Pan Ki Moon: "Jatka jsou lidštější než bombardování v Aleppu"

28. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon: "Řekněme to jasně: Ti, kteří používají stále ničivější zbraně, vědí přesně, co dělají. Vědí, že páchají válečné zločiny. Představte si to ničení. Lidem výbuchy trhají končetiny, děti jsou v obrovských bolestech bez pomoci, se zanícenými ranami, trpí, umírají. Nemají kam jít a nikdy to nekončí. Představte si jatka. Tohle je horší. Dokonce i jatka jsou lidštější."

Toto je M2, jedna z osmi nemocnic, která v noci na středu ještě ve východním Aleppu fungovala. Je krátce po třetí hodině ranní, zaměstnanci nemocnice chodí sem a tam. Pak je slyšet nedaleký výbuch, a oni začnou utíkat. Tyto záběry z místní průmyslové televize ukazují, co se stane pak. Nemocnice je zasažena přímým úderem. Světlo zhasne. A pak - daleko větší výbuch. Ženy a děti klopýtají prachem a přes trosky. Spěchají do suterénu, kde doufají, že budou v bezpečí, zatímco padají další bomby.

Společné letecké údery Asadova režimu a ruského letectva jsou někdy velmi přesné. V noci na středu byly zasaženy dvě nemocnice. Obě byly vyřazeny z provozu. To znamená, že už zůstává jen šest nemocnic a jen třicet lékařů.

Zdravotník: Ruská letadla letěla přes obklíčené Aleppo a začala shazovat střely a rakety. Lidé, kteří šli nakupovat chleba do pekárny, byli usmrceni.

Toto je okamžik, kdy byla včera v noci bombardována jedna z posledních nemocnic v Aleppu

28. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Od pátku bylo bombardováním zabito 96 dětí, uvádí UNICEF.

Ženy a děti se po úderu bomby snaží prodrat ven prachem. Při útoku zahynuli dva zdracotníci a jeden další civilista. Lékaři jsou zahlceni nezvládnutelným počtem raněných. Generální tajemník OSN Pan Ki-moon odsoudil útoky na nemocnice jako "válečné zločiny".

Hegel, Trump a Kierkegaard

28. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Když jsem někdy před dvaceti lety četl Hegelovu knihu (ve slovenském překladu) Logika ako veda, nalezl jsem na přebalu krátký text, který vysvětloval na způsob bezostyšného stavění Potěmkinových vesnic za minulého režimu, že jde o spis určený dělníkům a rolníkům pro jejich další vzdělávání.

Hegelova logika je ovšem málo přístupná i vzdělaným lidem a rozhodně byla psána především pro filozofy, a to ještě pro filozofy určitého typu. Jsou filozofové, kterým může připadat jako naprostý žvást (asi by mezi nimi byl např. Hegelův mladší současník Arthur Schopenhauer).

Vzpomněl jsem si na to v souvislosti s otázkou, zda republikánský kandidát na prezidenta USA, Donald Trump, v nějakém smyslu představuje „dělnickou“ politiku. Je jasné, že často říká nesmysly, že fakta ho nezajímají. Mnoho lidí, zejména těch méně vzdělaných, má totiž pocit, že vzhledem k tomu, že fakta se zjišťují poměrně náročnými, abstraktními metodami (ať už na poli přírodních věd, historie, sociologie…) a že se posuzují v debatě informovaných, do níž nemá přístup každý s naprosto neinformovaným „názorem“, že to znamená, že fakta jsou nástrojem vlády zkorumpovaných elit, které je třeba zbavit jejich moci.

Bombardování vyřadilo z provozu dvě největší nemocnice v Aleppu

28. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Letecké údery v noci z úterý na středu a ve středu dopoledne vyřadily z provozu dvě největší nemocnice v obklíčeném východním Aleppu. Pokračuje intenzivní bombardovací kampaň ruského a Asadova letectva, která si vyžádala za poslední týden stovky životů.

Nemocnice M2 a M10, což jsou kódy, užívané lékaři, aby utajili jejich umístění, byly zasaženy asi ve čtyři hodiny ráno a pak znovu asi v 10 hodin ráno při bombardovací kampani, kterou jeden zdravotnický činitel charakterizoval jako "katastrofální a historicky bezprecedentní".

"Jestliže na nás nemocnice spadne, přijdťe nás vyhrabat, ale nefotografujte to,"! napsala Bara'a, zdravotní sestra v nemocnici M2, internetové diskusní skupině novinářů a lékařů ve východním Aleppu. "Prosím, nefotografujte, žádný prospěch to nepřinese a naše lidská důstojnost je příliš cenná."

Rozhovor Britských listů 76:

Proč si lidi nechávají nalhat, že uprchlíci jsou pro nadcházející volby hlavní problém?

23. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

S Ondřejem Liškou, bývalým ministrem školství, bývalým předsedou Strany zelených a nynějším představitelem organizace Ashoka, globální sítě sociálních inovátorů, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů o manipulaci v nynější předvolební kampani v ČR Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Přesvědčivé důkazy: Malajské letadlo MH17 sestřelila raketa Buk vypálená proruskými vzbouřenci

28. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Letadlo MH17 bylo sestřeleno nad Ukrajinou raketou Buk, přivezenou z ruského území do vesnice, která byla ovládána proruskými vzbouřenci. To je závěrem mezinárodního trestního vyšetřování. Holanďany vedený Společný vyšetřovací tým uvedl ve středu na tiskové konferenci v Nieuwegeinu v Holandsku, že existují "nezpochybnitelné důkazy", že Boeing 777 Malajských aeroliní sestřelila raketa Buyk 9M38. Všech 298 lidí na palubě zahynulo.

Rusko okamžitě tyto závěry odmítlo. Avšak vyšetřovatelé, mezi nimiž jsou zástupci Austrálie, Malajska, Ukrajiny a Belgie, uvedli, že jejich závěry jsou založeny na velkém množství důkazů, forenzních zkoušek, výpovědí svědků, satelitních záběrů, radarových dat a odposlechnutých telefonních rozhovorů.

Vyšetřování zjistilo:

Tajné ultimátum EU Afghánistánu: Přijmete 80 000 deportovaných uprchlíků, nebo vám zrušíme finanční pomoc

28. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropská unie tajně plánuje donutit Afghánistán, aby přijal alespoň 80 000 uprchlíků deportovaných z Evropy, jinak mu vyhrožuje, že mu sníží nebo zruší finanční pomoc. Afghánská vláda však zápolí s interně nestabilní situací a nepodařilo se jí oživit ekonomiku ani vytvořit pracovní příležitosti pro mladé lidi, kteří zemi ve velkých počtech opouštějí.

Pro Afghánistán by bylo velkým problémem přijmout 80 000 deportovaných uprchlíků.

"Je to naprosto iracionální nátlak na afghánskou vládu, která není schopna přijmout tak velké počty lidí," uvedl Timor Sharan, čelný analytik organizace International Crisis Group v Afghánistánu.

Afghánci tvoří druhou největší skupinu migrantů do Evropy. Loni jich 196 170 zažádalo v Evropě o azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Aleppo: Ráno po nočním bombardování

27. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Východní Aleppo. Neděle. Ráno poté, co ruské letectvo vybombardovalo čtvrť al Fados. Vodovod byl zničen. Tisíce lidí jsou odříznuty v třicetistupňovém vedru. Ale kluci z toho mají radost. A zorganizovali si neuvěřitelné plavání.

"Co tady děláte?"

"Plaveme."

"Moje vietnamky plavou se mnou!"

Krátery po bombách a zničené vodovodní potrubí se proměnily v provizorní plavecký bazén.

"Udělej to třikrát!"

"Jaké to je, tady plavat?"

"Je to senzační!"

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trump versus Clintonová – 1. kolo

27. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut



Výsledek první televizní debaty dvou uchazečů o křeslo v Oválné pracovně podle očekávání spíše mluví ve prospěch Hillary Clintonové. Ať se nám to líbí, nebo nelíbí, Clintonová se držela faktů více než Donald Trump a její konkrétní návrhy nejsou tak zmatečné jako Trumpovy, byť jsou často kontroverzní a v některých ohledech nebezpečné. Clintonová slibuje pokračování „toho samého“, ovšem s větší agresivitou, zatímco Trump přináší anachronické vzdušné zámky, které se již v minulosti neosvědčily. Pro Hillary Clintonovou, ač má v rukou všechny trumfy (přízeň mediálního a politického establishmentu), neměl být problém vylíčit Trumpa jako člověka nezpůsobilého vést planetární supervelmoc, což se jí však moc nepodařilo.

Trump zřejmě prohrál první americkou prezidentskou debatu s Clintonovou

27. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Americká prezidentská debata: Clintonová chladná, Trump chaoticky zuřil

Improvizující přístup Donalda Trumpa se mu během první prezidentské debaty divoce nevyplatil. Během chaotického střetnutí s Hillary Clintonovou byl donucen přejít do defenzívy.

Provokován Clintonovou a tvrdě vyslýchán moderátorem Lesterem Holtem, Trump se po většinu devadesátiminutové debaty snažil zuřivě hájit proti obviněním z rasismu, sexismu a neplacení daní.

Trump útočil na Clintonovou v otázkách obchodu a její politické kariéry, což jsou témata, která mu v poslední době získala podporu, avšak reagoval hašteřivě a vypadal nepřipraveně, jak po celou debatu popotahoval.

Kdo zabíjí civilisty v Sýrii?

27. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Za poslední týden bylo v Aleppu usmrceno 377 Syřanů, většinou je zabilo Rusko, druhým nejčastějším vrahem je Asad.

Amnesty International: Maďarsko záměrně týrá a vězní uprchlíky, porušuje tím zákon

27. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Uprchlíci, včetně dětí bez doprovodu rodičů, jsou od maďarských úřadů terčem násilí, protizákonného zatlačování mimo maďarské území a protizákonného věznění, konstatuje analýza organizace Amnesty International. Děje se tak na pozadí toxické vládní kampaně ve prospěch nadcházejícího maďarského referenda proti uprchlickým kvótám. Stovky žadatelů o azyl jsou nuceny čekat dlouhé měsíce za ponižujících podmínek. Maďarsko je buď násilím vytlačuje zpět do Srbska, nebo je protizákonně vězní ve vazebních střediscích. Podrobnosti v angličtině ZDE

"Husane, vstávej!! Nedovol, aby nás svět takhle viděl."

27. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Z pořadu televize BBC o životě v Aleppu, který se vysílal v pondělí večer:

Armageddon. Apokalypsa. Lidé používají silná slova o tom, co se tady děje. Ale někdy jsou to ty nejtišší okamžiky, která odrážejí hloubku zoufalství.

Stařec: "Husane!!!"

Mahmud Džiniri volá svého syna Husana.

"Husane!!!!"

Husan leží v pytli na mrtvoly.

"Husane, vstávej!! Nedovol, aby nás svět takhle viděl."

Rodina se sem přestěhovala před pěti lety. Netušili, že to skončí takhle. Ale kdo by býval předpověděl hrůzy Aleppa.

Pořad televize BBC Panorama sledoval Ismaila. Záchranáře.

"Mahmoude, jdi s ním!"

Režim tady shodil dvě barelové bomby. Usmrtilo to víc než patnáct lidí. Byli to účastníci pohřbu, při němž byly pohřbívány oběti předchozího bombardování.

Aleppo nemá čas popadnout dech. Lidé nemají čas truchlit.

Žena křičí: "Moje dcera Maryam. Moje dcera Maryam. Maryam!!!"

Ismail: "Někdy mám pocit, že žiju poslední dny svého života."

Peklo v Aleppu pokračuje

27. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Když slova globálních politiků selžou, takhle to pak vypadá na zemi. Agonii Aleppa všichni jasně vidí - avšak diplomacie je v troskách a v troskách jsou i vyhlídky na ukončení tohoto konfliktu.

Po víkendu, během něhož obklíčení občané v Aleppu hovoří o bombardování bezprecedentní intenzity, nyní přicházejí zprávy o tom, že docházejí zásoby a nemocnice jsou zahlcené raněnými. Moskva tvrdí, že žádné mírové rozhovory teď nebudou. A poté, co západní velvyslanci odešli z mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN a obvinili Rusko z válečných zločinů, nikdo neví, jak syrská noční můra skončí, nebo kdy.

A jestliže nenebízí mezinárodní společenství žádnou útěchu 250 000 občanů, uvízlých ve východním Aleppu, ani pro pár šťastliců, kterým se podařilo dostat se sem, do uprchlického tábora v Calais, nemají vedoucí politikové žádné řešení. Calais v pondělí navštívil francouzský prezident a zahájil diplomatickou hádku z Británii ohledně toho, jak a kdy by měl být uprchlický tábor zlikvidován.

(...)

BBC Panorama: Příběh záchranáře z Aleppa

27. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Když bomby dopadají na východní Aleppo, Ismail riskuje svůj život. Zachraňuje raněné a sbírá mrtvé. Toto je jeho příběh.

Aleppo: Kdyby všichni utekli, kdo bude tuto zemi spravovat?

27. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Bombardování nepovoluje. Diplomacie je v troskách. Syrské město Aleppo je nyní terčem útoků bomb, zkonstruovaných pro likvidaci podzemních bunkrů. "Peklo samo," říkají obyvatelé. Asadovy jednotky jsou rozhodnuty ovládnout toto město, ať to stojí, co to stojí.

Letecké údery zasahují východní část města, kde žijde stále asi 250 000 lidí. Aktivisté uvádějí, že od začátku nejnovější Asadovy ofenzívy minulý čtvrtek bylo usmrceno asi 250 osob. Naše reportáž obsahuje znepokojující záběry.

Východní Aleppo. Kdyby se Asadovi podařilo ovládnout tuto část města, bylo by to za posledních šest let pro něho největší vítězství. Uvízlo tu čtvrt milionu civilních obyvatel, buď proto, že jim islamistické vzbouřenecké organizace brání v odchodu, anebo se prostě děsí ruského a Asadova bombardování.

Používání supersilných bomb proti podzemním bunkrům signalizuje nový přístup Ruska a Asada proti Aleppu

27. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Nové používání munice určené k ničení podzemních struktur zřejmě naznačuje, že Rusko chce Aleppa rychle dobýt

Používání supersilných bomb určených k ničení podzemních bunkrů zřejmě potvrzuje novou, ničivou fází v ruském útoku na vzbouřenecké jednotky v Aleppu a dokazuje, že možnost jakéhokoliv diplomatického vyjednávání skončila.

Tyto bomby, které jsou schopny zničit podzemní kryty a velíny, zřejmě naznačují, že se Rusko rozhodlo ukončit dlouhé obléhání Aleppa a že Rusko má přesné výzvědné informace o tom, kde se nacházejí opoziční velitelská centra.

KOHO CHLEBA JÍŠ, TOHO PÍSEŇ ZPÍVEJ

Ondřej Slačálek: "Zcenzuroval mě týdeník Respekt"

27. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Vyškrtli tuto větu:

"Měl pravdu – a co teprve říct o společnosti, v níž si miliardář, který zbídačil Ostravsko, koupil renomé a svědomí nákupem Respektu a Knihovny Václava Havla"

Zcenzuroval mě týdeník Respekt, píše na Facebooku Ondřej Slačálek. Sice jen o jednu větu, ale zrovna o tu, která můj hejt pointovala. Tak celé znění mé odpovědi na anketní otázku, z níž odkapává dobro připravované ve vlastní šťávě, aspoň tady:

OTÁZKA INTEGRITY:

V krizi je důležité, aby média občanům nelhala

27. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Obloha se temní a mezinárodní i domácí situace se stává stále nebezpečnější. Český národ je posedlý uměle  vyvolaným strachem z "vražedných muslimů" (stejně tak by se bylo možno bát "vražedných blondýnů"), Evropa neřeší ekonomickou, ani uprchlickou krizi ani brexit, destabilizační tendence sílí, stejně jako podpora ultrapravicových stran, nedůvěra mezi Západem a Ruskem, které spolu se svým klientem Asadem hromadně vraždí v Sýrii civilisty, ženy a děti, se zhoršuje, destabilizace sílí na všech stranách.

V této situaci je nezbytně nutné, aby mohli mít občané důvěru v aspoň některá média, že jim nebudou lhát a nebudou cenzurovat to, co publikují, aby to vyhovovalo majiteli oligarchovi. Možná, že za to ani majitel Bakala nemohl, že Respekt vyškrtl z anketní odpovědi Ondřeje Slačálka větu, kritickou vůči němu, že to byla jen typicky česká předstrašenost (abychom nemuseli použít vulgárnějšího, lidovějšího výrazu) redakce. Bakala si mohl uvědomit, že kdyby věta, kritická vůči němu, v jeho týdeníku vyšla, posílilo by to jeho renomé jako otevřeného tiskového magnáta. Bohužel, tato možnost byla promarněna. Nastoupila známá úzkoprsost. "V mém týdeníku mě nikdo kritizovat nebude."

Článek, kde se Respekt dotazuje různých lidí na názor na Václava Havla, je nudným důkazem, do jak velké míry Respekt oslovuje už jen ty přesvědčené - většina dotazovaných jsou lidi ze stáje Respektu a jejich odpovědi jsou zcela předpověditelné.

Jediné, co čtenáři asi neočekávali, byla cenzura. Nebo očekávali? Na článku je přínosné, že čtenářům cenzurou Respekt signalizoval, že ani v nynější krizi mu čtenáři nemohou věřit. Co dalšího cenzuruje?


Žijeme v novém světě: neoliberalismus odumřel, teď je tady nacionalismus

24. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Liberální technokraty, kteří "zacházejí s lidmi jako s hlupáky", nikdo neposlouchá. Avšak ukažte lidem, že jimi obdivovaní politikové z nich dělají idioty, a máte šanci je přesvědčit. Pak, možná, budou naslouchat.

Když se outsideři dostávají k moci, všechno se mění. Jejich schopnost změnit a zničit životy je nutno přísně zkoumat, píše Nick Cohen v deníku Guardian.

Neoliberální pořádek, který začal s Ronaldem Reaganem a Margaret Thatcherovou někdy v letech 1979-80, skončil kolapsem banky Lehman Brothers v roce 2008.

Nyní se na scénu dostavil jeho nástupce, jako postava ze zlého snu, o němž jste doufali, že je zapomenut. Je to nacionalismus.

Jemen: Pětiměsíční nemluvně Atan umírá hladem

27. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Toto pět měsíců staré nemluvně trpí hladomorem, jako statisíce dětí v zapomenuté jemenské válce. Koalice vedená Saúdskou Arábií bombarduje přístavy a továrny na potraviny britskými bombami a za pomoci britských vojenských poradců.

Opravdu nemůže Západ pro obležené civilisty v Aleppu nic udělat?

26. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Chvílemi to vypadá, jakoby jedinou reakci Západu na ruské a režimní nálety proti sídelním oblastem syrského města Aleppa, při nichž jsou k vraždění civilistů masivně používány chlorové, zápalné, kazetové i protibunkrové bomby, byly plamenné projevy americké velvyslankyně při OSN Samanthy Power ZDE.

Takové projevy se možná dobře poslouchají, zvlášť pokud toužíte po pocitu morální nadřazenosti - civilistům v Aleppu ovšem nepomohou ani dost málo. A Obamova administrativa krčí rameny, údajně nemůže nic dělat. Jenže je tomu opravdu tak?

Analýza

O neznámé genezi syrského konfliktu

26. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 18 minut

V západních politických a mediálních kruzích se množí domněnky, podle nichž Obamova administrativa tváří v tvář brutalitě Asada a jeho spojenců v Aleppu obecně řečeno nedělá nic pro ukončení války, která připravila o život statisíce lidí. Ovšem tyto představy jsou mylné, neboť Bílý dům a jeho klienti podle odtajněných dokumentů amerického ministerstva obrany realizovali transfer zbraní do Sýrie již od října 2011, tedy sedm měsíců od vypuknutí legitimních protestů proti režimu Bašára Asada. Jaká je reálná, ač nepříliš známá geneze tragické válečné pře v Sýrii a jakou roli v ní hraje Obamův kabinet?

Pražané žalují MŽP kvůli znečištění ovzduší prachem, oxidy dusíku a rakovinotvorným benzo-a-pyrenem

26. 9. 2016

čas čtení 7 minut

Společná tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví, Frank Bold a ClientEarth z 26. září 2016

Praha, 26. září 2016 – Občané Prahy dnes prostřednictvím svých advokátů podali žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP) kvůli neefektivnímu Programu zlepšování kvality ovzduší (1). Znečištění ovzduší v Praze dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach, oxidy dusíku a rakovinotvorný benzo-a-pyren. Ministerstvo v minulosti žádalo Evropskou komisi o časově omezené výjimky pro dosažení limitů znečištění prachem a oxidem dusičitým v Praze. Komise výjimky odmítla udělit (2, 3), ale Praha nebyla schopna dosáhnout splnění limitů ani v termínech, které navrhlo samo ministerstvo. Znečištění ovzduší v Praze vede k vážným onemocněním srdce a cév, včetně předčasných úmrtí obyvatel Prahy na srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice. Ministerstvem vydaný plán však podle žalujících občanů Prahy nemá velkou šanci tuto situaci změnit, proto navrhují zrušení plánu a jeho nahrazení novým.

„Jeden z klíčových zdravotních problémů pro obyvatele Prahy, i když jsem si to i já donedávna neuvědomovala, představují zplodiny z automobilové dopravy. O opatřeních ke snížení znečištění ovzduší škodlivými látkami z dopravy se spíše mluví nebo píše, než že by byly realizovány v praxi,“ objasňuje okolnosti žaloby jedna z žalobkyň, Olga Richterová (4), občanka městské části Prahy 10. Tato část Prahy je přitom nejen sídlem žalovaného ministerstva životního prostředí, ale některé lokality Prahy 10 jsou řazeny mezi kritické oblasti města z pohledu kvality ovzduší.

Maďarská vláda vydala 16 milionů euro na lhaní svým občanům o neexistujících "no-go zónách" v západní Evropě

26. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Milá maďarská vládo. Jsem dnes v jedné z vašich údajných "no-go zón" v Evropě. Lžete lidem a nutíte je, aby za to zaplatili 16 milionů euro.

Další lidé posílají selfies z jiných údajných "no-go zón". Berlín-Neukölln Simon Robinson se odvážil do "no-go zóny" v londýnském Tootingu. Šel tam na festival vietnamského, korejského, libanonského a španělského jídla. Přežil!

VOLBY ŘÍJEN 2016:

Který kandidát má vaše názory? Odpoví vám volební kalkulačka

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Interaktivní online test porovnává odpovědi čtenářů s postoji kandidátů do Senátu. Kalkulačku připravilo nezávislé sdružení KohoVolit.eu. Obsahuje 35 otázek na témata, kterým se budou muset noví senátoři v nadcházejícím volebním období věnovat.

Některé otázky řeší kandidáti ve svých programech, jiné byly vybrány na základě podnětů zaslaných veřejností nebo po konzultacích s experty. KohoVolit.eu oslovilo všech 233 kandidátů, již skoro 200 z nich odpovědělo. Na stejné otázky, které dostali kandidáti, odpovídají i účastníci testu a aplikace následně dle odpovědí vypočítá shodu.

Aleppo ozářené fosforovými bombami

26. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Válka v Sýrii se zhoršuje. Rusko tvrdí, že mír je téměř nemožný. Británie a Amerika obvinily Rusko z válečných zločinů.

Rusko bylo v Radě bezpečnosti OSN obviněno z válečných zločinů

26. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Obvinění se soustřeďují na intenzivní používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb v obytných oblastech

Rusko bylo při neobvykle otevřeném jednání v Radě bezpečnosti OSN přímo a opakovaně obviněno z válečných zločinů, poté, co jakákoliv naděje na příměří byla zlikvidováno obrovským rozsahem a obrovskou intenzitou útoku Asadova režimu na východní Aleppo.

Obvinění z válečných zločinů se soustřeďuje na intenzivní používání bomb určených k prorážení bunkrů a zápalných bomb proti 275 000 obyvatelům žijícím ve východní části města, které podle svědků shazují ruská letadla.

Některá méně známá fakta o Sýrii z ruských zdrojů

26. 9. 2016

čas čtení 4 minuty


Přes masivní íránskou a ruskou pomoc Asadův režim kontroluje stále jen 30 - 40 % území Sýrie.

Obyvatelstvo, ozbrojené síly i vysídlené osoby musejí platit zkorumpovaným tajným službám, které už po dvě generace představují páteř režimu.

Společná deklarace Ozbrojených revolučních skupin a Syrské opoziční koalice národních a revolučních sil ve věci barbarské vojenské eskalace proti městu Aleppo a budoucnosti vyjednávacího procesu

26. 9. 2016

čas čtení 3 minuty


Ve jménu Boha, milosrdného a slitovného,

Asadův režim v přímé spolupráci se svým spojencem Ruskem a íránskými milicemi eskaloval svou zločinnou a barbarskou agresi vůči našim lidem v Aleppu uplatněním politiky spálené země zaměřené na zničení města a vyhnání jeho obyvatel. Tato bezpříkladná agrese přišla poté, co režim jednostranně vyhlásil, že příměří skončilo a že se odmítá řídit jeho ustanoveními.

Sýrie: Na volání o pomoc nereaguje nikdo

26. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Intenzivní útoky pokračují. Syrská a ruská letadla dál bombardují obytné oblasti Aleppa a také strategický tábor na severním okraji města. Na nedělním zasedání Rady bezpečnosti OSN obvinil britský velvyslanec Rusko, že se spiklo s Asadem k provádění válečných zločinů.

Před čtyřiadvaceti hodinami byla toto ještě továrna. Textilka, kde si lidé ještě mohli vydělávat na živobytí. Toto je al Kasamia, nedaleko Aleppa. Situace je ale stejná v městečkách a ve vesnicích nedaleko Aleppa.

Míra zničení východního Aleppa je téměř totální. Jen dnes bylo údajně zabito 23 mužů, žen a dětí. 2 miliony lidí tady jsou bez pitné vody.

Obyvatel Aleppa Abu Muhammad: Aleppo krvácí. Vlastně Aleppo je mrtvé. Nemáme civilní obranu, nemocnice, nemáme chleba, nemáme potraviny, nemáme dopravu, členové naší civilní obrany obětují své životy, aby pomáhali lidem uvízlým pod troskami.

Koho máme žádat o pomoc? Spojené národy selhaly.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN se nehovořilo diplomaticky:

Matthew Rycroft, velvyslanec Velké Británie u OSN: "Je obtížné popřít, že se Rusko spojilo se syrským režimem k páchání válečných zločinů."

Samantha Power, velvyslankyně USA u OSN: "To, co dělá Rusko, není boj proti terorismu, je to barbarství."

Vitalij Čurkin, velvyslanec Ruska u OSN: "Syrské území je bombardováno intenzivně. Proto je mír téměř nemožný."

Ve vzdálenosti 8000 kilometrů mezitím bomby ničí budovy a četné životy. Na volání o pomoc nereaguje nikdo.

Jak dlouho ještě?

26. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek se konal i v České republice Den bez aut. Ve zpravodajství se objevilo, že se ho zúčastnila i Plzeň. Zatím jsem zachyil o Plzni jen tuto zmínku:

"...v Plzni na parkovišti u Techmánie si zase mohou zadovádět na vozítkách segway.". ZDE> To je tedy všechno, co Plzeň nabízí jako alternativu k situaci města zahlceného automobilovou dopravou? Kdysi se v Plzni konaly na Den bez aut dobře navštívené cyklojízdy. Ta poslední vypadala takto. Poslední cyklojízy na jaře letošního roku se zúčastnili pouze organizátoři a jejich několik přátel. Od roku 2014 poklesl počet účastníků plzeňských cyklojízd na desetinu. Autor tohoto článku byl jejich aktivním účastníkem a reportérem.

V Plzni neexistuje zájmové zastoupení cyklistů, jako například v Praze Auto-Mat. Skupina, která se za takové zastoupení vydává, zřejmě usnula anebo plní svou pasivitou přání přátel z radnice, viz její "aktuální" web, který hodnotí jarní akci Do práce na kole a letošní Den bez aut ignoruje. Město samo pokračuje v zastaralé koncepci cyklodopravy, kterou systematicky vytlačuje na okraje města jako zábavu a rekreaci. Pokud se již něco na území města dělá, je to vytlačování cyklistů z hlavního dopravního prostoru na chodníky, což je zcela zastaralý koncept, zvyšující riziko střetů mezi chodci a cyklisty, který byl v Evropě dávno opuštěn. Přesto se počet cyklistů v Plzni, kteří kolo používají ve všední dny jako dopravní prostředek, zvyšuje. Zatím bez větších potíží a nehod. Jak dlouho ještě?

Z tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů v Calais se stanou bezdomovci

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta



Až tisíc uprchlických dětí bez doprovodu rodičů bude ponecháno bez pomoci, až Francie příští měsíc zlikviduje uprchlický tábor v Calais. Francouzské úřady neplánují tyto děti nikde ubytovat, protože doufají, že svlj slib pomoci dětským uprchlíkům splní Británie.

Bylo by vynikající, kdyby šla česká vláda příkladem a nabídla, že se o tyto dětské uprchlíky postará. Proč to nejde?

Tak bych si představoval slušnou vládu, poznamenává Jan Čulík.

Francouzské ministerstvo vnitra informovalo charitativní organizace a humanitární instituce, že uprchlický tábor v Calais zlikviduje do čtyř týdnů.

Už bylo zjištěno, že téměř 400 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, mnozí z nichž mají příbuzné v Británii, mají legální právo vstupu do Británie.

V květnu oznámil bývalý britský premiér David Cameron, že Británie přijme až 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Tehdejší ministr pro imigraci James Brokenshire tehdy uvedl, že "Británie má morální povinnost pomoci".

Avšak z oficiálních údajů vyplývá, že do poloviny září Británie přijala jen 30 uprchlických dětí. Britské ministerstvo vnitra nereagovalo na dotazy, zda má v úmyslu pomoci dětským uprchlíkům bez doprovodu rodičů poté, co bude tábor v Calais zlikvidován.

Francie připravuje pro 9000 dospělých a rodin alternativní ubytování jinde ve Francii.

Neexistují však kapacity pro uprchlické děti bez doprovodu rodičů, a tak se z nejméně 850 dětí v táboře stanou bezdomovci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie na žádost Asadova režimu odebrala cestovní pas syrské aktivistce

25. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Britské úřady zkonfiskovaly na žádost Asadova režimu cestovní pas prominentní kritičce prezidenta Asada, čímž jí zabránily cestovat.

Zaina Erhaim, syrská novinářka a aktivistka, žijící v Turecku byla po příletu na londýnské letiště Heathrow hodinu vyslýchána britskými imigračními úředníky a byl jí odebrán cestovní pas s tím, že vláda v Damašku tvrdí, že pas byl ukraden.

Erhaimová pas předtím bez problémů použila letos v dubnu, kdy také cestovala do Británie, aby tam převzala cenu časopisu Index on Censorship za svou práci. Cestovala také s tímto pasem bez problémů po celé Evropě.

Britští imigrační úředníci jí sdělili, že se v politice neangažují a že "toto je náš systém, naše předpisy". Pas bude odeslán do Damašku, uvedli. Britské ministerstvo vnitra konstatovalo, že musí žádost Damašku splnit, protože pasy jsou právním majetkem vlád, které je vydávají. "Pokud zahraniční vláda nás informuje, že pas byl ukraden, nemáme jinou možnost než ho vrátit," řekl mluvčí. Dodal, že se Erhaimová má obrátit o pomoc na syrskou vládu, která má dobře zdokumentovanou historii věznění, mučení a zabíjení oponentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Analytik z BBC se vysmál maďarskému ministru zahraničí kvůli jeho lžím o "no-go zónách" v Evropě

23. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Pro nadcházející absurdní protiuprchlické referendum v Maďarsku vydala maďarská vláda lživou brožuru, v níž tvrdí maďarským občanům, že prý v Evropě existují "no-go" zóny přistěhovalců. Je to sprostá lež. Nic takového neexistuje.

Ostře v té věci zaútočil v pořadu televize BBC Newsnight na maďarského ministra zahraničí Petera Szijjarteho známý britský novinář a analytik Evan Davis:

(...)

Evan Davies: Poslední otázku. Vy jste vydali pro svou kampaň pro referendum brožuru, leták, v němž tvrdíte maďarským občanům, které chcete přesvědčit, aby se postavili proti migraci, že v Evropě existuje "několik stovek no-go zón", kde převzali veškerou vládu jen migranti a normální lidé se tam nemohou dostat. V Británii jsou prý takových no-go zón podle vás desítky. Vy tomu tvrzení věříte?

Ležíme na posteli a doufáme, že nás ještě dnes nezabijí

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Dnes ráno začaly letecké údery v 7 hodin. V 9 hodin, po dvou hodinách, jsme měli s manželkou a dcerou pocit, že umřeme. Že dneska určitě umřeme. Přemýšleli jsme, že půjdeme dolů, anebo se přesuneme do jiné čtvrti, anebo že uděláme něco jiného, ale zjistili jsme, že by to bylo zbytečné. Tak jen prostě ležíme na posteli a doufáme, že nás v tuto chvíli ještě nezabijí.

Jako lékař a jako otec mám stejný pocit. Pocit beznaděje. Že nemůžeme udělat nic, abychom zastavili to vraždění z oblohy. Které postihuje naše děti a všechny civilisty v Aleppu a v celé Sýrii. Každý den je horší než ten předchozí. Každým dnem je tu méně potravin, méně zdravotnického materiálu, méně léků, méně pohonných hmot pro generátory, méně elektřiny, méně vody a taky méně lidí. Taková je tady situace.

V důsledku syrského a ruského bombardování je v Aleppu 1,75 milionu lidí bez pitné vody

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

UNICEF varuje, že děti jsou ohroženy rizikem epidemií poté, co  byly z provozu vyřazeny dvě  přečerpávací vodárenské stanice

Intenzivní bombardování východního Aleppa způsobilo, že 1,75 milionu lidí zůstalo bez přístupu k pitné vodě. Intenzivní bombardování v pátek zabránilo opraván vodárenské přečerpávací stanice v Bab al-Nayrab, která zásobuje vodou asi 250 000 lidí ve východním Aleppu, uvádí UNICEF. Odplatou za to byla vypnuta přečerpávací stanice v Suleiman al-Halabi, která čerpá vodu pro 1,5 milionu lidí, žijících v západním Aleppu.

"Nejméně dva miliony lidí v Aleppu jsou nyní bez pitné vody přístupné veřejnou vodárenskou sítí," konstatovala Hanaa Singer, zástupkyně organizace UNICEF v Sýrii. Připravit děti o vodu je podrobuje riziku katastrofálních epidemií nemocí, které se šíří vodou, a zintenzivňuje to utrpení, strach a hrůzu, v nichž děti v Aleppu žijí každý den," dodala. "Ve východní části Aleppa bude obyvatelstvo muset používat vysoce kontaminovanou vodu ze studní. Mají-li děti přežít, všechny strany konfliktu musejí zastavit útoky na vodárenskou infrastrukturu, poskytnout přístup k opravě čerpací stanice v Bab al-Nayrabu a uvést znovu do provozu čerpací stanici v Suleiman al-Halabi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Osmiměsíční holčička Nour se stala tváří brutality nové syrské ofenzívy

23. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

V úterý zveřejnily Channel Four News záběry zraněné osmiměsíční holčičky Nour, kterou po leteckém úderu ošetřili lékaři v aleppské nemocnici al Kuds. (Jen na Facebooku zhlědlo tyto záběry 4,5 milionu lidí.) Matka holčičky byla při náletu zabita.

Ošetřené nemluvně bylo z nemocnice propuštěno do domácího ošetřování. Při dalším náletu byla zabita. V pátek uskutečnila ruská a syrská letadla intenzivní sérii dalších více než 80 náletů proti civilním cílům v Aleppu. Zahynulo více než 100 lidí, není známo, kolik jich je pohřbeno v troskách po náletech.

Aleppo hoří. Rusové a Asad dnes uskutečnili více než 80 leteckých úderů na město

23. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Syrská a ruská letadla intenzivně bombardují už druhý den východní část Aleppa. Zasaženy byly mj. tři zdravotní střediska a dvě střediska záchranářských Bílých helem. Mnoho obětí zůstává pod troskami svých zničených domů. Asad bombarduje Aleppo také barelovými bombami. Podle předběžných zpráv v pátek zahynulo více než 100 lidí, ale mnoho z nich zůstává pod troskami a není, kdo by je vyhrabal.

"Hněv naplnil všechny lidi, kteří zůstávají v tomto městě trosek," řekla jedna zdravotní sestra v Aleppu. "Mnoho zraněných jsou děti, a když se jim podíváte do očí, pláčou a říkají, že už nám nic nezbývá. Proklínám tuto spravedlnost. Přicházejí o ruce a nohy a stávají se invalidy na celý život a jejich jediným hříchem je, že jsou dětmi Sýrie. Spálili jejich dětství a jejich nevinnost a učinili je v jejich vlastní zemi bezdomovci. Nechť Bůh prokleje lidstvo, jestliže se stalo tímto."

Asadův režim se nejintenzivnějším bombardováním Aleppa za posledních šest let připravuje na pozemní ofenzívu. Podle jedné odbornice z Chatham House, která hovořil v pátek v poledne v rozhlase BBC, po případném pádu Aleppa ozbrojená opozice povede proti režimu partyzánskou válku.

Nynější situace je totální prohrou Spojených států i Západu. Rusko prosadilo svou vůli a stalo se na Blízkém východě hegemonem. Cenou za to je obrovské utrpení syrského obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Intenzivní syrské a ruské bombardování Aleppa pokračuje třetí den

24. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Asadova armáda zjevně zahájila ofenzívu ve snaze okupovat celé město. Obyvatelé svědčí o tom, že Aleppo je už třetí den terčem nejzuřivějšího bombardování od začátku syrské války před pěti lety. V sobotu dopoledne zaútočila letadla intenzivně na čtyři oblasti ve východním Aleppu, kde žije asi 250 000 lidí. Útočníci nyní používají daleko silnější bomby než dosud a místní obyvatelé svědčí o tom, že mnoho budov bylo zničeno.

"Používají zbraně, které jsou speciálně zkonstruovány pro ničení budov," konstatoval vysoký činitel vzbouřenecké organizace Fronta Levantu. "Většina obětí je pod troskami, protože více než polovina civilní obrany byla vyřazena z provozu."

Syrská observatoř pro lidská práva uvádí, že od pátku zdokumentovala, že bylo zabito 47 osob, včetně pěti dětí. Selmo uvedl, že mrtvých je více než 100.

Syrská armáda tvrdí, že se zaměřuje na vzbouřenecká postavení ve městě a popřela, že útočí na civilisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2016

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 44 937 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna  2016 102 858,39 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
32560