Extremismus za českými humny

S maďarskou stranou Jobbik v ulicích

28. 5. 2013

čas čtení 4 minuty



Evropa se rychle destabilizuje. V řadě zemí vznikají ultrapravicové strany a hnutí. Snad nejvážnější situace je v nedalekém Maďarsku, jak zdokumentovala v pondělí reportáž Channel Four News. V ČR se o tom neví a vláda nemá pro budoucí destabilizovanou Evropu žádnou strategii...

K tomu: Jan Čulík, Česká republika nemá v obyvatelstvu západních zemí informované, strategické spojence

Jan Čulík, Vážné myšlenky z Francie

Maďarská ultrapravicová strana Jobbik doufá, že se příští rok při všeobecných volbách stane druhou největší politickou stranou. Její politický program je plný nenávistných útoků proti Romům a židům. Aktivisté strany Jobbik jsou přesvědčeni, že světu vládne prostřednictvím Spojených států a Západu globální židovské spiknutí, které záměrně během dvaceti let od pádu komunismu ožebračilo Maďarsko. Činitelé strany Jobbik plánují mimo jiné zakázat vlastnictví pozemků v Maďarsku cizincům a za jejich vlády vypracuje tajná policie seznamy všech občanů, kteří mají kromě maďarského občanství také občanství Izraele. Strana Jobbik ostře útočí i proti Romům. V televizi si nedává vysílat ostře rasistické politické reklamy. Jobbik je dobře organizován. Má vlastní uniformy i vlastní národní gardu.

Varovnou reportáž o straně Jobbik vysílaly v pondělí večer v rámci seriálu o radikalizujících se extremistech v Evropě britské Channel Four News.

V Anglii došlo k deseti útokům na mešity

28. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V Yorku nakonec na protimuslimskou demonstraci zorganizovanou English Defence League přišlo jen 7 lidí a 4 z nich pak přijali pozvání do mešity na čaj a sušenky.

Po usmrcení jednoho anglického vojáka extremistou v Londýně minulý týden - vraždu důrazně odsoudily všechny britské muslimské organizace - došlo v Británii k dramatickému nárůstu násilných útoků proti muslimům. Předáci muslimských organizací varovali, že pokusy podpálit několik britských mešit pocházejí od ultrapravicových organizací.

V Londýně se konala demonstrace ultrapravicové organizace English Defence League (Anglická obranná liga), jejíž aktivisté jsou většinou násilníci a opilci. Za posledních šest dnů došlo v Anglii k 193 útokům proti muslimům, z toho k 10 útokům proti mešitám. Před vraždou anglického vojáka v Londýně došlo za poslední rok v Anglii k 642 islamofobním incidentům - za posledních šest dní tedy se jejich počet zvýšil patnáckrát.

Temné cesty kartelizace ČSSD

28. 5. 2013 / Miroslav Polreich

čas čtení 9 minut

Dlouho jsem hledal odvahu, zda tento článek napsat -- jako vykřičník. Jedná se v podstatě o budoucnost levice v našem rychle měnícím se světě a to právě proto, že ČSSD byla založena již v roce 1878. Přesto jak se dnes zdá, není dostatečně ukotvena ve své ideologii ani praktickém směřování a to se navíc jedná bezpochyby o stranu, která má nakročeno znovu naši zemi řídit.

Vypůjčím si na úvod raději citát od "socana", kterého si pro jeho člověčenství velice vážím - Erazima Koháka: "Pro jednadvacáté století "socanům" nestačí být skanzenem někdejší sociálně demokratické strany dělnické. Pokud by se však stali čistě pragmatickou stranou manipulace moci, zradili by sami sebe. Sociální demokraté potřebují být vědomě hnutím ideálu svobody, rovnosti, bratrství, stranou svobody a solidarity. Jsou toho schopni? Nevím."

Skrytý boj o Národní galerii: co spojuje pátera Daniela Hermana a Jiřího Fajta?

27. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 21 minut

Když se 17. května letošního roku dostalo nedopatřením (resp. negramotností) jedné úřednice ministerstva kultury na veřejnost složení další „tajné“ ministerské komise pro výběr generálního ředitele Národní galerie v Praze, na ministerstvu jistě nezavládla žádná velká radost. Ještě menší radost mají určitě elitní hráči této zákulisní hry. Protože skrytý boj se stává věcí veřejnou. Jde o miliony. A o českou uměleckou historii. Zda skončí v rukou veřejných galerijních institucí, v rukou církve, nebo v trezorech spekulantů.

Cožpak Tomáš Halík neví, co je "bolševik"?

28. 5. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Tomáš Halík je bezesporu jedním z nejvýznačnějších českých intelektuálů. Většina jeho veřejných projevů, ať již kázání, knih či novinových rozhovorů a článků, svědčí o jeho intelektuálních kvalitách a moudrosti.

Proto mě nepříjemně překvapují jeho opakovaná prohlášení směrem k ČSSD. V recentním rozhovou pro Českou pozici říká, že se "ČSSD zřetelně vydala cestou bolševizace a populismu a pomalu splývá s KSČM."

Tomáš Halík: Je lepší, když občané státníka i nenávidí, než když se mu smějí ZDE

Britští euroskeptikové ohrožují obchodní dohodu EU s USA

28. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Obamova vláda varovala Británii, že jestliže Británie opustí Evropskou unii, vyloučí se z připravované obchodní a investiční dohody mezi USA a EU, která má hodnotu stovek miliard liber ročně. Podle Američanů je velmi nepravděpodobné, že by Washington byl ochoten uzavřít s Británii samostatnou obchodní a investiční smlouvu.

Varování přichází po nedávné návštěvě premiéra Camerona ve Washingtonu, jejímž účelem bylo právě prosazovat u Baracka Obamy nové Transatlantické obchodní a investiční partnersrtví (TTIP) mezi USA a EU. Jenže Cameronovu návštěvu ve Washingtonu zastínila rebelie euroskeptických konzervativních poslanců v Londýně.

V Řecku soutěží zahraniční investoři o pozice v této bráně do Evropy

28. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Tři roky po záchranném balíčku se předhánějí investoři z Ruska, z Činy a z Kataru ve snaze získat v Řecku předpolí pro vstup do Evropy

Číňané mají zájem o letiště, přístavy a železnice. Rusové se snaží infiltrovat trh s energiemi. Investoři z Kataru mají zájem o nemovitosti.

Tři roky po záchranném balíčku pro Řecko od Evropské unie, Evropské ústřední banky a Mezinárodního měnového fondu zahájilo nyní Řecko konečně svůj privatizační program. Tím se Řecko stalo bojištěm pro země, které chtějí proniknout do evropského obchodního bloku.

Premiér Antonis Samaras navštívil tento měsíc Peking, kde přesvědčoval investory, aby vložili své peníze do "úspěšných Atén". Mezinárodní investoři mezitím poskytli řecké ekonomice dalších 8,8 miliarad euro, ratingová agentura Fitch zvýšila rating Řecka a úroky na desetileté obligace v květnu poklesly na nejnižší úroveň od začátku krize.

Doky a přístav v Piraeu se staly operační základnou pro čínské investory. Minulý týden navštívil Atény ředitel ruského Gazpromu Alexej Miller. Rusové mají zájem o koupi firmy Depa, řecké korporace obchodující se zemním plynem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Udávejte své sousedy, vyzývá Brity bývalá šéfka rozvědky

28. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Lidé, kteří podezřívají své sousedy z extremismu, musejí informovat bezpečnostní orgány, protože "nepřítel je všude", tvrdí bývalá šéfka britské rozvědky MI5 Stella Rimingtonová (78) po nedávné vraždě anglického vojáka v Londýně.

Veřejnost má podle ní v "boji proti terorismu" povinnost jednat jako "oči a uši" bezpečnostních služeb. Rimingtonová, která byla šéfkou MI5 v letech 1992-1996, podporuje plány konzervativní ministryně vnitra Teresy Mayové monitorovat všechny telefonní rozhovory, emaily i návštěvy všech internetových stránek.

Další drobný důkaz o tom, jak se v Británii nepozorovaně šíří totalitní praktiky komunistického režimu, aniž by o tom Britové, kteří s východoevropskými režimy nemají žádné zkušenosti, měli nejmenší ponětí, poznamenává Jan Čulík a dodává: Každý další násilný útok je bohužel samozřejmě zneužit jako záminka pro další omezování občanských svobod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemřel MUDr Dušan Cvek

28. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Dovolte mi bolestné oznámení, které dělám takto veřejně jen proto, že můj otec, lékař, básník a vášnivý šachista, MUDr. Dušan Cvek, byl veřejně známou a činnou osobou. Dne 26.5.2013 zemřel náhle, ráno po krátkém pobytu v nemocnici ve svých nedožitých 87 letech. V umírání projevil ušlechtilou statečnost a pokoru. Protože můj otec po celou dobu, co jsem ho znal, neměl rád obřady, zejména ty pohřební, bude pohřeb uspořádán co nejprostěji a jen v úzkém rodinném kruhu.

ZDE je odkaz na heslo ve Slovníku české literatury:

Některé z  básní Dušana Cveka lze najít ZDE

Nečinnost Ministerstva zdravotnictví

27. 5. 2013 / Marek Steiner

čas čtení 7 minut

Vyhláška č. 440/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví stanoví výši, do které se poskytuje náhrada škody za bolestné nebo za trvalé ztížení společenského uplatnění. Tyto škody vznikají v důsledku úrazů a jiných poškození zdraví. Výši škody určuje příslušný lékař podle položek, tj. sazeb, u jednotlivých diagnóz stanovených v přílohách vyhlášky. Každá položka má určitý počet bodů. (Například vážné mozkové poruchy pro těžké poranění hlavy 500 až 3000 bodů, oboustranná hluchota 3000 bodů, porucha řeči centrálního původu po úrazu 1000 až 2000 bodů atd.) Podle ustanovení § 7 odst. 2 vyhlášky hodnota jednoho bodu činí 120 Kč.

Ať žijí "mrtvé duše"!

28. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Začnu tím, že pokud jde o "mrtvé duše", nevylučuji, že půjde i o "kostlivce ve skříni", protože vyloučit nelze vůbec nic. Ale k věci "mrtvých duší". Jak uvádí Novinky.cz, ačkoliv platy ve státní správě klesaly nebo byly zmraženy, na Hradě za šéfování Václava Klause průměrné platy naopak trvale rostly.

Přesto, že ministr Kalousek přidělil Hradu již před dvěma roky o deset procent méně na hradní rozpočet, tedy "pouhých" 49 441 000 Kč, někteří zaměstnanci kanceláře prezidenta republiky si přesto polepšili. Jak je to možné? Přišli totiž na "fintu": ze státního rozpočtu fasovali tolik, kolik vycházelo na tabulková místa, tedy na 114 lidí. To navzdory tomu, že jich tam v r. 2011 ve skutečnosti pracovalo pouze 90, o rok později (2012) dokonce o tři méně. Díky tomuto fíglu (fintě) si tak zaměstnanci polepšili o více než 9 a půl tisíce korun, o rok později o více než 11 tisíc korun.

Nature: Německá energetická revoluce

27. 5. 2013

čas čtení 7 minut

Na předměstí Stuttgartu funguje pilotní projekt: síť nádrží z nerez oceli využívá elektřiny k výrobě metanu z vody a kysličníku uhličitého. Tento pilotní projekt power-to-gas (P2G) je největší svého druhu na světě a Německo by se tak mohlo octnout v popředí závodu o čistou energii. Vědci, kteří tento projekt v hodnotě 3,5 milionu euro rozvíjejí, uvádějí, že technologie P2G je ideální způsob, jak se vyrovnat s nespolehlivostí zdrojů sluneční a větrné energie. Během slunečných či větrných dnů je možno vyrobit z nadbytku elektřiny metan, který lze uložit a pak spálit na výrobu elektřiny pro dobu, kdy není vítr a nesvítí slunce.

Německo doufá, že bude do roku 2020 vyrábět aspoň pětatřicet procent své elektřiny z ekologických zdrojů, do roku 2050 má toto procento stoupnout na 80 procent. Tuto energetickou změnu podporují všechny německé politické strany a většina obyvatelstva. "Německý program energetické změny může mobilizovat globální energetickou revoluci," konstatuje Harry Lehmann, generální ředitel Světové rady pro obnovitelnou energii v Dessau v Německu.

Energetická křižovatka:

Nature: Všichni by měli podpořit Německo v jeho velkém experimentu v oblasti obnovitelné energie

27. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Dcera východoněmeckého pastora, německá kancléřka Angela Merkelová vděčí za svou politickou kariéru pokojné revoluci z podzimu 1989, která vedla k sjednocení Německa. A na Merkelovou bude svět zřejmě vzpomínat i v důsledku jiného obratu v poválečné historii Německa - die Energiewende - energetického obratu.

Merkelová je už dlouho hlavní silou podporující úsilí bojovat proti globálnímu oteplování. Die Energiewende, energetický obrat, samostatné úsilí Německa radikálně restrukturalizovat svou ekonomiku tak, aby jí dominovaly obnovitelné zdroje energie, je pragmatickou alternativou k víceméně neúspěšným pokusům v oblasti mezinárodní diplomacie týkající se globálního oteplování. Pokud samostatné úsilí Německa přeorientovat se na obnovitelnou energii ponese ovoce, bylo by to důvodem pro obnovený optimismus v boji proti antropogenním podnebným změnám.

Redakční komentář časopisu Nature

Zdrojem nepokojů ve Švédsku "jsou sociální problémy"

26. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Švédské hlavní město Stockholm bylo postiženo po dobu šesti nocí vážnými nepokoji. Bylo vypáleno až 200 automobilů, byly podpáleny školy, policejní stanice a restaurace a přes deset policistů bylo zraněno. Policie odhaduje, že nepokoje páchá asi 300 mladých lidí. Z nich bylo 30 zatčeno.

Nepokoje, které začaly na stockholmském předměstí Husby, se rozšířily na předměstí více než desítky dalších švédských měst.

Švédsko má snad nejliberálnější imigrační politiku ze všech zemí světa. Od roku 2012 přijalo více než 11 000 uprchlíků ze Sýrie a za poslední dvě desetiletí přijalo více než 100 000 Iráčanů a 40 000 Somálců. Švédsko má 9,5 milionu obyvatel. 1,8 milionu z nich jsou přistěhovalci první či druhé generace.

"Tohle je země, která zachází s přistěhovalci snad nejlépe," říká Mohammed Hassan, Bangladéšan, který studuje v nové knihovně ve čtvrti Husby. "Je to tu daleko lepší než v jakékoliv jiné evropské zemi."

SANEP: Miloš Zeman je "nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem"

28. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Prezident Miloš Zeman se dva měsíce po svém jmenování do čela státu stává nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem. Jak ukázal exkluzivní květnový průzkum společnosti SANEP, aktuálně se prezident Miloš Zeman těší v souhrnu důvěře 59,3% domácí populace. Přitom jeho předchůdci Václavu Klausovi v květnu loňského roku vyslovilo důvěru 41,2% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Zdroj: ZDE

Moc na vsi, aneb Kronika moravské dědiny

28. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

Zatímco v nejvyspělejších evropských zemích v 18. století probíhala technologická "revoluce" také v zemědělství, většina kontinentu produkující obilí pro mezinárodní trh se změnami příliš nespěchala. V jedné z hlavních obilnic tehdější Evropy, Francii, představoval hlavní inovaci způsob, jakým postupně posilující státní moc dokázala prostřednictvím systému byrokratické správy venkov ždímat, aby financovala dynastické války. Tak se stalo, že se země postupně prodrala na pozici vojensky nejsilnější kontinentální mocnosti, zatímco její zemědělci hospodařili v zásadě stejně jako o sto let dříve, jen odváděli výrazně vyšší dávky. Žití z podstaty samozřejmě nemohlo trvat věčně - právě proto se venkov stal jednou z rozbušek revoluce roku 1789.

Po usmrcení britského vojáka v Londýně chce ministryně vnitra cenzurovat internet

27. 5. 2013

čas čtení 2 minuty



Rozhovor Channel Four News s radikálním klerikem Anjemem Choudarym po usmrcení britského vojáka v Londýně

Konzervativní ministryně vnitra Teresa May navrhla po usmrcení britského vojáka v Londýně dvěma islámskými mladíky řadu dramatických opatření, jejichž cílem má být zabránit radikalizaci britských muslimů. Požaduje mj. předběžnou cenzuru internetu, přísnější zakazování extremistických organizací a nátlak na univerzity a mešity, aby zakazovaly vystupování tzv. nenávistných kazatelů.

Mayová také naznačila, že bude bojovat proti liberálně-demokratickému náměstku premiéra Nicku Cleggovi, který vetoval její návrh, aby se monitoroval veškerý internetový, emailový a telefonní provoz.

Mayová také ostře kritizovala BBC za to, že po usmrcení britského vojáky extremisty interviewovala v televizi extremistického kazatele Anjema Choudaryho, který označuje činnost britských vojáků v zahraničí za vraždění. Konstatovala: "Anjem Choudary má odporné názory a myslím, že je správné, abychom zkoumali, jak jsou tyto názory prezentovány." Anjema Choudaryho po usmrcení britského vojáka v Londýně interviewovaly také televizní Channel Four News.

ČR je laboratorní krysou pro Kalouskovo pokusnictví s vládními škrty

27. 5. 2013

čas čtení 6 minut

Neexistují a nikdy neexistovaly důkazy, že by škrty ve vládním rozpočtu mohly ekonomice přinést jakýkoliv prospěch

Mark Blyth, Austerity: The History of a Dangerous Idea (Škrty: Historie nebezpečného nápadu), Oxford University Press, 2013

Co si myslíte o programu vládních škrtů, který realizuje britský ministr financí George Osborne, zeptal se svých čtenářů ekonomický editor Guardianu Larry Elliott. V českém kontextu můžeme Osborna nahradit Miloslavem Kalouskem, je to stejný problém.

Když vám ministr financí tvrdí, že řeší zadluženost země prostřednictvím vládních škrtů a zvyšováním DPH, vede vás to k tomu, abyste utráceli více nebo méně?

Odpověď na tuto otázku se zdá většíně lidí samozřejmá. Škrty způsobují, že se podniky i spotřebitelé stávají více ostražitými, vydávají v ekonomice méně peněz a to způsobuje, že se státní zadluženost zvyšuje.

MŽP konečně posuzuje energetickou koncepci. Petr Nečas to dříve označil za "lunetický nápad"

27. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Sdružení Arnika, Hnutí DUHA, Greenpeace, Calla, Centra pro dopravu a energetiku, Ekologického právního servisu a Zeleného kruhu

Ekologické organizace dnes předkládají vlastní návrhy pozitivního řešení, požadují porovnání různých variant a odstranění již dříve zjištěných závažných nedostatků vládního návrhu

pondělí 27. května 2013 Ministerstvo životního prostředí začalo posuzovat vliv návrhu Státní energetické koncepce na životní prostředí. Ekologické organizace varují před tím, aby šlo pouze o formální proces s předem daným závěrem. Trvají na tom, aby ministerstvo v souladu se zákonem zajistilo porovnání různých variant koncepce a výběr nejlepší z nich. Proto dnes podají i své vlastní pozitivní návrhy řešení. Současně trvají na odstranění nejvážnějších nedostatků koncepce, na které ve svých připomínkách již v loňském roce upozornilo 3.700 občanů.

Česká televize: vyváženost jak z praku

27. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Česká televize zveřejnila minulý týden na tiskové konferenci něco, čemu říká "Průběžná měření prováděná v rámci hodnocení plnění úkolů vysílání veřejné služby Českou televizí". Školila novináře, že mají talíř před sebou vylízat dočista a mlaskat u toho blahem.

Ovšem to, co Česká televize sama na sebe zveřejnila, není plnění veřejné služby, jak tvrdí, ale její neplnění.

Britská rozvědka se pokoušela útočníka z Londýna naverbovat

27. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská rozvědka MI5 se pokoušela naverbovat Michaela Adebolajoa, muže, který u londýnských kasáren ve Woolwichi usmrtil sekáčkem na maso jednoho britského vojáka. Adebolajo byl uvězněn v Keni, kde byl podezříván, že se pokouší připojit k somálské teroristické organizaci al-Shabaab. Přátelé a příbuzní Adebolajoa tvrdí, že po svém zatčení v listopadu 2010 byl Adebolajo v keňském vězení mučen a dokonce i znásilněn keňskou policií. Pak byl vrácen do Británie, kde o opakovaně "obtěžovali" agenti MI5, kteří se ho snažili přesvědčit, aby se stal udavačem a infiltroval pro MI5 extremistické organizace v Británii. Podle deníku Independent se agenti MI5 spojili s Adebolajou, ještě když byl ve vězení v Keni a nutili ho, aby začal pro MI5 pracovat. Keňské úřady nakonec Adegolaju po několika dnech věznění propustily. Jeden Adebolajův příbuzný v Británii tvrdil, že po návratu do Británie Adebolaju opakovaně obtěžovali agenti z MI5 a že "to mohlo znamenat, že se z toho zbláznil." Deník Guardian zjistil, že se loni Adebolaju obrátil na právníka se stížností, že ho agenti z MI5 neustále pronásledují.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Na úřadech práce fronty antropologů nestojí

27. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva České asociace pro sociální antropologii

Česká asociace pro sociální antropologii dementuje výroky prezidenta republiky Miloše Zemana o uplatnitelnosti absolventů oboru kulturní a sociální antropologie.

Prezident Miloš Zeman v rámci diskuze po svém vystoupení na Žofínském fóru 20.5. 2013 vyjádřil přesvědčení, že české vysoké školy by měly být financovány podle uplatnitelnosti absolventů na trhu práce. Kulturní antropology přitom označil za příklad absolventů neuplatnitelných. Podle jeho vyjádření "máme nejvíce kulturních antropologů na milion obyvatel na světe, ale bohužel většinou ten antropolog po absolvování jde na úřad práce. A jsou školy, které mají devadesáti, pětadevadesáti procentní uplatnitelnost." Odvolává se přitom na skutečnost, že "dnes již existují zhruba desetileté časové řady této uplatnitelnosti."

Cannes: Zlatou palmu získal film o lesbické lásce

27. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Hlavní cenu filmového festivalu v Cannes, Zlatou palmu, získal film Modrá je nejteplejší barva, francouzský snímek tuniského režiséra o vášnivé lesbické lásce dvou žen žijících v současnosti ve francouzském městě Lille. Domácí obecenstvo cenu přivítalo ovacemi s pocitem, že film ospravedlňuje nedávné bolestné vítězství aktivistů v jejich úsilí legalizovat sňatky homosexuálů.

Režisér Abdellatif Kechiche věnoval svou cenu "mládí Francie" a tuniské revoluci, kde "mají touhu být svobodní, vyjadřovat se a milovat v plné svobodě". Režisér dodal: "Mladí lidé ve Francii jsou často hodně napřed před mou generací ve svém myšlení, a jsou otevření světu. Tuniská mládež je také taková: Proto se uskutečnila revoluce. Starší lidé neposlouchali."

Je opravdu česká energetická koncepce stupidní a zpátečnická?

27. 5. 2013 / Vladimír Wagner

čas čtení 10 minut

V pátečních Britských listech se ve svém příspěvku "Nečasova stupidní a zpátečnická strategie" pan Boris Cvek vymezuje proti současnému návrhu aktualizace státní energetické koncepce. Připomínám, co je hlavním bodem této strategie, který pan Cvek napadá. Jde o to, že se ve výrobě elektřiny má další velká část uhelných zdrojů nahradit hlavně jadernými a také obnovitelnými a plynem. Mělo by to vést k tomu, že od současné situace, kdy se pomocí uhlí vyrábí okolo 50 % elektřiny a jadernými zdroji zhruba 34 %, přešlo ke stavu, kdy se v jaderných elektrárnách vyrobí něco přes 50 % elektřiny a v uhelných i díky zvýšení podílu plynu a efektivně fungujících decentralizovaný obnovitelných zdrojů i mnohem méně než 30 % elektřiny. Je pravda, že se opravdu nepočítá s náhradou jádra velkými větrnými a solárními farmami jako v Německu. Česká koncepce také na rozdíl od Německé nepočítá s masivním dovozem elektřiny ze severu Afriky.

Nečasova stupidní a zpátečnická strategie

24. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Premiér Nečas v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín označil její příznivce za státníky, protože myslí na to, jak bude tato země vypadat za třicet let (tedy v roce 2043). Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je podle Nečase "strategickým rozhodnutím". Znamená to de facto pokračovat ve staré energetické koncepci. To se v Česku obecně považuje za rozumné, zatímco Němci (vědecky i technologicky jeden z nejvyspělejších národů na světě), kteří se rozhodli nahradit jadernou energii alternativními zdroji, jsou u nás vnímáni jako blázni.

Nedávno (10. dubna) nicméně v nejprestižnějším vědeckém časopise na světě, mimochodem jde o časopis britský, Nature vyšel editorial "Energy crossroads", jímž se tento časopis -- pochopitelně -- staví na německou stranu. Z tohoto pohledu se jeví dostavba Temelína jako mimořádně stupidní a zpátečnická strategie. Rád bych Nečasovi a všem příznivců kapitalismu připomněl, že ekonomický rozvoj a inovace souvisejí nutně s odvahou jít dopředu a dělat svět jiným, než je. Stát na tom, že svět v technologické dimenzi bude stále stejný, je hodno brežněvovského socialismu. Cituji v překladu některé pasáže:

V sobotu demonstrovaly proti geneticky modifikovaným semenům 2 miliony lidí

26. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Organizátoři uvádějí, že v sobotu demonstrovalo proti firmě Monsanto, která vyrábí geneticky moditikovaná semena, v USA a ve více než 50 dalších zemí celkem 2 miliony lidí.

Demonstranti chtějí upozornit na nebezpečí, které vyvolávají geneticky modifikované potraviny. Zakladatel a organizátor hnutí Tami Canal uvedl, že se protesty konaly ve 436 městěch v 52 zemích světa.

Geneticky modifikované plodiny se pěstují ze semen, které jsou vyrobeny tak, aby byly odolné vůči insekticidům a herbicidům a přidávají plodinám výživnost, nebo jinak zlepšují výnosy a zvětšují globální soběstačnost potravinami. Většina obilí, sojových bobů a bavlny ve Spojených státech je geneticky modifikována. Avšak někteří aktivisté varují, že geneticky modifikované organismy mohou vést k vážným zdravotním potížím a poškozovat životní prostředí.

Užívání geneticky modifikovaných plodin je v posledních letech zdrojem rostoucí kontroverze. Jejich odpůrci požadují povinné nálepky varující, že výrobky obsahují geneticky modifikované plodiny, i když americká federální vláda a mnoho vědců tvrdí, že je tato technologie bezpečná.

Hnutí "Pochod proti Monsantu" vzniklo teprve letos v únoru, kdy Canal vytvořil 28. února stránku na Facebooku požadující demonstraci proti praxi této firmy. Reagovaly na to dva miliony lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Státníkův účetní a účetního státník

26. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

V sobotním vydání Práva (25. 5. 2013, Zrada v Praze? Kecy, říká Schwarzenberg ke krizi v koalici) vyjádřil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg své pobouření nad skutečností, že ODS vnímá postup TOP09 jako zradu.

"To jsou kecy. Máme necelý rok k příštím volbám a začíná předvolební boj... Ministr financí, který by nedbal o návratnost tak obrovské investice, by měl ihned odstoupit.

To je úkol ministra financí, aby hlídal státní pokladnu. My stojíme před dilematem, které je nutno vyslovit a promyslet."

Démoni, čáry a kruhy zla

26. 5. 2013 / Přemysl Janýr

čas čtení 7 minut

Vůbec si nemyslím, že by měl člověk na svých názorech a postojích lpět a že by bylo něco chybného či dokonce nemorálního na tom, když je mění. Naopak, zpravidla to svědčí o poctivém myšlení a o snaze své představy o světě rozvíjet a diferencovat. Někdy ovšem také o opaku, například když se z horlivého komunisty se změnou režimu stane neméně horlivý antikomunista. Nad některými přemety však zůstává rozum stát. Například když někdejší apoštol postmoderny neočekávaně regraduje na pohádky o démonech a začarovaných kruzích zla.

Václav Bělohradský v Právu z 21. května komentuje sudetoněmecký diskurz v podání Berndta Posselta, jak jej ve filmovém dokumentu Řekni, kde ti Němci jsou zachytila Petra Nesvačilová (FAMU 2011). Neviděl jsem ho, nemohu k němu nic říct. Podle toho, co o něm píše Bělohradský, nejspíš neobsahuje nic překvapivého -- alespoň ne pro ty, kdo si přes neexistující systematické zpracování našich novodobých dějin dostupné informace vyhledali a zpracovali sami. Mohu pouze komentovat způsob, jakým je přijímá Bělohradský, protože je příznačný pro značnou část české veřejnosti.

K TOMU: Muriel Blaive, Dokázala se Česká republika plně vyrovnat se vzpomínkami na druhou světovou válku? ZDE

Sponzoring výročí ČT neetickou firmou Karlovarské minerální vody je nepřijatelný

24. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

stížnost na generálního ředitele ČT za porušení Kodexu ČT ve věci plánovaného sponzorování výroční outdoorové kampaně ČT Karlovarskými minerálními vodami

Vážený pane předsedo Rady ČT, veřejnost již více jak dva roky aktivně bojuje za záchranu architektonického dědictví v Kyselce, jehož nikoliv nepodstatnou část vlastní Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV). Petici, kterou k dnešnímu dni podepsalo 27 364 občanů, před rokem podpořil svým usnesením i Senát PČR (210. usnesení z 25. schůze dne 25.4.2012, senátní tisk č. 228). Magistrát města Karlovy Vary v březnu 2012 vyměřil KMV za porušení památkového zákona pokutu ve výši 1,8 milionu korun. Tuto pokutu po odvolání potvrdil i nadřízený orgán -- Krajský úřad Karlovarského kraje. Nyní je udělená pokuta předmětem soudního sporu mezi KMV a karlovarským magistrátem.

Na Slovensku byla novelizována vyhláška k označování audiovizuálních a dalších děl

24. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

informace RRTV

1. dubna 2013 nabyla účinnosti vyhláška č. 50/2013 Z.z., jíž se novelizuje vyhláška č. 589/2007 Z.z. Ministerstva kultury Slovenské republiky, kterou se ustanovují podrobnosti o jednotném systému označování audiovizuálních děl, zvukových záznamů uměleckých výkonů, multimediálních děl, programů a jiných složek programové služby a způsobu jeho uplatňování.

Proč by se český zbrojní průmysl měl podílet na udržování nejhoršího konfliktu od konce 2. světové války?

24. 5. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Celkem v úděsu jsem přečetl článek Štěpána Kotrby reagující na tiskovou zprávu Nesehnutí o záměru českých zbrojařů vyvážet zbraně do konfliktních zón, mimo jiné do Konga nebo Somálska. Obstojí snad morálně Kotrbův argument, že pokud tam nebudeme dovážet zbraně my, budou tak činit jiní, přestože v případě Konga jde o nejhorší válečný konflikt od konce 2. světové války mající na svém kontě více obětí než holocaust?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37099