Čína nabízí odměnu za chycení osob, které přijely z Ruska

17. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Severočínská provincie kvůli záplavě importovaných případů onemocnění COVID-19 nabízí peněžní odměnu až do výše 5 000 juanů (700 dolarů) za pomoc při dopadení lidí, kteří ilegálně překročili hranici s Ruskem.


Týdny poté, co Čína drasticky omezila mezinárodní lety a zakázala vstup cizinců, aby zabránila návratu koronavirové krize, má země stále potíže se zadržováním nákazy od importovaných případů. Většinu z nich představují čínští občané vracející se domů.

Nová fronta vznikla v provincii Chej-lung-ťiang, která v úterý hlásila 79 nových případů u příchozích ze sousedního Ruska, což doplňuje počet importovaných infekcí na 326.

Provinční úřady v pondělí prohlásily, že lidé, kteří nahlásí ilegální překročení hranic, obdrží odměnu 3 000 juanů.

"Pokud občan chytí a předá (pachatele) příslušnému oddělení, bude tu jednorázová odměna 5 000 juanů," oznamuje v prohlášení pracovní skupina pro prevenci a kontrolu viru.

Většina importovaných případů v provincii byla objevena v pohraničním městě Suej-fen-che, kde se nachází nejfrekventovanější hraniční přechod mezi Čínou a Ruskem s více jak milionem cestujících ročně. Přechod je od 7. dubna uzavřen.

Město se zhruba 70 000 obyvateli je v přísné karanténě od minulého týdně, když od neděle jsou tu zakázána všechna veřejná shromáždění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7030

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020