DRAMA V BRITÁNII POKRAČUJE:

Británie po brexitu nyní přišla o svůj vysoký úvěrový rating

27. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Firma Standard&Poor’s snížila britský úvěrový rating a navzory snahám ministra financí uklidnit trhy libra poklesla na nejnižší hodnotu za 31 let

Ratingová firma Standard&Poor’s odebrala Velké Británii úvěrový rating AAA. Varovala, že Britáie čelí četným hospodářským, fiskálním a ústavním rizikům v důsledku hlasování o odchodu z Evropské unie. Rating Británie byl snížen o dva stupně a Standard&Poor’s varovala, že bude možná muset snížit rating Británie znovu. Charakterizovala hlasování o odchodu Británie z EU jako "zásadní událost", která povede "k méně předpověditelnému a méně stabilnímu politickému rámci v Británii". Firma dodala, že skutečnost, že Skotsko a Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v Evropské unii "vyvolává širší ústavní otázky pro Británii jako celek".

V důsledku snížení úvěrového ratingu Británie bude pro Británii dražší půjčovat si peníze.

Komentář tiskové kanceláře Reuters:

"Poprvé v historii snížily ratingové agentury rating nějaké země hned o dva stupně":

Libra během pondělí dále padala. Očekává se, že Anglická banka sníží svou nynější úrokovou míru 0,5 procenta na nulu ve snaze stimulovat ekonomiku.

Nejhůře se propadly v pondělí akcie letecké společnosti Easyjet, o 22 procent. Firma varovala, že zákazníci mají nyní obavy z nejistého vývoje a zruší své cestovní plány. Pokles hodnoty libry, dodala tato letecká společnost, ji budou stát dodatečných 25 milionů liber.

Burzy v pondělí klesaly po celém světě. Důchodové společnosti začaly snižovat platby novým důchodcům. Analytikové snížili své předpovědi budoucího hospodářského růstu Británie. Goldman Sachs předpovídá pro rok 2017 pro Británii růst jen 0,2 procenta, oproti předchozím předpovědím 2 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Editor deníku Financial Times Chris Giles varuje, že snížení ratingu Británie o dva stupně je horší než za finanční krize r. 2008:

Index 250 nejvýznamnějších britských firem FTSE 250 poklesl za dva obchodní dny o 13,7 procent

Komentář:

"Gove, Johnson a Farage nesou odpovědnost za nejhorší kolaps indexu 250 nejvýznamnějších britských firem FTSE 250 od krachu v roce 1987. Musejí se omluvit za svou nekompetenci":

Britská brexitová krize dominuje úterním britským deníkům: Financial Times: Libra a akcie bank terčem tvrdého útoku. Cameron se snaží uklidňovat trhy:

New York Times: Otázky pro Británii: Kdy? Jak? OPRAVDU??

V pondělí večer stále ještě rychle klesaly americké burzy:

Británie: Demokracie není vláda ulice

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Vrcholný britský právník George Robertson upozorňuje, že britská vláda nemá právo jen tak "aktivovat článek 50" o odchodu Británie z EU. Suverenitu totiž má britský parlament, nikoliv referendum. Pouze poslanci smějí vytvářet zákony. Než může bý aktivován brexit, poslanci by museli hlasováním zrušit Zákon o evropských komunitách z roku 1972, jímž Británie vstoupila do EU, a poslanci mají plné právo, ano, povinnost, pokud usuzují, že to je to nejlepší pro Británii, to odmítnout udělat.

Článek 50 Lisabonské smlouvy uvádí, že členské země EU se mohou rozhodnout opustit EU v souladu se svým ústavním pořádkem. Zásadním ústavním požadavkem Británie je, že poslanci Dolní sněmovny musejí nejprve schválit Zákon o vystoupení Británie z Evropské unie (2016). Poslanci z Londýna, ze Skotska a labourističtí poslanci by podle svého svědomí měli proti tomu hlasovagt.

Demokracie, zdůrazňuje Robertson, nikdy neznamenala tyranii prosté většiny a už vůbec ne tyranii davu z ulice. Podstatou demokracie je zvolená vláda, která je podřízená určité nezávislé kontrole, jako je zákon a soudy, a jako exekutivní orgán je podřízená parlamentu, jehož členové mají právo hlasovat podle svého svědomí a podle zdravého rozumu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEHLED NEJNOVĚJŠÍCH UDÁLOSTÍ Z BRITÁNIE

Záporný dopad brexitu na britskou ekonomiku se prohlubuje

27. 6. 2016

čas čtení 7 minut

Boris: "Vítězství stoupenců brexitu nebylo zas tak výrazné"

- Britské firmy varovaly, že brexit vyvolá škrty v investicích, zastavení najímání nových zaměstnanců a propouštění. Poté, co libra v neděli v noci po víkendu pokračovala ve svém pádu na východoasijských trzích, vládnou obavy, že bude během pondělka její hodnota dále klesat. Průzkum britského Institutu ředitelů (Institute of Directors) zjistil, že většina britských podniků zastává názor, že je brexit poškodí. Čtvrtina členů Institutu of Directors zastavila najímání nových zaměstnanců, 5 procent firem bude zaměstnance propouštět. 20 procent z 1000 dotazovaných podniků se připravuje přesunout část svých operací mimo Británii. Šíří se obavy, že britský bankovní průmysl přijde o 100 000 zaměstnaneckých míst, pokud banky začnou přesunovat své operace mimo Británii.

- 36 procent členů Institutu of Directors uvedlo, že brexit bude znamenat investiční škrty v jejich podnicích, jen 9 procent podniků uvedlo opak. Americká banka JP Morgan varovala, že bude nucena zrušit 4000 zaměstnaneckých míst a banka HSBC přesune 1000 pracovních míst z londýnské City do Francie. Ostatní banky budou nuceny učinit totéž, protože ztratí současný "pas", který jim umožňuje provádět finanční transakce nejen s firmami v eurozóně, ale prostřednictvím EU s celým světem.

Realitní kancelář Foxton a letecká společnost Easyjet varovaly, že v důsledku brexitu výrazně poklesnou jejich zisky v druhém pololetí letošního roku. Obavy z možného brexitu vedly letos k největšímu poklesu počtu zájemců o koupě nemovitostí od finanční krize ZDE

- Britský ministr financí George Osborne uspořádal v pondělí ráno v sedm hodin tiskovou konferenci ve snaze uklidnit trhy. Chce hrát aktivní roli při vyjednávání nového vztahu Británie s EU. "Nechci, aby se Británie obrátila zády k Evropě či k ostatnímu světu. Británie je otevřená a tolerantní země a budu bojovat vším co mám, aby taková zůstala. Dnes jsem jako ministr financí totálně soustředěn na svůj úkol přinést stabilitu a ujistit veřejnost. V důsledku čtvrtečního rozhodnutí některé firmy zastavily své investice a najímání nových lidí. Jak jsem říkal před referendem, to bude mít dopad na ekonomiku a na státní rozpočet a bude nutno proti tomu zasáhnout. Vzhledem k odkladu aktivace článku 50 a rozhodnutí pana premiéra předat svou funkci následníkovi, je rozumné, abychom počkali na zhodnocení ekonomické situace Úřadem pro rozpočtovou odpovědnost letos na podzim. Nikdo by však neměl pochybovat o naší rozhodnosti udržovat fiskální stabilitu."

Komentáře:

Shrnutí Osbornova prohlášení: "Podívejte, říkal jsem, že to bude bolet, měl jsem pravdu. Finanční systém je zdravý, ale přesto to bude bolet."

Osbornovo prohlášení v pondělí v sedm ráno patřilo k jeho lepším projevům: první důstojník se dostavil na můstek Titanicu, zatímco Boris přesvědčuje ledovec:

- Jonathan Hill, který rezignoval na svou funkci komisaře EU pro finance, varoval, že londýnské City musí očekávat, že bude muset dodržovat předpisy, které mu vnutí země eurozóny.

- Britská obchodní komora varovala, že delší doba nejistoty bude mít záporný dopad na důvěru podnikatelů, na investice a na vytváření pracovních příležitostí. ZDE ZDE

Boris Johnson napsal ve svém sloupku v deníku Daily Telegraph, že Británie "bude moci zavést bodovací systém pro žadatele pro imigraci podle australského vzoru, a přesto si zachovat přístup na evropský společný trh". Pokusil se ujistit britské občany, že Británie bude dál "zintenzivňovat svou spolupráci s Evropskou unií". Upozornil stoupence brexitu, že výsledek v referendu v poměru 52-48 procent "nebyl pro ně úplně přesvědčivým vítězstvím". Johnson tvrdil, že jedinou změnou bude, že se Británie "osvobodí od pozoruhodných a mlhavých" zákonů Evropské unie, a nedojde k tomu "v žádném spěchu". Odmítl požadavek Nicoly Sturgeonové na nové referendum o nezávislosti, protože prý pro ně "nevidí žádný skutečný zájem". Británie prý bude mít nyní lepší vztahy s EU, založené na volném obchodu. Dodal: "Silně zdůrazňuji, že Británie je součástí Evropy a vždycky jí zůstane." Poukázal na to, že 16 milionů Britů hlasovalo pro setrvání Británie v EU. "Stále budeme intenzivně a pořád intenzivněji spolupracovat s Evropou v mnoha oborech: v kultuře, ve vědě, na univerzitách a na zlepšování životního prostředí. Evropští občané žijící v této zemi budou mít svá práva plně ochraňována, stejně jako britští občané žijící v EU. Britové budou stále mít možnost pracovat v EU, žít tam, cestovat a studovat, kupovat nemovitosti a usazovat se tam." ZDE

Komentář:

"Podle Borise Johnsona je opustit EU v podstatě stejné jako zůstat v EU, ale trošku lepší. Cože?!"

- Právníci v EU upozornili, že Británie nemůže být zvnějšku nucena, aby zahájila proces odchodu z EU, avšak Brusel zřejmě odmítne jakékoliv předběžné rozhovory o odchodu Británie z EU, dokud nebude oficiálně zahájen proces odchodu podle článku 50. ZDE

- Britská Dolní sněmovna se zřejmě postaví proti brexitu. Stoupenci setrvání Británie v EU chtějí druhé referendum. Konzervativec lord Heseltine upozornil, že v Dolní sněmovně je většina až 350 poslanců, kteří jsou proti odchodu Británie z EU. "Ty lidi nepřimějete, aby začali říkat, že černé je bílé a nezmění svůj názor, dokud nebudou vědět, co je podstatou nové dohody a pokud dohoda nebude schválena druhým referendem nebo volbami." Šéf liberálních demokratů Tim Farron uvedl, že se jeho strana nevzdá a že do příštích voleb bude kandidovat s programem vrácení Británie do EU. Labouristický poslanec David Lammy chce o tom s liberálními demokraty jednat. "Hrozí ekonomická katastrofa a rozpad unie se Skotskem," uvedl. "Nové hlasování, to je to nejmenší." ZDE

- V chaotické a horečnaté atmosféře v Konzervativní straně chtějí Boris Johnson a ministryně vnitra Theresa May oznámit svou kandidaturu na budoucího šéfa strany. Obnovil se tím rozkol mezi stoupenci brexitu a stoupenci setrvání Británie v EU v této straně. ZDE

- Pokračují rezignace z Corbynova stínového kabinetu. Nahrazuje je novými lidmi.

Rozhovor Britských listů 63:

Žáci by měli mít právo rozhodovat, o čem se ve školách učí

24. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Se zástupci České středoškolské unie, Filipem Jelínkem a Štěpánem Kmentem, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů o situaci na českých středních školách Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. června 2016..

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Základní lidské instinkty a Brexit

27. 6. 2016 / Michal Mašín

čas čtení 8 minut


Již mnohokrát jsem se snažil prosadit myšlenku, že Češi nejsou o nic víc xenofobní než Britové. Čtvrteční Brexit to plně prokázal. Prokázal to, že přes 50 procent Angličanů jsou xenofobové, protože o ničem jiném Brexit nebyl. Ukázalo se také, že i ve skutečnosti funguje hypotéza, že do určitého podílu v populaci jsou cizinci vítáni a od určitého podílu začínají být původní populaci na obtíž. Stejně tak je platné, že ať budou tresty sebetvrdší, stejně určitá část populace bude krást. Funguje to mezi lidmi a funguje to i mezi ostatními živočišnými společenstvy – například ptáky. Angličané skočili na vějičku, že za jejich zhoršující se životní podmínky mohou imigranti z bývalého Východního bloku, protože je to přirozenější reakce než dlouhé uvažování nad tím, že je za nos tahají jejich vlastní elity.

PŘEČETLI JSME:

Demokratické selhání Británie

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Skutečné bláznovství britského hlasování o odchodu z Evropské unie nespočívá v tom, že se vedoucí představitelé země odvážili požádat občany, aby poměřili výhody členství s imigračními tlaky, které toto členství vytváří. Spočívá spíše v tom, že laťka pro odchod ležela absurdně nízko a vyžadovala prostou většinu hlasů. Vzhledem k sedmdesátiprocentní účasti voličů to znamenalo, že zastánci vystoupení zvítězili díky podpoře pouhých 36% oprávněných voličů, píše Kenneth Rogoff, profesor ekonomie a veřejné politické strategie na Harvard University.

To není demokracie; to je ruská ruleta na státní úrovni. Rozhodnutí s enormními důsledky – daleko hlubšími, než jaké představuje změna ústavy (ačkoliv Velká Británie samozřejmě psanou ústavu nemá) – padlo bez odpovídajících kontrolních a vyvažovacích mechanismů.

Bude se hlasování muset po roce opakovat, abychom měli jistotu? Ne. Musí brexit podpořit parlamentní většina? Podle všeho ne. Věděli obyvatelé Velké Británie, o čem ve skutečnosti hlasují? Absolutně ne. Nikdo opravdu netuší, jaké budou důsledky, a to jak pro postavení Británie v systému globálního odchodu, tak i pro její domácí politickou stabilitu. Obávám se, že to nebude hezký obrázek.

Kompletní článek v češtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Petr Uhl píše o historii postojů české a britské pravice vůči Evropské unii

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Hlavní proud protiintegračních postojů v Unii vyvěrá od toryů, tedy britské konzervativní strany. Často se přidávají, byť v mírnější podobě, i labouristé, a to z opačných pozic než konzervativci – vyčítají Unii, částečně právem, že je moc kapitalistická a asociální. Přitom ale kdyby unijních pravidel nebylo, sedřeli by kapitalisté z lidí kůži, aspoň ve východní části Evropy, kde příliš nefungují odbory a jiné mechanizmy občanské společnosti.

Předseda evropské komise Jean-Claude Junker a další evropští politici zdůraznili, že neformální dohoda, kterou letos uzavřela evropská rada s Davidem Cameronem, už samozřejmě neplatí. Zrušilo ji britské referendum. Týž den jsem utrpěl jako český občan šok, když jsem v televizi sledoval, co k tomu říká předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Ten se tam doslova chlubil tím, že právě on koordinoval debatu asi deseti členských států EU, jež vedla k uzavření oné dohody s Cameronem. Dohoda to byla hanebná, popírala základní zásady Unie, a zřejmě by nemohla být nikdy potvrzena orgány EU – tedy komisí a hlavně parlamentem. Dobře, že britským referendem padla, Evropská rada, zastupující členské státy, se dohodou jen pokusila o kapitulantský krok.

Kompletní článek v češtině ZDE

Brexit a slabost Západu

27. 6. 2016

čas čtení 5 minut


Britové, nebo přesněji Angličané a Velšané s přesvědčivou převahou hlasovali pro opuštění Evropské unie. Pro Británii to bude obtížná změna; rozvody jsou obyčejně mnohem dražší a přinášejí více hořkosti, než každá ze stran zpočátku očekává, a vyjednávat nová obchodní a bankovní pravidla britských vztahů se sousedy bude drsný podnik, napsal Walter Russel Mead.

Independent: "Lidé opravdu, opravdu doufají, že tato teorie o Davidu Cameronovi a o brexitu je pravdivá"

27. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Deník Independent přetiskl tent pozoruhodný komentář anonymního čtenáře, zveřejněný na fóru deníku Guardian, který se virálně rozšířil po sociálních sítích. Zní:

"Boris Johnson vypadal v pátek zdeprimovaně, protože si uvědomil, že prohrál.

Je možné, že mnoho stoupenců brexitu si to neuvědomuje, ale oni už prohráli, a způsobil to jediný muž: David Cameron.

Jediným rázným gestem David Cameron v pátek v 9.15 ráno v podstatě anuloval výsledek referenda, a zároveň zničil politické kariéry Borise Johnsona, Michaela Govea a čelných stoupenců brexitu, kteří mu připravili tolik úzkosti a připravili ho i o premiérský úřad.

Jak?

Politikové za brexit: Neexistuje žádný plán

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Novináři ze Sky TV Faisal Islam a Anna Botting ohromeni postbrexitovým chaosem ve Westminsteru:

Faisal Islam: "Řekl mi tohle: Řekl - Zeptal jsem se ho: 'Tak je kde váš plán? Můžete nám teď ukázat váš plán pro brexit?' - 'Žádný plán neexistuje. Kampaň za brexit nemá žádný plán na uskutečnění odchodu Británie z EU,' a ukázal tam tím směrem, kde je ústředí kampaně za brexit. A pak začal ukazovat na druhou stranu a řekl: 'Úřad britského premiéra měl mít plán pro brexit.'

To si nevymýšlím. K tomu skutečně došlo. Před dvěma hodinami. Takže - a já už jsem to řekl dříve. Osobou, která má nejvíce promyšlený plán, jak se to ukázalo za posledních 48 hodin, je, překvapivě, Nicola Sturgeon, premiérka Skotska."

Anna Botting: "Nevím, co bych k tomu dodala. Děkuji."

Nicola Sturgeon: Nezasloužila bych si být premiérkou, kdybych ignorovala to, jak Skoti hlasovali

27. 6. 2016

čas čtení 8 minut

Nicola Sturgeon: Mohu prosím říct něco velmi jasně o mém postavení. Skotsko hlasovalo drtivou většinou pro setrvání v EU, to víme. Takže jako premiérka je mým úkolem vypracovat způsob, jímž bychom mohli realizovat to, jak Skotsko hlasovalo, ochránit naše postavení v Evropské unii a vyhnout se škodám, které by vznikly, kdybychom byli donuceni odejít z EU proti naší vůli. Mým úkolem je zkoumat všechny možnosti. Nemohu vám dnes tady říci s určitostí, co je možné a co není možné. Octli jsme se v nezmapovaných vodách. Tohle se ještě nikdy nestalo. Že by se nějaká země snažila odejít z Evropské unie, ale národy v ní by chtěly v EU zůstat. Mým úkolem je prozkoumat vyčerpávajícím způsobem všechny možnosti. Odrazovým můstkem není nezávislost, odrazovým můstkem je jak ochránit postavení Skotska.

Hlavní politický diskusní pořad ČT

Jan Zahradil manipuloval české diváky nesmysly o Skotsku

27. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Skotští nacionalisté nemají nadpoloviční většinu ve skotském parlamentu a proto není jasné, jestli se jim podaří uskutečnit záměry prezentované jejich předsedkyní a skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou. Neměli bychom se o to starat, protože jde zasahování do vnitřních záležitostí Velké Británie. Podobnými fabulacemi se snažil evropský poslanec Jan Zahradil (ODS) přesvědčovat české diváky, že hrozící rozpad Velké Británie není nic zásadního pro nás, jako členy EU. Varoval před tím, aby evropští politici slibovali Skotsku podporu v případě, že by se chtělo osamostatnit a do EU se vrátit. Fakta: Skotský parlament má 129 poslanců, z toho 63 jsou poslanci Skotské nacionální strany. Vedle toho v něm zasedá 31 poslanců konzervativců, 23 poslanců labouristů, 6 poslanců zelených a 5 poslanců liberálních demokratů (jedním členem je nezávislý předsedající). Jak labouristé, tak Zelení i liberální demokraté zastávají zcela jednoznačně proevropské postoje. (Poslanci ze Strany zelených se vyjádřili, že stoprocentně podpoří Skotskou nacionální stranu při hlasování pro setrvání Skotska v EU a pro vyhlášení skotské nezávislosti. Skotská Labouristická strana, pozoruhodně!, protože před dvěma lety byla ostře proti skotské nezávislosti, nyní uvažuje, že druhé referendum o skotské nezávislosti podpoří. Tyto skutečnosti Zahradil neví, anebo záměrně diváky České televize dezinformuje a ta je schopna to sežrat i s navijákem? Proč dává ČT prostor potrhlíkům bez informací, bez znalostí a bez kreditu? JČ)  Pouze s těmito stranami, nehledě na konzervativní poslance, kteří se mohou velmi pravděpodobně připojit, je vysoce pravděpodobné, že skotský parlament pohodlně prohlasuje jakýkoliv legislativní krok vedoucí k setrvání Skotska v EU. Kam pan Zahradil na své názory chodí? Za Václavem Klausem? Lol...

Edward Snowden protestuje proti novému drakonickému zákonu v Rusku

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko schválilo drakonická protiteroristická opatření, která aktivisté za lidská práva a americký whistleblower Edward Snowden odsoudili s poukazem na to, že povedou k omezení osobní svobody a soukromí.

V pátek hlasovala dolní komora ruského parlamentu pro schválení "zákona Jarovaja". Je to balík dodatků, které vypracovala členka strany Jednotné Rusko Irina Jarovaja, která je známa už předchozími legislativními opatřeními proti demonstrantům a nevládním organizacím.

Snowden, který žije v Rusku od roku 2013, kdy tam dostal azyl, napsal v sobotu na Twitteru, že tento "zákon Velkého bratra" je "nerealizovatelným a neospravedlnitelným porušením práv", které "odebere každému Rusovi peníze a svobodu, aniž by zlepšil bezpečnost".

Zákonné dodatky činí trestným činem nevarovat úřady před "spolehlivými" informacemi o plánovaných teroristických útocích. Souhlas s terorismem na internetu bude trestán sedmi lety vězení.

Zákon nutí poskytovatele telefonních a internetových služeb ukládat veškeré komunikace po dobu půl roku a všechna metadata po dobu tří let. Firmy také musejí umožnit výzvědným agenturám dešifrovat zakódované emailové služby.

Maximální trest za "extremismus", což je obvinění, které se často používá proti uživatelům sociálních sítí kritizujících válečné akce Ruska na Ukrajině, bude zvýšen ze čtyř na osm let. Povzbuzovat občany, aby se podíleli na "hromadných nepokojích" se bude trestat vězením od pěti do deseti let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Brexit nám nabízí nepříjemný pohled do vlastního zrcadla

27. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut


Když sleduji bědování a lamentování tuzemských a zahraničních liberálů a řady osob na levici nad výsledky britského referenda, nemohu se ubránit pocitu, že pláčou nad rozlitým mlékem, aniž by chápali očividné souvislosti, jež k brexitu vedly. Ačkoliv souhlasím s obecně sdíleným tvrzením, že brexit posiluje autoritářské, až krajně pravicové proudy nejen ve Velké Británii, ale i v řadě dalších západních zemí, a může být tudíž předzvěstí destruktivního dominového efektu (posilování a scelování extrémní pravice, další růst xenofobního nacionalismu apod.), nabízí nám také možnost hluboké sebereflexe – v čem my sami selháváme a jak můžeme naše jednání změnit, aby bylo alespoň trochu smysluplné.

Čím hůř, tím líp: Andělé pomsty vůči "neoliberální" Evropě

27. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


V důsledku referenda o brexitu padl britský premiér Cameron - a zároveň svůj odchod strukturoval tak, že jeho protivník a pravděpodobný následník Boris Johnson ponese osobně hlavní odpovědnost za všechny potíže, kterým Británie bude čelit. To ale není vše: V opoziční Labour Party vrcholí vzpoura proti předsedovi Jeremymu Corbynovi, který čelí kritice, že jeho levé křídlo strany sabotovalo kampaň za setrvání v unii ZDE.

Jeremy Corbyn nesabotoval kampaň za setrvání Británie v EU

27. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Navzdory tvrzení odpůrců Jeremyho Corbyna mezi centristy a pravičáky v britské Labouristické straně, je neférové tvrdit, že Jeremy Corbyn a jeho kancelář "sabotovali kampaň za setrvání Británie v Evropské unii. Mohu svědčit, na základě sledování britské televize, že Corbyn opakovaně a často veřejně vystupoval na podporu této kauzy. Je pravda, že v jedné televizní diskusi před několika týdny se vyjádřil, že jeho podpora pro EU je asi "7 bodů z 10", a stal se tak terčem útoků, že jeho podpora pro setrvání Británie v EU byla jen "vlažná". Avšak to byl problém s téměř všemi stoupenci setrvání Británie v EU. Všichni argumentovali, že Evropská unie je "strašná", avšak setrvání v ní je "menší zlo" než odchod.

Britská média byla během předvolební kampaně před referendem naprosto posedlá konfliktem mezi stoupenci brexitu a jeho odpůrci v Konzervativní straně a nevěnovala skoro žádnou pozornost ničemu jinému, ani tedy četným vystoupením Jeremyho Corbyna ve prospěch setrvání Británie v EU, na mnoha místech celé země.

Hlavním problémem labouristů v této kampani bylo, že přišli o více než třicet procent svých tradičních stoupenců v severní Anglii, protože se Labouristická strana odmítla dát na stranu rasismu a xenofobie a začít bojovat proti imigraci. Proto jejich voliče převzala euroskeptická a rasistická strana UKIP, která se nyní stylizuje do zastánce zájmů "obyčejného slušného člověka".

Je pravda, že Jeremy Corbyn na rozdíl od jiných činitelů Labouristické strany odmítl vystoupit na akcích pro zachování členství Británie v EU společně s šéfem britských konzervativců Davidem Cameronem.

Jiný problém je, že Corbynovo vystupování je všeobecně neslané nemastné - ten člověk nemá charisma strhujícího vůdce. V Británii samozřejmě existuje určitý (menší) počet relativně extremistických levičáků, kteří vystupují proti členství v EU z levicového hlediska. Corbyn mezi nimi nebyl.

Hlavním důvodem, proč Corbynovi o víkendu odstoupila většina jeho stínového kabinetu, je především jeho "neslanost-nemastnost". I když má Corbyn v Británii statisíce nadšených stoupenců, velkým problémem je, že Labouristická strana už své tradiční voliče neoslovuje.

Někteří Corbynovi stoupenci argumentují, že se centristčtí a pravicoví poslanci v Labouristické straně pokusili proti Corbynovi o víkendu provést puč proto, že Corbyn stále požaduje vyšetřování Tonyho Blaira za jeho zločiny spáchané během války v Iráku. V nadcházejících dnech má být zveřejněna Chilcottova zpráva o Blairově roli ve válce v Iráku v roce 2003 a pravicoví poslanci v Labouristické straně se prý pokusili proticorbynovským pučem předejít potrestání Tonyho Blaira.

5. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

26. 6. 2016

čas čtení 8 minut



Sdílejte na Facebooku!

Naposledy se dnes vracíme k tématům evropského setkání mladých lidí, které se konalo v polovině května ve Štrasburku. Upozornilo na celou řadu aktuálních témat, která učinila o to naléhavější nynější britská krize ohledně brexitu. Je symptomatické, že se mnohde šíří vlny nepřátelství vůči Evropské unii, málokdo si však všímá toho, co Evropská unie skutečně dělá. Proto přinášíme sérii těchto diskusních témat. Dnes se věnujeme poslednímu, pátému tématu, věnovanému udržitelnému rozvoji.

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Téma 3. Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí ZDE

Téma 4. Stagnace či inovace: Budoucí svět práce ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Španělské volby oproti prvním odhadům nepřinesly výrazné změny

27. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Nedělní španělské volby nepřinesly žádné podstatné změny na politické scéně. Oproti prvním odhadům se levostředovým socialistům podařilo odolat nástupu radikální strany Podemos a udrželi pozici druhé nejsilnější strany za dominantní středopravicovou Lidovou stranou. Možné scénáře koalic jsou podobné jako v prosinci, kdy povolební jednání selhala, ačkoliv lidovci posílili a levicový blok je slabší.

Nehorázné blábolení s nulovou relevancí přitahuje pozornost

Klausovy halucinace o Brexitu

26. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Slavte dnešek, je to velká událost! Angličané opět, jako už tolikrát v minulosti, zachránili Evropu před totalitními hrozbami, před Napoleonem, Hitlerem a nyní před EU. Ekonomické dopady jsou jen pouhá bublina, za kterou vede cesta zpět k té správné svobodě, kterou si přejí všichni správní evropští demokraté! Mnohokrát zdiskreditovaný, intelektuálně scestný, patologicky ambiciózní Václav Klaus komentuje Brexit ve stylu trumpovského blábolení. Umožňuje mu to zoufalost českých médií, která se propadají stále hloub ve snaze zachovat četnost publika, dávaje prostor pomatencům, kteří ve světě roztříštěného hegemonního diskursu způsobují katastrofy podobné tomu, co se stalo v UK. 

Někdejší Blairův tiskový mluvčí:

"Bude-li Boris premiérem, budu se stydět, že jsem Brit"

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Alistair Campbell: "Poté, co absolutně rozhádal Konzervativní stranu, poté, co absolutně rozhádal celou zemi, poté, co pravděpodobně zničil Spojené království, teď nám říká, no jo, ale já jsem nechtěl... A co to bylo, ta neuvěřitelné prezentace, kterou udělal s Michaelem Govem a Giselou Stewart? Chovali se, jako kdyby referendum prohráli!! Právě zvítězili v snad nejpozoruhodnější kampani v celé historii, kdekoliv na světě. Neuvěřitelné, co udělali. A vypadali, jako že jejich kokršpaněla přejel kamion. A proč je tomu tak? Protože oni vědí, že nemají žádné odpovědi, žádná řešení. Víte, co oni chtěli? Takoví jsou to podvodníci: Chtěli, aby Cameron zvítězil poměrem 51 ku 49 procentům. Abychom z Evropy neodešli, ale aby byl Cameron smrtelně zraněn, aby ho mohli zlikvidovat. To chtěli.

A jestli lze tohle považovat za státnictví, tak to mi promiňte. Jestliže Boris Johnson - mně není David Cameron nijak zvlášť sympatický, nemyslím si, že to byl zrovna dobrý premiér, nabídnout tohle referendum, to byla katastrofální strategická chyba, ale nemám pocit studu, když je Cameron v televizi jako britský premiér.

Jestliže se Boris Johnson stane premiérem, budu se stydět, že jsem Brit."

V Anglii a ve Walesu dochází po referendu o brexitu k četným rasistickým incidentům

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Zastavte imigraci, začněte je deportovat!

Londýnská metropolitní policie potvrdila, že vyšetřuje "rasisticky motivovaný trestný čin", kdy byl na polské kulturní středisko v londýnské čtvrti Hammersmith barvou napsán sprostý nápis.

Policie v hrabství Cambridgeshire vyšetřuje případ laminovaných letáků s nápisy "Odejděme z EU/Už tu nebude polská chátra", které se objevily před jednou tamější školou. Jeden jedenáctiletý polský školák se vyjádřil, že je mu z toho "neuvěřitelně smutno".

Labouristická poslankyně Jess Phillipsová oznámila na Twitteru, že bude v rámci parlamentních interpelací požadovat o informaci, ke kolika rasistickým incidentům došlo o tomto víkendu v Británii.

Ten pocit...

26. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ten pocit... Ten pocit, když se s vámi rozejde boyfriend, ale myslí si, že bude moci dál, ještě půl roku, bydlet ve vašem bytě...

Den brexitu číslo 3. Neexistuje premiér. Neexistuje opozice. Banky se připravují k odchodu ze země. Británii se vládne prostřednictvím komentářů na stránkách Daily Telegraphu.

Petice požadující nové referendum o EU získala 3 miliony podpisů, ale byla zřejmě zfalšována

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Petici, požadující, aby se uskutečnilo nové referendum o EU, které by nebylo platné, pokud by se ho účastnilo méně než 75 procent britských občanů a pokud by jedna nebo druhá strana získala méně než 60 procent hlasů, podepsalo od pátku už   3 miliony britských občanů.

Petice je ZDE

Petice však byla zřejmě zmanipulována. Podepsali ji lidé z mnoha zemí světa, včetně Islandu a Tuniska, ačkoliv je otevřená pouze pro britské občany a občany s trvalým pobytem v Británii.

V některých případech petici podepsalo z určitých zemí daleko větší počet lidí, než má obyvatel. 39 000 obyvatel Vatikánu podepsalo tuto petici, ačkoliv má Vatikán pouze 800 obyvatel. Server britské Dolní sněmovny pro petice ověřuje totožnost signatáře pouze uvedením jeho britského PSČ a kliknutím na odeslaný mail na signatářovu emailovou adresu. Někteří obyvatelé Británie na Twitteru povzbuzují své čtenáře, aby použili jejich britských PSČ a petici podepsali.

Je ironické, že petici založil v květnu stoupenec Brexitu William Oliver Healey, když se zdálo že referendum vyhrají stoupenci setrvání Británie v EU. V neděli vydal Healey na Facebooku prohlášení, v němž se od petice distancuje. Petici podepsalo do neděle více než 3 miliony osob, avšak je obtížné určit, kolik z těchto podpisů je pravých.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nicola Sturgeon: Skotský parlament zablokuje odchod Británie z EU

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Skotský parlament a skotská premiérka zablokují odchod Británie z EU, dokud nebude zajištěno pokračující členství Skotska v Evropské unii, zdůraznila v neděli dopoledne v britské televizi Nicola Sturgeonová. Poukázala na to, že naprosto není její vina, že se Anglie čtvrtečním referendem dostala do katastrofické situace. Podtrhla, že její povinností jako premiérky Skotska je za každou cenu hájit zájmy Skotska a nedopustit, aby bylo katastrofálním rozhodnutím Angličanů poškozeno.

V neděli dopoledne v pořadu televize BBC Sunday Politics Scotland uvedla Sturgeonová na otázku, co udělá v nynější situaci skotský parlament, toto:

"Z logické perspektivy si nedovedu představit, že by skotský parlament nebyl požádán o legislativní souhlas se zákonem, který by vyčlenil Spojené království z Velké Británie. Předpokládám, že britská vláda k tomu zaujme velmi odlišné stanovisko a uvidíme, kam nás debata zavede."

Na otázku moderátora Gordona Brewera zda Sturgeonová požádá skotský parlament, aby legislativní souhlas se zákonem umožňujícím odchod Británie z EU odmítl, odpověděla skotská premiérka:

"Samozřejmě."

Dodala: "Pokud by to skotský parlament posuzoval na základě toho, co je správné pro Skotsko, pak samozřejmě ta možnost říci, podívejte se, my nebudeme hlasovat pro něco, co je proti zájmům Skotska, samozřejmě, to musí být na stole."

Sturgeonová také uvedla v neděli v britské televizi, že příští týden ona a její skotští kolegové zahájí rozhovory s bruselskými činiteli o setrvání Skotska v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

Anglický ústavní odborník vysvětlil v poledne v rozhlase BBC, že skotský parlament nemá nad brexitem veto, avšak má důležité právo poskytnout či neposkytnout k němu legislativní souhlas. Pokud skotský parlament legislativní souhlas k brexitu neposkytne, londýnská Dolní sněmovna má právo jeho nesouhlas ignorovat. To by ale mělo závažný politický dopad a vedlo by to zřejmě urychleně k vyhlášení skotské nezávislosti.

Den poté: Hlasování pro brexit vyvolalo v Británii naprostý chaos

25. 6. 2016

čas čtení 3 minuty



- Stovky lidí v pátek večer demonstrovaly proti brexitu v Edinburku před skotským parlamentem a na hlavním náměstí George Square v Glasgow, na podporu migrantů a proti "vlně rasismu", kterou vyvolali aktivisté pro brexit. Skotsko hlasovalo 62 procenty pro setrvání v EU.

Farage přiznal, že Británie neposílá do EU 350 milionů liber týdně, a že tedy tyto ušetřené peníze nyní nepoplynou do britského zdravotnictví, jak stoupenci brexitu před referendem slibovali. Poslanec David Hannan vyloučil, že by odchod Británie z EU vedl ke zrušení volného příchodu evropských pracovních sil do Británie, přestože OMEZENÍ MIGRACE bylo před referendem hlavním argumentem stoupenců Brexitu. Bylo to celé podvod:

- V důsledku hlasování pro brexit v pátek klesla britská libra na nejnižší úroveň od roku 1985 a v jednu chvíli se hodnota čelných britských akcií snižila až o 120 miliard liber. Ratingová agentura Standard and Poor varovala, že je ohrožen britský rating AAA a Moody změnila své hodnocení vývoje britské dlouhodobé zadluženosti ze stabilní na zápornou. Podle odhadů z pátku večer Brexit globálně snížil hodnotu světových akcií o 2 biliony dolarů.

- Množství Britů žádá o občanství různých členských zemí Evropské unie, především o irské občanství. Na ně mají právo i Britové, jejichž jeden prarodič byl Irem.

- Donald Trump po Brexitu: "V listopadu budou i Američané mít možnost znovu prosadit svou nezávislost!"

- Už více než 3 miliony Britů podepsalo petici požadující nové referendum o EU, s tím, aby bylo závazné pouze potud, pokud bude pro určité rozhodnutí hlasovat více než 60 procent občanů. Velký počet signatářů této petice je z Londýna.

- Diplomaté z šesti zakladatelských zemí EU. Francie, Belgie, Holandska, Itále a Lucemburka přijeli na pozvání německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeier na mimořádné jednání o důsledcích brexitu do Berlína.

- Londýnská City, která byla dosud globálním finančním centrem, zřejmě přijde o svůj "celoevropský pas", o možnost fungovat na území Evropské unie. Celoevropský pas umožňoval britským bankám přístup na obrovský trh světových bank. V Británii v tomto finančním sektoru pracují asi 2 miliony lidí a finanční služby tvoří 12 procent britského HDP. Hrozí, že se londýnské banky přesunou do Dublina a do Frankfurtu.

- Lidé, kteří byli v procesu uzavírání hypotéčních smluv na koupi domu či bytu, je nyní v důsledku vzniklé finanční nejistoty ruší.

- Kupodivu i irský unionistický poslanec Ian Paisley, který hlasoval pro brexit, doporučuje občanům Severního Irska, aby zažádali o pas Irské republiky, která zůstává v EU. Podle tzv. Dohody z Velkého pátku z r. 1998, která uzavřela období terorismu v Severním Irsku, mají občané Severního Irska právo na občanství Irské republiky.

Chaos v Británii se prohlubuje

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

- Polovina stínového kabinetu Labouristické strany odstoupila. Požaduje, aby šéf strany Jeremy Corbyn rezignoval. Stínový ministr zahraničí Hilary Benn byl přes noc na neděli propuštěn, protože se vyjádřil, že nemá důvěru v to, že by Corbyn dokázal kdy vyhrát volby. V neděli ráno odstoupila i stínová labouristická ministryně zdravotnictví Heidi Alexander, považovaná za umírněnou, praktickou a pragmatickou osobnost. Corbynovi stoupenci uvedli, že Corbyn absolutně nemá v úmyslu odstoupit.

- Vedoucí činitelé Evropské unie trvají na tom, aby Británie zahájila proces odchodu z EU okamžitě. Britští stoupenci Brexitu, včetně Borise Johnsona, se vyjádřili, že "není kam spěchat". Evropští činitelé varují, že čím víc bude Británie otálet, tím horší budou její podmínky pro spolupráce s EU.

- V Konzervativní straně vzniklo hnutí "Zastavte Borise!" Soustřeďuje se kolem konzervativní ministryně vnitra Theresy Mayové. Četní konzervativci chtějí zamezit tomu, aby se Johnson stal premiérem.

- Britští liberální demokraté budou kandidovat v příštích parlamentních volbách s příslibem vrátit Británii zpět do EU. Argumentují, že výsledek čtvrtečního referenda o odchodu Británie z EU byl důsledkem lživé předvolební kampaně.

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zahájí bezodkladně vyjednávání s ostatními členskými zeměmi EU a s Bruselem o setrvání Skotska v Evropské unii. V rozhovoru v televizi BBC v neděli ráno zdůraznila, že její povinností je ochránit Skotsko před katastrofálním dopadem referenda o Brexitu a před chaosem v Anglii a ve Westminsteru.

Britská vláda přece vždycky odmítá volební rozhodnutí menšího počtu než 40 procent voličů

26. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Referendum funguje jako konzultativní nástroj pro parlament, který se nyní musí rozhodnout, co udělat. Poslanci v Dolní sněmovně se musejí sami rozhodnout. Parlament musí hájit vyšší zájem země. Vláda opakovaně zdůrazňuje, že nepovažuje většinové hlasování za platné, pokud se ho účastnilo méně než 40 procent oprávněných voličů, pokud jde o hlasování členů odborů o krátkodobé stávce zaměstnaců veřejného sektoru. Vzhledem k tomu, že odchod z Evropské unie je daleko důležitější, jak ospravedlní poslanci to, že by považovali rozhodnutí 37,4 procent voličů za dostatečné, vzhledem k tomu, že většina je tak malá a tak výrazně složená ze starých lidí, kteří nebudou postiženi důsledkem svého hlasování?"

Čtvrteční referendum je zlověstnou předzvěstí blížícího se propadu Anglie do ultrapravice

26. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Čtvrteční referendum patřilo především UKIPu. Hlasování o odchodu Británie z EU odhalilo novou propast v britské politice, avšak nevytvořilo ji a ani ji neodstraní. Brexit je zřejmě teprve začátek.

Voliči, podporující euroskeptickou ultrapravicovou stranu UKIP v čele s Nigelem Faragem změnili navždy tvář britské politiky, píše v týdeníku Observer politolog z University of Manchester Robert Ford, spoluautor knihy Revolt on the Right: Explaining Public Support for the Radical Right in Britain (Revoluce na pravici: vysvětlujeme veřejnou podporu pro radikální pravici v Británii).

Referendum odhalilo prohlubují se konflikt v britské společnosti. Také ukázalo, jak rychle se od sebe politicky vzdalují anglická vláda a skotská vláda. Zatímco Anglie hlasovala pro odchod z EU, celé Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU. Konflikt mezi Anglií a Severním Irskem je ještě více znepokojující: Severní Irsko také hlasovalo proti odchodu Británie z EU. Může totiž vést k obnovení pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a ohrozit tamější ústavní narovnání, což by mohlo znovu vyvolat konflikt mezi katolíky a protestanty.

"Pryč s polskou chamradí!" Anglická policie vyšetřuje

26. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Anglická policie vyšetřuje, kdo v pátek rozšířil laminované letáky s anglickými a polskými nápisy "Pryč s polskou chamradí!" v městě Huntington v jihoanglickém hrabství Cambridgeshire. Dostali je v pátek ráno tamější příslušníci polské komunity a objevily se i na dalších místech.

Kampaň za brexit vyvolala v anglické společnosti rasistické nálady a mnozí příslušníci etnických menšin se v Anglii necítí bezpečně.

Naproti tomu skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová od pátku opakovaně zdůrazňuje, že pro Skotsko je poctou, že tam přicházejí imigranti a zvolili si Skotsko jako svůj domov.

Podrobnosti v angličtině

Skotsko a Anglie nebyly politicky nikdy tak vzdáleny jako dnes

26. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Naše dlouholeté místo u stolu s našimi kontinentálními sousedy končí, konstatuje redakční komentář skotského lidového deníku Daily Record.

Trvalý dopad hlasování pro odchod z Evropské unie je zdrcující. Výsledek poslal šokové vlny po celém světě, svrhl britského premiéra a otevřel některé velmi nepříjemné ústavní otázky. Británie promluvila - nikoliv však jednotným hlasem. My jsme ve Skotsku hlasovali pro setrvání v Evropské unii, a to ve všech okrscích.

Vzhledem k tomu, že nyní čelíme hrozbě, že nás vytrhnou z Evropské unie proti našemu přání, Nicola Sturgeonová musela odvážně zasáhnout.

A řekla to na rovinu.

Před zlatou a modrou vlajkou Evropské unie oznámila, že pro Skotsko jsou nyní na stole všechny možnosti. A součástí těchto možností je i další referendum o nezávislosti.

Britský poslanec naléhá na parlament:"Ignorujme výsledky referenda. Zastavme toto šílenství"

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Labouristický poslanec David Lammy apeloval na Dolní sněmovnu, aby "zastavila toto šílenství" a aby hlasovala proti rozhodnutí referenda odejít z Evropské unie.

Poslanec napsal na Twitteru: "Probuďte se. Tohle nemusíme udělat. Můžeme toto šílenství zastavit a ukončit tuto noční můru hlasováním v parlamentu. Náš suverénní parlament musí nyní hlasovat, zda bychom měli opustit Evropskou unii.

Většina Skotů je nyní pro nezávislost Skotska v Evropské unii

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Když se vynechají nerozhodní občané, poměr je:

65 procent pro nezávislost, 35 procent proti. Počet respondentů: 1700.

Rozsáhlejší průzkum listu Sunday Herald je ještě výraznější:

Pro nezávislost Skotska: 80 procent (34 307)

pro setrvání v Británii 17 procent (7135)

nerozhodní (1269)

Pohled z Walesu: Město zcela závisející na dotacích z EU hlasovalo pro brexit

26. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Pocit nespravedlnosti ve velšském městě Ebbw Vale, bez imigrantů a s obrovským množstvím investic z EU, je silnější než fakta

"Co kdy udělala Evropská unie pro nás?" ptá se mě jednadvacetiletý Zak Kelly a stojí vedle zbrusu nového komplexu budov a infrastruktury. 62 procent obyvatel v tomto velšském městě, Ebbw Vale hlasovalo pro brexit.

Do Ebbw Vale dojedete po zbrusu nové dálnici, financované EU. Hned u ní stojí nová polytechnika, architektonický skvost ze skla a oceli, hned těsně vedle nové sportovní středisko, o několik stovek metrů dál nová železniční stanice.

Rozhovor Britských listů 62:

Jací jsou dnes gymnaziální studenti?

17. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se středoškolským učitelem Jakubem Žytkem o dnešních středoškolských studentech a o tom, jak dnes probíhá vyučování na gymnáziích. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč je v očích Borise Johnsona a Michaela Govea nyní strach

25. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Vedoucí představitelé kampaně za brexit neměli žádné plány kromě zneužívání populistického strachu a posmívání se expertům, kteří dokázali, že jejich argumenty jsou nesmyslné.

Skutečná propast v Británii není mezi Londýnem a severem, Skotskem a Walesem či mezi mladými a starými lidmi, ale mezi Johnsonem, Govem a Faragem na jedné straně a mezi voliči na druhé straně, které tito muži podvedli.

Pokud si myslíte, že vláda profesionálních politiků je špatná, počkejte, až ji převezmou novináři. Vedoucí aktivisté kampaně za brexit Boris Johnson a Michael Gove jsou nejhoršími novináři, jaké si dovedete představit: jsou to pisálci, kteří prosperovali tím, že zacházeli s politikou, jako by to byla hra. Hrají ji takhle: Upoutají pozornost médií dramatickou myšlenkou. Selhává nějaká instituce? Je nutno ji zlikvidovat. Veřejná osobnost udělá chybu? Vyhoďte ho. V politice dělali totéž. EU nám posílá příliš mnoho imigrantů. Oni reagují: odpověď je jednoduchá, stejně jako reakce v médiích. Odejdeme z EU. Teď. Okamžitě. Všechno bude rázem v pořádku.

Johnson a Gove zároveň mají další charakteristiku neetického žurnalismu: pohrdání pro praktické otázky. Nikdy dosud nebyla prosazována revoluce v britském veřejném životě s takovou nedbalostí. Kampaň za brexit nemá žádný plán. Neví, jak vyřešit problémy se Skotskem, s Irskem, s uprchlickým táborem v Calais a tisíc dalších problémů, a ani ji žádné řešení nezajímá, píše Nick Cohen.

Londýnský primátor Sadiq Khan, muslim, vedl v sobotu v Londýně LGBT demonstraci hrdosti homosexuálů

25. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidson, která je lesbička a žije s partnerkou, ho zato chválí:

"Muslimy v Británii nechceme"

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Muž: "Je to všechno o imigraci. Není to o obchodu ani o Evropě ani o ničem jiném, je to všechno o imigraci. Cílem je zabránit muslimům přícházet do naší země. Nic víc v tom není."

Reportér: "Vy jste hlasoval pro odchod z EU, abyste zabránil muslimům v příchodu do této země?"

Muž: "Zastavit imigraci. Ano. Lidi z Evropy, to je přijatelné. Ale ne lidi z Afriky, ze Sýrie, z Íránu ani odjinud. To je všechno špatně."

Žena: "Moji rodiče, moji prarodiče bojovali za svobodu Anglie a je načase, abychom se zase stali svobodnými."

Reportér: "Tak jaký máte teď pocit?"

Žena: "Fantastický, je to senzační. Jsem velmi potěšena."

Reportér: "Skoro máte slzu v oku. Znamená to pro vás skutečně tolik?"

Žena: "Ano. ano."

Muž: "Mně se nelíbí, že cizí činitelé nařizují naší zemi, co musí dělat. Ti junkerové, van rompuyové, Donald Tusk. Nikdo je nezvolil, nemusejí se zodpovídat nikomu a nemůžeme je vykopnout, když udělají něco špatně. A to šílené plýtvání. EU utrácí peníze daňových poplatníků. Právě vydali 13 milionů na kulturu! To je naprosto výmluvné, že?"

Dívka: "Jsem tak ráda, protože jsem velmi hrdá na to, že jsem Britka, a mám z toho velmi vlastenecký pocit. Ano, tím se dostala Anglie zase do centra světové pozornosti a já jsem na to velmi pyšná."

Sturgeonová: Chci zdůraznit, že občané evropských zemí jsou ve Skotsku vřele vítáni

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Skotská ministerská předsedkyně v sobotu dopoledne v Edinburku:

"Obvzláště chceme ujistit jednu konkrétní skupinu obyvatelstva, totiž komunitu občanů ze zemí Evropské unie, kteří žijí tady ve Skotsku. Řekla jsem včera, že lidé z jiných zemí Evropské unie, kteří se rozhodli poctít nás tím, že učinili Skotsko svým domovem, jsou tady vítaní, a to dnes tady opakuji.

Chci zajistit, aby to byl signál, který budeme v nadcházejících týdnech a měsících komunikovat silně. Proto pozvu během nadcházejících čtrnácti dnů generální konzuly všech členských zemí EU na vrcholnou schůzku zde v Bute House [v edinburském sídle skotské vlády], abych s nimi projednala, jakým způsobem bychom mohli vstoupit do interakce s jejich občany zde ve Skotsku a dát jim najevo, jak vysoce si ceníme všeho toho, čím přispívají naší společnosti a naší kultuře." (...)

Nicola Sturgeon zahájila kroky k novému referendu o nezávislosti Skotska, zdůraznila vstřícnost Skotska vůči občanům EU

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

... "Jak jsem řekla včera, druhé referendum o nezávislosti je jasně alternativou, která musí být na stole a na stole také opravdu je. Abychom zajistili, že tato alternativa bude v požadované časové perspektivě uskutečnitelná, podnikneme nyní kroky, aby byla schválena příslušná legislativa. Vláda dnes dopoledne tyto kroky schválila. Avšak většina našich diskusí se týkala toho, co můžeme udělat okamžitě a při nadcházejícím vyjednávání, abychom ochránili vztahy Skotska s Evropskou unií a naše místo v jednotném evropském trhu. Vláda souhlasí, že budeme usilovat o okamžité vyjednávání s institucemi Evropské unie a s dalšími členskými zeměmi EU s cílem prozkoumat všechny možnosti pro to, abychom ochránili přítomnost Skotska v Evropské unii. Při tom jsme rozhodnuti využívat v absolutní míře podpory občanů z celého Skotska. Během nadcházejících dnů založím poradní panel skládající se z expertů, kteří budou radit mně a skotské vládě o právních, finančních a diplomatických záležitostech. Také v něm budou hlasy z celého politického spektra a různé názory na ústavní budoucnost Skotska."

Sturgeonová dále (v tomto klipu už to není) zdůraznila, že Skotsko je přátelsky otevřeno všem občanů Evropské unie, bude hájit jejich další existenci ve Skotsku a považuje si za čest, že učinili Skotsko svým domovem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25766