Kdy se (ne)bije na poplach

15. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Zapíše se do našich dějin sobota 24. 8. černě?

Důvody k obavám zde jsou. Již nějakou dobu se šíří ve virtuálním internetovém a e-mailovém světě různé neověřené zprávy o tom, "kde zase brutálně útočili Romové". Kumulují se "zaručené zprávy" o jednostranných útocích, "které si přece nemůžeme nechat líbit." Zarážející je, že se nejedná o jednu dvě zprávy. Objevují se nové a nové emotivně laděné výzvy, které hrají na strunu naštvanosti -- s tím, že prst je jednoznačně namířen na určitou konkrétně definovanou skupinu lidí, která údajně "zneužívá sociální dávky", "žije bez práce na úkor těch, kteří dřou" (bezpochyby jako koně). Situace, kde se občané České republiky dělí na "my" a "oni" se vyostřuje.

SVĚTOVÉ MISTROVSTVÍ V ATLETICE:

Jelena Isinbajevová odsoudila Emmu Green Tregaro za podpůrné gesto vůči homosexuálům

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tvář moskevského světového mistrovství v atletice, Jelena Isinbajevová, odsoudila švédskou sportovkyni Emmu Green Tregaro za to, že si před soutěžením namalovala nehty na rukou v barvách duhy jako gesto na podporu ruské homosexuální komunity.

"Je to urážlivé vůči naší zemi, je to urážlivé vůči našim občanům protože my jsme Rusové," řekla lámanou angličtinou na tiskové konferenci Isinbajevová.

"Možná jsme jiní, než lidé v Evropě a lidé z jiných zemí. Máme naše zákony, které všichni musejí respektovat. Když jezdíme do jiných zemí, snažíme se dodržovat jejich předpisy. Nesnažíme se tam zavádět naše předpisy. Snažíme zachovávat respekt.

Považujeme se za normální, standardní lidi, my prostě žijeme kluci se ženami, holky s kluky... Je to důsledek historie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čas šamanů

15. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Obyvatelstvo je tradičně tak profízlované, že jeden udávaje druhého prostřednictvím třetího už udává sám sebe.

Egon Bondy, Šaman

Nedávný přímý přenos z jednání poslanecké sněmovny o důvěře Rusnokově vládě skončil (poté, co všichni tradičně udali všechny), jako každá správná telenovela, happyendem, který rozjařil televizemilovný lid. Jeden z posledních dílů parlamentních pohádkových příběhů by se mohl nazývat "Kapři se rozhodli vypustit si rybník". Většina z nich, pravda, v upřímné víře, že si záhy napustí nový, v němž se jim bude stejně dobře kalit voda, aby se v ní kapří duše nerušeně mohly vznášet, stoupajíce výš a výš od šerého dna. Prostě pohádka...

ODS stále podporuje skoro 8 procent obyvatelstva, TOP 09 13 procent

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Podle průzkumu organizace SANEP podporuje ODS stále 7,8 procent voličů, TOP 09 13,1 procent. ČSSD podporuje 27,9 procent, KSČM 16,7 procent, SPOZ 7,2 procent a KDU-ČSL 6,4 procent hlasů.

Nová seskupení ANO 2011 Andreje Babiše podporuje 2,6 procent voličů, Tomiu Okamuru s jeho Úsvitem přímé demokracie 2,7 procent voličů. Suverenitu Jany Bobošíkové podporuje 3,2 procent voličů.

Volební účast by byla v srpnových volbách pouhých 55, 2 procent.

Zdroj: ZDE

DOKUMENT

Veřejná služba v podání Daniely Drtinové

15. 8. 2013

čas čtení 31 minut

Dle bodu 6.5 Kodexu České televize moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Bod 6.1. Kodexu praví, že Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných v diskusi nezastoupených argumentů.

Daniele Drtinové svěřil ředitel redakce zpravodajství a publicistiky Zdeněk Šámal výlučnou roli, aby pořad Interview ČT24, vysílaný v podvečer, nesl od pondělí do čtvrtka její jméno. Snad jako vyznamenání za zásluhy, i když to tak Drtinová, ani její přátelé z redakce v minulých dnech, nevnímala. Laskavému a vzdělanému čtenáři Britských listů dáváme s dvoudenním zpožděním přepis diskuze nastupující žurnalistické hvězdy České televize beze slova komentáře. Může posoudit, do jaké míry Daniela Drtinová kladením otázek předsedovi Senátu naplnila Kodex ČT - etickou samoregulační normu, kterou novinářům veřejné služby nikdo nevnutil. Připomínáme pouze, že pořad se jmenuje Interview, čili Rozhovor, moderátorka není komentátorka, konstatování není otázka a otázka končí otazníkem. A že Kodex je platnou normou, veřejným příslibem kvality práce Dvořákovy televize veřejné služby. I od pondělí do čtvrtka. │ŠOK

Podle oficiálních údajů bylo ve středu v Egyptě usmrceno více než 500 osob

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Egypt oficiálně uvádí, že ve středu bylo usmrceno 525 osob, když bezpečnostní jednotky zaútočily na islamistické protestní tábory v Káhiře. Většina obětí zemřela v hlavním městě, ale docházelo k násilí po celé zemi.

Očekává se, že konečný počet mrtvých bude daleko vyšší, protože desítky mrtvol dosud nebyly registrovány.

Stoupenci svrženého prezidenta Mohammeda Mursího uvádějí, že bylo usmrceno více než 2000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Robert Fisk: Co znamená středeční masakr pro egyptskou demokracii?

15. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Masakr je tragickým bodem obratu. Egyptu bude trvat dlouhá léta, než se z něho vzpamatuje

Egyptská jednota, ono všeobjímající, vlastenecké pouto, které vázalo národ dohromady od svržení monarchie r. 1952 a od Násirovy vlády, se ve středu rozložila uprostřed zmasakrování Muslimského bratrstva, napsal v deníku Independent Robert Fisk. Pro miliony Egypťanů byla cesta k demokracii zlikvidována. Který muslim, který usiluje o stát, založený na jeho náboženství, bude kdy znovu důvěřovat demokratickým volbám?

V krvavém konfliktu v Egyptě figurují i české zbraně

15. 8. 2013

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva NESEHNUTÍ, 15. srpna 2013

Na včerejším armádním zásahu proti demonstrantům v Egyptě, při němž bylo zabito několik stovek lidí, se s velkou pravděpodobností podílely zbraně a munice z Česka. Podle statistik totiž Česká republika Egypt dlouhodobě vyzbrojuje a je jeho největším dodavatelem munice do ručních střelných zbraní. Upozornila na to organizace NESEHNUTÍ, jejíž zástupce se nyní nachází přímo v Káhiře.

Kdy začnou Hospodářské noviny informovat o tom, jak Bakala "legálně tuneluje" své firmy?

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Zdeněk Bakala a jeho společníci si před primární veřejnou nabídkou akcií (IPO) OKD v roce 2008 vyplatili na dividendách 1,5 mld. eur a na IPO samotné vydělali dalších 1,2 mld. eur. Při současné ceně akcií má jejich zbývající podíl v NWR hodnotu pouhých 153 mil. eur. Vydělali si už tolik, že ať se s NWR v budoucnu stane cokoli, finančně se jich to v podstatě nedotkne, píše ve Fleet Sheet Erik Best a pokračuje: Bakala teď opakuje stejnou strategii "legálního tunelování" ve společnosti RPG byty, která vlastní 44 000 bytů vyvedených z OKD. V dubnu vydala RPG obligace za 400 mil. eur, které chce použít převážně na výplatu dividend v odhadované výši 330 mil. eur. Bez ohledu na to, co se stane s RPG byty, až NWR zkrachuje a tisíce lidí si už nebudou moct dovolit platit nájem, Bakalu a jeho společníky to nemusí z finančního hlediska nijak trápit, protože peníze už budou mít dávno v kapse.

Zdroj: ZDE

K diskusi o kroužkování

15. 8. 2013 / Michal Škop

čas čtení 2 minuty

Rád bych se zapojil do diskuse ohledně kroužkování. Bohužel dojem p. Tejkla, který obhajuje akci p. Janoucha ("kroužkujte odzadu"), je mylný. Data o výsledcích z volby.cz mluví jasně, píše Michal Škop.

Akce p. Janoucha sama o sobě nebyla úspěšná (i přes velkou podporu médií). Pokud se podíváme na výsledky voleb, tak maximálně 9 lidí se prokroužkovalo z posledních míst díky akci p. Janoucha (někde je to těžko odlišit, zda to bylo více díky té akci nebo více jinými vlivy, ale budiž).

Bradley Manning "lituje svých činů"

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Bradley Manning, americký voják, který byl odsouzen za prozrazení amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks, se vyjádřil, že nyní lituje svých činů a "je mu líto, že poškodily Spojené státy".

"Lituji nezamýšlených důsledků svých činů. Když jsem se to rozhodl udělat, domníval jsem se, že lidem tím pomáhám, nikoliv, že jim tím budu škodit," řekl Manning ve snaze svým projevem upřímné lítosti snížit svůj trest. Dodal, že jsou mu "následky jeho činů" nyní jasné v důsledku "sebereflexe", kterou prováděl během tří let svého věznění. Pokračoval: "Jak jsem si, proboha já, nejnižší analytik, mohl myslet, že dokážu změnit svět k lepšímu?"

"Chápu, že musím za svá rozhodnutí a za své činy zaplatit určitou cenu. Doufám, že mi dáte možnost, abych dokázal, nikoliv slovy, ale chováním, že jsem dobrý člověk."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Google: "Uživatelé Gmailu nemohou očekávat soukromí"

14. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Kritikové to nazvali "šokujícím přiznáním". Google to konstatoval u soudu ve snaze zabránit hromadné žalobě.

Uživatelé Gmailu nesmějí předpokládat, že jejich emaily jsou důvěrné, konstatovala firma Google v podání k soudu. Objevila to organizace Consumer Watchdog. Firma Google a jim podobné podniky jsou pod sílícím tlakem, aby vysvětlily svou účast na masovém špehování uživatelů internetu, které provádí americká National Security Agency.

"Google konečně přiznal, že nerespektuje soukromí," varoval John Simpson, ředitel projektu pro soukromí organizace Consumer Watchdog. "Lidé by je měli vzít za slovo: Pokud vám jde o to, aby vaše emaily byly soukromé, nepoužívejte Gmail."

Firma Google v tiskovém prohlášení potvrzuje, že " informace v Gmailu mohou být použity různými způsoby"

15. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

PR zpráva firmy Google

Dobrý den, vzhledem k šířícím se mylným informacím ohledně toho, že uživatelé Gmailu by neměli počítat se soukromím, vám posíláme naše jasné stanovisko. Žádáme vás o jeho zveřejnění, citovat můžete Martinu Ondrušovou, Communications & Corporate Affairs Sr. Associate.

Stanovisko společnosti Google:

Mladí Angličané s vynikajícími maturitními výsledky jdou ne na univerzitu, ale do učení

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisíce anglických teenagerů, kteří dnes obdrží výsledky svých maturitních zkoušek, plánují jít po střední škole nikoliv na univerzitu, ale do učení. Anglická konzervativní vláda zavedla univerzitní školné ve výši 9000 liber (270 000 Kč) ročně.

K dispozici je v Anglii dnes asi 20 000 učňovských oborů, v profesích, jako je právnictví, účetnictví, IT a žurnalismus.

Izraelští studenti dostanou vládní stipendia, pokud budou na Twitteru a Facebooku šířit vládní izraelskou propagandu

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve snaze zlepšit svůj image v zahraničí plánuje izraelská vláda poskytnout stipendia stovkám izraelských studentů na svých sedmi univerzitách, pokud budou na Twitteru a na Facebooku zveřejňovat pochvalné výroky o politice izraelské vlády. Propaganda má být směrována do zahraničí. Studenti nezveřejní skutečnost, že je financuje izraelská vláda. Informaci přinesl izraelský deník Haaretz.

NATO zasadilo tvrdou ránu skotským nacionalistům

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond, která uspořádá příští rok v září referendum o nezávislosti Skotska, byl varován čelnými činiteli v NATO, že samostatné Skotsko se nebude moci stát členem NATO, pokud bude mít vojenské či územní spory s Anglií. Konkrétně jde o britskou základnu jaderných ponorek na skotské řece Clyde ve Faslane.

George Robertson, bývalý generální tajemník NATO a ministr obrany ve vládě Tonyho Blaira, poukázal na to, že Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko si také musejí vyřešit své územní spory ohledně Transylvánie a mostů přes Dunaj, než s nimi začne NATO vyjednávat o členství.

Našemu konání buď Boží požehnání

15. 8. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

Podle řady statistik se v českých zemích pohříchu vyskytuje málo praktikujících katolíků. A co horšího, mnozí občané jsou dokonce ateisty. Navíc jsme všichni lidé hříšní a s dodržováním Desatera si většina z nás hlavu příliš neláme. Tudíž je potřebné všechny takto zbloudilé ovečky postupně přivádět do lůna církve a na cestu pravou stále častěji a důmyslněji i prostřednictvím sdělovacích prostředků, neboť účel světí prostředky.

Jak nás česká pravice táhne na Východ

14. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V Praze právě probíhají oslavy hrdosti gayů a leseb a transsexuálů na to, že jsou takoví, jací jsou, že jejich životy jsou plné a krásné a mohou ve svobodné společnosti vzkvétat. V Česku už platí registrované partnerství, které prosadily KSČM a ČSSD v roce 2006), přece ale vázneme za západem Evropy, kde se prosazuje naprostá rovnost manželství pro heterosexuály i homosexuály. Znamená to mimo jiné i to, že homosexuální manželé mohou adoptovat děti (takhle to je ve Španělsku, Francii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Norsku, Švédsku -- v Německu na zrovnoprávnění registrovaného partnerství s manželstvím tlačí Ústavní soud).

O filozofii přírodních věd

13. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 56 minut

Nabízím čtenářům Britských listů stručné skriptum k přednáškám z filozofie přírodních věd, které vedu už pátým rokem na Přírodovědecké fakultě olomoucké univerzity. Na skriptu jsem pracoval posledních několik měsíců v rámci projektu OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0066 "Rozvoj a internacionalizace chemických a biologických studijních programů na Univerzitě Palackého v Olomouci" (http://www.chembiolupol.cz), který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Na Babišovy lepší časy

14. 8. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 8 minut

Když miliardář Andrej Babiš koupil vydavatelství MAFRA (vydavatel Mf DNES, Lidové noviny, lidovky.cz, iDNES aj.), svitla naděje, že produkty vydavatelství vybřednou z mainstreamové šedi tuzemských médií. Že snad Babiš nechce pokračovat v trendu klesajících nákladů i zisku, pravicových komentářů ohraných jak gramofon. Prvním varováním, že tomu tak býti nemusí, byla informace, že nový majitel kultivací svých médií pověřil novináře a spisovatele Karla Hvížďalu, který je jako doma všude, kde jeho vyčteninky z Der Spiegel ještě chtějí slyšet, např. v Rausově stanici Plus ve veřejnoprávním rozhlase či jako oblíbený host v ČT. Hvížďala patří k těm, kteří provozují kolovrátek dávno mrtvých idejí bez ohledu na realitu.

Jak rozvíjet média veřejné služby

14. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Média, nejen ta se statusem veřejné služby, mají být pod permanentní kritikou. Stejně jako politická scéna. Je to jediný nástroj, který může korigovat tendence dané pouhou lidskou subjektivitou, omezeností, ale i ekonomickými nebo mocenskými zájmy. Kritika by ale měla být spravedlivá a neměla by připomínat účelovou snahu naklonit vychýlené mediální váhy na stranu jiné mocenské nebo zájmové skupiny. Tak ovšem, škoda tomu, působí text pana Hrehy, v němž se autor snaží vylíčit Českou televizi a Český rozhlas jako zcela zaujaté a i ty nejmarkantnější atributy objektivity pošlapávající mediální instituce.

Čtenáři rychle pomohli občanovi, jehož ČEZ odmítnutím splátkového kalendáře mohl existečně zničit

13. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Na apel nejmenovaného čtenáře, jehož pravidelné měsíční platby za elektřinu po přestěhování do nového bytu se ukázaly příliš nízké a na vysoký nedoplatek, který mu pak ČEZ vypočítal, mu energetická firma odmítla poskytnout splátkový kalendář, reagovali čtenáři Britských listů rychle a vstřícně a čtenáře, jehož totožnost je redakci BL známa, před likvidační politikou ČEZu promptně zachránili. Patří jim náš dík a poslancům a politikům opakujeme otázku:

Kdy se zasadíte o zavedení takového zákona, který by donutil věřitele, aby dlužníkům povinně poskytovali splátkový kalendář, jaký je v jejich možnosti splácení tak, jak to funguje ve všech civilizovaných zemích?

Nadační fond na pomoc lidem semletým dnešní dobou?

14. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Chtěl jsem se zeptat na jednu věc, Vaše články pomáhají spoustě lidem a nejen morálně, ale i finančně (viz již zmiňovaný pán s ČEZem) neuvažovali jste, že by Blisty založili nadaci Britských listů na podporu lidí "semletých" dnešní dobou? ptá se čtenář Pavel Slovák.

Reakce Jana Čulíka: Velmi oceňuji, že čtenáři Britských listů dosud vždycky finančně pomohli občanům, kteří se na nás obrátili s prosbou o pomoc v neřešitelné situaci. Přitom z toho mám vždycky špatný pocit, protože si uvědomuji, že jde o náhodné případy z mnoha stovek či tisíc obdobně tragických případů lidí, kteří se na nás neobrátili a jimž bychom v takových počtech nemohli pomoci.

Český exekutorský zákon koncept splátkového kalendáře "nezná"

14. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Děkuji za článek o pomoci občanovi, kterému ČEZ zrušil splátkový kalendář. Já jsem minulý týden pomáhala paní, které zrušil splátkový kalendář exekutor (tam šlo ale o částku řádově 50 tis. Kč). O splátkovém kalendáři se exekutor úplně odmítl bavit, takový institut zákon o exekutorech "nezná". přitom předchozí exekutor splátky stanovil, pak ale došlo k převodu případu na jiného exekutora, píše bilanční účetní, jejíž jméno je redakci známo.

Včera jsem byla na školení o novém občanském zákoníku a též jsem tam žádnou zmínku toho druhu nenašla. Jsou tam jen obecné odkazy na dobrou vůli, zdravý rozum apod., toho se ale laik u soudu nebude schopen domoci.

O čem není třeba vůbec mluvit

13. 8. 2013 / Ondřej Lánský

čas čtení 2 minuty

Vládnutí pravice je prozatím v ČR konec. Předčasné volby budou. A budou asi v říjnu. Jaká nás čeká předvolební kampaň? Kromě primitivního zjednodušení ekonomických a sociálních důsledků vládnutí posledních vlád v podobě diskursu o zneužívání sociálních dávek, je možné, že se pravice pokusí přetavit svého intelektuálního maskota posledních dvaceti let -- antikomunismus -- do nového hávu boje za republiku a proti autoritářství prezidenta.

Šovinismus Martina Putny

14. 8. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Narazil jsem na starší rozhovor (Literární noviny 2006/43 ZDE) s Martinem C. Putnou, který se na krátký čas stal jakousi mučednickou modlou, neboť ho prezident Zeman odmítl jmenovat univerzitním profesorem. Nechci hodnotit odbornou způsobilost pana Putny k získání tohoto titulu, to mi nepřísluší; nicméně za povšimnutí stojí některé jeho názory, jež mi připadají vyloženě vulgární a extremistické.

Potvrzeno: Rusnokova vláda se surovinovou politikou zabývat nebude

14. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Greenpeace

Vláda dnes odložila projednávání surovinové politiky do konce letošního roku. Projednávání krajně problematického materiálu, který by ovlivnil životy stovek tisíců lidí, tak bude obnoveno až po řádných volbách. Rusnokovi ministři se dnes nakonec návrhem vůbec nezabývali. Neschválili tedy hlavní cíle surovinové politiky, jak původně navrhoval ministr průmyslu Cienciala, ale materiál dokonce ani nevzali na vědomí. Ekologické organizace, které návrh pocházející ještě z dílny ministra Martina Kuby dlouhodobě kritizují, rozhodnutí vlády přivítaly.

Pravice se dostala do problémů naprostou ignorací situace občanů

14. 8. 2013 / Michal Horák

čas čtení 3 minuty

Společnost v občanské i politické rovině se dostala na zajímavou křižovatku. V Česku se řeší pouze české problémy.

Není důležité co se stalo s levicí. Důležité je co se stalo s pravicovou politickou reprezentací a ne jenom v úrovni lídrů. O levici si můžeme myslet svoje, ale o pravici už toho dost víme a asi ještě nás různá překvapení čekají. Hlavním ale je to, že pravice svým dosavadním počínáním zcela zpochybnila uplatnění pravicového názoru v praktickém životě a způsobu vládnutí. Řada pravicových politiků se dostala do pasti arogance moci, materiálního prospěchu a klientelismu z vládnutí a v podstatě je vůbec nezajímala situace ve společnosti a životní problémy významné části občanů.

Má policie lidem, kteří kradou v obchodem základní potraviny, dávat zdarma poukázky na jídlo?

13. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Když v anglickém městě Stoke on Trent chytí policie lidi, kteří v supermarketech kradou základní potraviny, vydá jim po zatčení vážné varování a propustí je poté, co jim dá zdarma poukázky na jídlo. V městě to vyvolalo kontroverzi, protože si někteří lidé myslí, že je to odměna za krádež, a šéf místní policie bude tuto praxi prověřovat, informovaly televizní zprávy Channel Four News. Jenže se ukazuje, že tuto praxi používá pravidelněji policie i v jiných anglických městech, protože to snižuje počet krádeží. Jde o lidi, kteří v obchodech kradou opravdu ty základní potraviny (chléb, mléko, vajíčka) a jsou to osoby, které se octly po nedávných drastických škrtech v sociální podpoře finančně na mizině.

Kultura agresivní šikany v letecké společnosti Ryanair

13. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

"Levná" letecká společnost Ryanair je nyní největší leteckou společností v Evropě. Investigativní pořad televize Channel Four "Secrets from the Cockpit (Tajemství z pilotní kabiny)", který se vysílal v pondělí 12. 8., argumentoval, že na údajný nátlak manažerů společnosti jsou piloti Ryanairu nuceni létat jen s minimální zálohou leteckého paliva, což prý znamená, že letadlo není připraveno na mimořádné události.

Zachraňme manažery

13. 8. 2013 / Michal Rubáš

čas čtení 9 minut

Václav Moravec si poslední červencovou neděli pozval do svého pořadu tři renomované ekonomy, aby se vyslovili k otázce konkurenceschopnosti. Protože se v České republice obecně málo naslouchá odborníkům, nepřekvapuje, že i tentokrát zůstaly jejich názory bez odezvy. Troufám si říci, že je to v tomto případě škoda. Bankéř Tomáš Sedláček, automobilista Martin Jahn i Zdeněk Kudrna z vysoké školy totiž celou řadou svých vyjádření zcela revolučně otřásali stávajícím ekonomickým systémem a mainstreamovou hospodářskou teorií, jež po dvě dlouhá desetiletí mobilizovala tolik pravicových voličů k urnám.

Je šílené, že se v ČR na kulturní diplomacii programově kašle...

12. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Z diskuse na Facebooku k článku Jana Čulíka "Vystupme už, proboha, z ghetta"

Zdeněk Kropáček: Problém bude v tom, že naši politici se na něco takového necítí. Mluví jenom ke svému předem mediálně zpracovanému publiku. Jestliže nehájí národní zájmy v politice, nebudou je hájit ani mediálně, kde jim hrozí, že je nějaký necvičený cizí novinář zesměšní. Nemáme politiky vzdělané na evropské úrovni, jsou to jen partajní funkcionáři, kteří nic v životě nedělali. Zdá se, že je zajímá jen to, na čem se dá zbohatnout, nebo kde se dá něco ukrást.

Veronika Sušová-Salminen: Jen bych k tomu dodala Janu Čulíkovi, že kulturní diplomacie byla za Masarykova Československa poměrně hodně prosazovaná ze strany Zamini a Beneše, ale nebylo to nic platné. Otázka je, jakou kulturní diplomacii - vyprávění o tom, že "my taky", zřejmě nestačí, musela by obsahem jít proti západním stereotypům resp. Euro-orientalismu a být kombinovaná s aktivním přístupem v EU.

Vystupme už, proboha, z ghetta

12. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:
"Česko je v EU neaktivní, nepodílí se nijak na tamním dění a nesnaží se věci ovlivňovat při jejich vzniku, ale jen trapně protestuje při schvalování. Nemá v EU žádné stabilní spojence a navíc se ukazuje, že je zcela nekompetentní při využívání evropských peněz."

Veronika Sušová-Salminen ZDE

Čeští politikové a vlastně i veřejnost jsou zabředlí v českém Kocourkově. Řeší krátkodobé místní problémy a absolutně nepomýšlejí na dlouhodobější strategii přežití a rozvoje české společnosti v evropském a globálním kontextu. Typickým příkladem byla i taková "maličkost", že bývalý premiér ČR Petr Nečas v podstatě nikdy neposkytoval rozhovory zahraničním televizím. Žádost o rozhovor od amerických televizí čekala na odpověď na Nečasově Úřadě vlády mnoho dní. Reakce nepřišla žádná.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40730