důstojníků NKVD, které byly odhaleny NAB, ukazují, že i vojáci a důstojníci Rudé armády věděli, že neosvobozují Polsko, ale účastní se agrese proti němu," napsal deník.

NKVD (Lidový komisariát vnitřních věcí) byla proslulá sovětská tajná policie známá uplatňováním politiky teroru v oblastech dobytých SSSR a na vlastním sovětském území.

"Uzavřeli jsme dohodu s Němci o společných nárocích vůči Polsku a jeho rozdělení mezi nás," uvádí ve zprávě jeden ze sovětských důstojníků, Dukov.

Agenti NKVD také hlásili, že propaganda ohledně lidí vítajících sovětské vojáky "chlebem a solí" byla lživá.

Většina sovětských vojáků, kteří označili společnou vojenskou operaci SSSR a nacistického Německa proti Polsku v souladu s fakty za akt agrese, byla zatčena.

V závěru roku 2019 ruský prezident Putin a další ruští představitelé opakovali sovětskou propagandu, podle níž Rudá armáda vstoupila do tehdejšího východního Polska (označovaného jako "Západní Ukrajina a západní Bělorusko") po "pádu polského státu". aby "chránila občany těchto oblastí".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14442

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020