Jen tento týden ve Středozemním moři zahynulo 55 uprchlíků

20. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



45 lidí - včetně pěti dětí - zemřelo u pobřeží Libye, dalších 10 jižně od Kanárských ostrovů


Drsnou realitu migrační krize pokračující u pobřeží severní Afriky podtrhly dvě tragédie tento týden, při nichž zemřelo nejméně 55 lidí.

45 osob, včetně pěti dětí, zahynulo, když u libyjského pobřeží vybuchl motor jejich člunu. Je to letos dosud největší uprchlická katastrofa ve Středozemním moři, konstatuje OSN.

Španělské úřady potvrdily, že mrtvoly deseti uprchlíků byly nalezeny v částečně potopeném člunu nedaleko Kanárských ostrovů.

Steve Bannon a tři jeho kumpáni byli zatčeni pro zpronevěru sbírky na "stavbu zdi"

20. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Bývalý manažer Trumpovy předvolební kampaně r. 2016 Steve Bannon byl ve čtvrtek zatčen a obviněn, že se účastnil na rozkradení finančních darů z internetové sbírky s názvem " Stavíme zeď", která vybírala peníze na stavbu kontroverzní zdi Donalda Trumpa na hranici s Mexikem. Bannon zneužil nejméně milion dolarů z této sbírky pro své osobní výdaje, konstatují federální prokurátoři na Manhattanu.

29864

Češi, koronavirus a společenská paralýza zakořeněná v kulturní identitě

20. 8. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Otevřená společnost uvržená do situace, která přináší obavy a nejistotu a zároveň je nová a neexistují návody na osvědčená řešení, se nutně snaží s takovou situací vyrovnat. A to i prostřednictvím veřejného diskursu, v němž se střetávají různé postoje a názory, za nimiž stojí různě akcentované zájmy. To je přirozené a žádoucí.

Koronavirus, covid-19, takovou situaci nastolil a postavil českou společnost před dilema v řešení poměru ochrany ohrožených a kolaterálních dopadů takové ochrany, jež nutně znamená omezení osobních svobod. Samo o sobě je to prospěšné, zároveň to ale ukazuje na charakter společnosti, její vztah k veřejnému zájmu a zejména k autoritě, která tento veřejné ý zájem reprezentuje.

Češi mají vůči autoritě vztah nedůvěřivý, historicky ovlivněný tím, že tato autorita nevyvěrá ze společenské shody, je nadřazená, nikoliv podřízená veřejnému zájmu a je represivní, svou pozici udržuje pod hrozbou legitimního násilí. Těžko se pak divit, že tímto způsobem nemálo Čechů nahlíží i na řešení koronavirových omezení. Jinými slovy, nejde o ně, jde o postoj k autoritě a jí svěřené moci obecně. Nebyli jsme doposud schopni se s tímto handicapem vyrovnat.

Rozhovor Britských listů 310. Vzbouření v Bělorusku je jako československá Sametová revoluce

18. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles)

Aleś Michalevič byl hlavním opozičním kandidátem v běloruských volbách r. 2010, byl proto zatčen a mučen. Dostal politický azyl v České republice. Teď je zpět v Minsku a v tomto Rozhovoru Britských listů s ním hovoří Jan Čulík o průběhu a vyhlídkách tamější nynější demokratické revoluce. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. srpna 2020.

Aleś Michalevich was the main opposition candidate in the 2010 general election in Belarus. He was therefore arrested and tortured. He escaped to the Czech Republic where he was given political asylum. He is now back in Minsk. Jan Čulík discusses the progress and the prospects of the ongoing democratic revolution in Belarus in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wedesday 19th August 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

29864

Koronavirus: Proč české úřady informační kampaní jasně nevysvětlí lidem, o co jde?

20. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 

Dostávají se k nám zprávy od lékařů, že velká část českých pacientů prostě v existenci koronavirové pandemie nevěří. České sdělovací prostředky nekriticky dávají prostor pošukům s akademickými tituly, kteří bez věcné korekce šíří naprosté nesmysly: buď, že byl nový koronavirus uměle vyroben v laboratoři jako biologická zbraň (vědecky je prokázáno, že to je blbost), nebo že koronavirus není vůbec žádný problém, je lehčí než chřipka.

Je pozoruhodné, že se informace o tom, co vlastně Covid-19 je, a jak na nakažené působí, se ve věcné a srozumitelné formě zjevně nedostávají do většiny české společnosti, navzdory tomu, že už na Covid-19 zemřelo skoro 800 000 lidí.

Proč česká vláda informační kampaní lidem nevysvětlí, jasně a stručně, o co jde? O toto:

Vládnou jako robot Karel - znají jenom Ano a Ne

20. 8. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 
Tak, a od září máme zase roušky. Správně nebo špatně? Nekritizuji to - jenomže vůbec to nemuselo být a to je to velmi špatné.

Česká vláda se chová jako kdysi binární robot Karel - zná jenom dvě činnosti, ano a ne. Zákaz a příkaz. Plošně a bez vysvětlování. Ne že bych se moc divil, protože tohle je vlastně to řízení státu jako firmy: namísto nuancovaných postupů a diskusí jen vyhlašování rozkazů z místa generálního ředitele. "Jste teď všichni moji podřízení, budetě poslúchať na slovo!"


Jenomže NEBUDOU. Odpor vůči opatřením doslova houstne ve vzduchu. V březnu jsme všichni disciplinovaně poslechli, v září to budou bojkotovat, obcházet, šidit. Proč? Protože opatření jsou ode zdi ke zdi, nejasná, nesrozumitelný, nezdůvodněná. Mají pocit, že jim vláda lže, že kecá, mlží a plácá. V březnu jí věřili, dnes už ne.

30621

Rouškový disent

20. 8. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

S prvním uvolňováním covidových opatření se rozbujelo anti-rouškové rebelství stejně statečně a zpozdile, jako se po Sametu rozbujel antikomunismus. Titíž bojovníci, kteří ještě v ´48 srdnatě bojovali s ck mocnářstvím, i dnes mají neochvějný smysl zbabělců, kteří začnou bojovat s nepřítelem, až když je poražen (lhostejno či zdánlivě či doopravdy). Vykřikovat cosi o náhubcích, rouškové totalitě, symbolickém umlčování, o účinnosti roušek jako plotu tito bojovníci umí jen tehdy, když jim za to nic nehrozí a čím více dostávají v médiích všeho druhu více prostoru, tím více halasí z plných plic o tom, jak jsou utlačovaní, což je ovšem starý konzervativní zvyk.

Alexej Navalnyj je ve vážném stavu v nemocnici, zřejmě byl otráven

20. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Ruský opoziční politik je v bezvědomí v nemocnici poté, co byl zřejmě otráven jedem v čaji. Je na ventilátoru


Čtyřičtyřicetiletý Navalnyj, otevřený kritik Vladimíra Putina, se vracel do Mosky letadlem z Tomsku na Sibiři, když se mu udělalo špatně. Letadlo nouzově přistálo v Omsku a Navalnyj byl odvezen do nemocnice, kde byl ve čtvrtek ráno na jednotce intenzivní péče v bezvědomí. Na videu, natočeném v letadle je vidět zdravotníky spěchající na palubu a muže křičícího bolestí.

"Na začátku letu šel na záchod a už se nevrátil," napsal Pavel Lebeděv, který také zveřejnil fotografii Navalného pijícího čaj na letišti před odletem. "Začalo mu být velmi špatně. Málem ho neoživili a stále ještě křičí bolestí."

Barack Obama ostře zaútočil na Trumpa, Trump podpořil konspirační teoretiky

20. 8. 2020

čas čtení 3 minuty



Barack Obama pronesl dosud svůj nejostřejší útok proti Donaldu Trumpovi. Obvinil ho a jeho tým z úsilí potlačit v listopadu demokratické volby a apeloval na Američany: "Nedovolte jim, aby zlikvidovali vaši demokracii."

Obama poukázal na to, že Trump, jako miliardář, podnikatel a celebrita, se nestal prezidentem, protože toho není schopen, a namísto toho zachází s prezidentským úřadem, jako by to byla reality show.

V projevu se o demokracii zmínil osmnáctkrát a zdůraznil vážné varování: "Tato vláda dokázala, že zlikviduje naši demokracii, pokud to bude potřebovat k vítězství. Proto musíme být velmi aktivní a podpořit ji."

U Calais vyplavilo moře mrtvolu teenagera, který se snažil dostat do Anglie

20. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Ve středu ráno byla na pláži nedaleko Calais nalezena mrtvola šestnáctiletého súdánského chlapce, který se s kamarádem pokusil v nafukovacím člunu přeplout do Anglie. Namísto vesel používali lopaty.

Francouzská ministryně pro občanství Marlène Schiappa uvedla, že mrtvola chlapce byla nalezena na pláži u Sangatte, nedaleko místa, kde stával nechvalně známý uprchlický tábor "Džungle".

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Švédsko zaznamenalo za první půlrok 2020 nejvíce úmrtí za posledních 150 let

20. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20. 8.  bylo v ČR registrováno  20 686 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 281 případů.  Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Strakonice, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště, Hodonín, Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava. V nemocnici je nyní  112 osob a  celkem zemřelo 404 osob. Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Globální počet koronavirových infekcí přesáhl 22,2 milionu, počet mrtvých přesáhl 782 000. Nejpostiženější jsou stále Spojené státy a Brazílie.

- Počet úmrtí v Brazílii přesáhl 110 000 a za posledních 24 hodin bylo registrováno dalších 50 000 nákaz.

- Počet infekcí ve Francii dosáhl nového vrcholu po ukončení karantény v zemi. Za posledních 24 hodin bylo registrováno dalších 3776 nákaz. Prezident Macron vyloučil nové celostátní uzamčení země. Virus se šíří především mezi mladými lidmi a to v Paříží a v Marseille a kolem těchto měst.

K Bělorusku: Český parlament je horší než Kreml. A co propagandistická ruská televize?

20. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K tomu, jaký póvl zasedá v českém parlamentě, viz výše.

Zatímco Parlament ČR nepřijal (!!) rezoluci, která měla odmítnout volby v Bělorusku jako nelegitimní a požadovat nové, i ruský ministr zahraničí Lavrov se vyjádřil, že volby v Bělorusku "nebyly ideální".

* * *

Kreml je vůči situaci v Bělorusku opatrný. Níže informace o prvních pořádných výrocích k běloruské krizi, Kreml se drží stranou, přestože kritizuje tzv "vnější zásahy":

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se vyjádřil, že "není zapotřebí" ruského zásahu, ministr zahraničí Lavrov přiznal, že běloruské volby "nebyly ideální".


Ovšem ředitelka zahraniční ruské propagandistické televize RT se v domácí ruské televizi vyjádřila, že opoziční běloruská politička Světlana Tichanovskaja "má inteligenci jen o trochu vyšší než orangutan". "Západ si prý vždycky vybere zrůdu.":

Elitní demokraté ignorují levicové voliče

20. 8. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 1 minuta

Národní konvent Demokratické strany Spojených států je letos kompletně virtuální. CNN publikovala seznam pěti nejdůležitějších projevů, které stojí za to sledovat. Na čtvrtém místě je kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), a to i přesto, že pro ni vymezený čas trval jen jednu minutu.

To, že AOC dostala prostor k projevu, je od vedení Demokratické strany vůči progresivnímu křídlu nepochybně vstřícným krokem, ale 60 vteřin na záznam pro jednu z nejpopulárnějších členek Demokratické strany a patrně její nejlepší fundraiserku v Kongresu, která za své první volební období vybrala zhruba stejně jako fundraiserská legenda Nancy Pelosi, je opravdový despekt.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet nákaz překročil 22 milionů, počet mrtvých překročil 777 000

19. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 8.  bylo v ČR registrováno  20 483 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 282 případů. Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště,  Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava.  V nemocnici je nyní  122 osob a  celkem zemřelo 401 osob. Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Činitelka Světové zdravotnické organizace Maria Van Kerkhove varovala, že mladí lidé nejsou vůči viru imunní. "Jsme svědky mladých lidí, kteří končí na jednotkách intenzivní péče," konstatovala na tiskové konferenci v Ženevě. "Mladí lidé na tento virus umírají."

- Světová banka požaduje větší rušení dluhů pro chudší země. Její prezident David Malpass poukázal na to, že z nového výzkumu vyplývá, že koronavirová pandemia zahnala do chudoby dalších 100 milionů lidí.

- Australský premiér Scott Morrison chce učinit očkování potenciální vakcínou proti COVIDU-19 povinné.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Šokující analýza nadstranického senátního výboru: Trump a jeho kampaň byli v kapse ruských výzvědných služeb

19. 8. 2020

čas čtení 6 minut

Nová analýza nadstranického senátního výboru pro výzvědné záležitosti zveřejnila velké množství nových podrobnosti o vazbách Donalda Trumpa na Moskvu. Ve zprávě se praví, že Rus, který v roce 2016 těsně spolupracoval s Trumpovou prezidentskou kampaní, byl kariérní ruský výzvědný důstojník.

Analýza, kterou zveřejnil výbor, v němž jsou zástupci jak Demokratů, tak Republikánů,  má téměř 1000 stran a je podrobnější než loňské vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016, které zveřejnil mimořádný prokurátor Robert Mueller.

Tato nová analýza senátního výboru pro výzvědné záležitosti informuje o ohromujících, složitých vazbách mezi Trumpem, jeho vysokými volebními poradci a ruskými vládními činiteli v měsících před prezidentskými volbami v roce 2016.

Možná, že by si Češi měli konečně uvědomit, že Trump je v kapse Ruska, a nelézt mu kamsi, poznamenává Jan Čulík.

30097

Pohov!

20. 8. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Po jarní covidovém entrée to vypadalo, že jsme se hezky zklidnili... ve vzduchu přestaly řádit tisíce letadel, na silnicích byl najednou prostor i pro slušné řidiče, kteří se nikam neženou; a celkově se zdálo, že jsme si dali konečně říct a pochopili, že ve věčném stresu a běsu se žít nedá.

Bohužel - jen klam. Jakmile se otěže nařízení uvolnily, opět vypuklo všeobecné šílení, místy snad ještě násobené nuceným půstem.

Teď je za dveřmi roční období, které samo o sobě vybízí ke klidu, rozmýšlení, upořádání si hierarchie hodnot, což bude opět násobeno dopady přítomnosti pandemického viru. Kdy už jindy bychom měli výrazně přibrzdit, občas zastavit, uklidit si v duši i v domácnosti, zabývat se koníčky, na které "není čas" - prostě kritickou dobu využít ke skutečnému životu na úkor běsnění - bláznění - honění se za kdečím, často z pochybných důvodů.

Hlavním cílem je přece vyhnout se nákaze virem, jejíž důsledky, jak vědci postupně zjišťují a zveřejňují, mohou pro kohokoli být nedozírné a dožít se tak v klidu a pohodě funkční, bezpečné a všem dostupné vakcíny.

Mohu-li tedy přátelsky požádat:

Dobrzdit - doskákat - pohoda - POHOV:-)


Klimatické války a právo válečné

19. 8. 2020

čas čtení 6 minut

V roce po sobě následujících krizí krize klimatická mizí z radaru. A nejen to - koronavirová pandemie a z ní vyplývající ekonomická krize zřejmě budou interferovat s naší schopností reagovat na klimatickou krizi. A přesto, jak si povšimlo mnoho jiných, existuje řada podobností mezi pandemií a klimatickou krizí. Také existují poučení, která můžeme z pandemie odvodit a uplatnit je v reakci na změnu klimatu, píše Craig Martin.

Rozhovor Britských listů 309. O požáru v Bohumíně a o rasismu některých Čechů

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Věděli jste, že Magda Vašáryová v USA během Olympijských her v Atlantě přerušila s Fabianem Golgem veškeré kontakty, když zjistila, že je homosexuál, a varovala před ním jiné členy českého týmu? A že pracovníci z Prahy, Brna a Ostravy varovali před zaměstnaci z jiného města jako před "burany" a nedokázali zvládnout to, co vnimali jako jejich jinakost? V souvislosti s vyvřením rasismu po požáru v Bohumíně hovoří Jan Čulík s Fabianem Golgem o tom, jak relativní je rasismus a kde jsou na škále rasismu Češi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. srpna 2020.

K tomu:


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Lukašenko vyhrožuje novými represemi, stávkující dělníci ustupují vyhrožování zaměstnavatelů

19. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Špatná zpráva. Pořádková policie je zpět v ulicích Minsku. Některé demonstrace a protesty jsou rozbity. Lidé jsou zase zavíráni. Prohledávání. Zastrašování dělníků. Bělorusko mělo tři dny míru. Dovolilo to Lukašenkovi se přeskupit a znovu zaútočit. Můžeme očekávat  další eskalaci.

Ohrožený běloruský prezident Alexander Lukašenko naznačil, že zahájí novou vlnu útlaku. Je zjevně rozhodnut potlačit protestní hnutí, které požaduje, aby odstoupil.

Běloruská opozice oznámila, že plánuje vytvořit "koordinační radu", která bude dohlížet na přechod k novému politickému režimu v Bělorusku. Lukašenko to označil za "pokus uchvátit moc".

Poradci Světlany Tichanovské, opoziční političky v exilu, oznámili v úterý, že plánují utvořit sedmdesátičlennou radu, která se bude skládat ze zástupců politických stran a prominentních kulturních osobností, včetně nositelky Nobelovy ceny, spisovatelky Světlany Alexijevičové. Tichanovská uvedla, že je připravena převzít funkci šéfky státu, než budou uspořádány nové volby.

Rozhovor Britských listů 308. Lukašenkův režim půjde od válu

11. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Max Ščur je překladatel a literát žijící v Praze. Pochází z Běloruska. Jan Čulík s ním mluví o nedělních všeobecných volbách v Bělorusku, které zjevně zfalšoval prezident Lukašenko, o celkové situaci v tamější zemi a o bezpečnostními jednotkami brutálně potlačovaných demonstracích, při nichž bylo používáno českého vojenského materiálu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. srpna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zahradník Saša ve stínu ruského impéria

19. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Čerstvý běloruský vtip vypráví o policistech, kteří na ulici vyskáčou z vozidla a ihned začnou mlátit náhodné kolemjdoucí. "Já jsem volil Lukašenka!", ohradí se jeden z nich. "Lžeš, toho nevolil nikdo!", zařve policajt a praští ho obuškem.

V Atlantickém oceánu je desetkrát více plastů, než se dosud předpokládalo

19. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

 
Nová měření v prvních 200 metrech vod Atlantického oceánu nalezla, že je tam v asi 5 procentech oceánu mezi 12 až 21 miliony tun mikroskopických částic tří nejběžějších typů plastů. Znamená to, že je v Atlantiku asi 200 milionů tun těchto nejběžnějších plastů.

Předchozí odhady, založené na kalkulacích množství nezpracovaných městských odpadků v pobřežních oblastech, byly, že do Atlantiku bylo za posledních 65 let vypuštěni 17 až 47 milionů tun plastů.

 
Politikové by měli uvažovat, co proti tomu dělat. Obrovské množství plastů v mořích ohrožuje mořskou flóru a faunu. Lidé dosud vědí velmi málo, jak to ohrožuje jejich existenci.

Podle současných trendů by se množství plastů v oceánech mělo v nadcházejících 20 letech ztrojnásobit.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Trumpův tweet a fašismus

19. 8. 2020

čas čtení 8 minut

Když americký prezident na Twitteru navrhl, že by listopadové volby měly být zrušeny, dal jasně najevo, že jde o to udržet ho v úřadě jiným způsobem, napsal Timothy Snyder.

Mezitím v Absurdistánu 140:

O vážném trestném činu umisťování duhových vlajek na sochy v Polsku

16. 8. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Být v Polsku dnes pravičákem a zároveň katolíkem je v současnosti opravdu těžké. Všichni se vás snaží nejrůznějšímí možnými způsoby urážet. Například všude ty duhové vlajky. Nestačilo, že jedna duhová vlajka byla umístěna na postavu Ježíše ve Varšavě, teď byly ozdobeny tímto způsobem i jiné pomníky. A policie to bere velmi vážně. Poté, co byla zesměšněna za to, že policie vyslala sedmičlenný forenzní tým, aby vyšetřil problém umístění duhové vlajky na památník spisovatele Bolesława Pruse, vysvětlila na Twitteru, že  "urážet sochy" je vážný trestný čín, který má policie prostě povinnost vyšetřovat ex officio.

USA: Zákonodárci obou stran odmítají Trumpovu milost pro Snowdena

19. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Přední zákonodárci obou stran ve výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené složky odsoudili údajné plány Bílého domu omilostnit bývalého zaměstnance CIA Edwarda Snowdena, které označili za "výsměch zaměstnancům pracujícím v oblasti národní bezpečnosti", informuje Leo Shane III.

Rozhovor Britských listů 301. Umíme v ČR pomáhat uprchlíkům, kteří byli mučeni?

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Je české zdravotnictví nelidsky posedlé jen samo sebou, že se čeští psychiatři většinou vůbec nedokáží postavit do bot lidí, kteří byli mučeni nebo zažili hrůzy útlaku a pronásledování a trpí vážnými osobními traumaty? Že by ten útlak v Československu za komunismu zas nebyl tak vážný, že my vůbec nerozumíme, co se těmto lidem stalo a děje, a nejsme často ochotni pomoci? Proč tomu tak je, že česká psychiatrie, na rozdíl od zahraniční, pomoc obětem mučení přicházejícím do ČR skoro vůbec neposkytuje? O tom hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou, která srovnává poměry v ČR se svými zahraničními zkušenostmi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Dokážeme si poradit s klimatickou krizí?

17. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tento komentář byl psán pro Český rozhlas Plus. Jde již o druhý autorův text, který Čro Plus odmítl zveřejnit. 

Jednotlivé země se vůči koronavirové krizi staví po svém, nicméně drtivá většina z nich se snaží nějakým způsobem vypořádat se smrtícím patogenem. Hovoříme-li o mnohem závažnější krizi – o pozvolném klimatickém rozvratu – státníci a politikové už tak horlivou iniciativu nevyvíjejí.

Máme k dispozici velké množství informací, a proto dobře víme, že obě krize, jak pandemie, tak klimatická nouze, spolu do značné míry souvisejí. Patogen lze chápat jako důrazné varování lidstvu, které by mělo radikálně přehodnotit svůj postoj nejen vůči životnímu prostředí, ale i vůči tomu, na jakých principech funguje růstem posedlá společnost. Drancování panenských končin nás vystavilo neznámým a nebezpečným virům, třeba ebole.

 

Bělorusko přislíbilo, že propustí všechny zatčené

14. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Evropská unie jedná o možných sankcích proti Bělorusku, Rusko protestuje proti "jasnému pokusu EU zasahovat do vnitřních záležitostí země"

Náměstek běloruského ministra vnitra přislíbil, že do pátku do rána budou propuštěni všichni zadržení, zatímco se hromadí důkazy o bití a mučení zadržených osob policií.

Ve čtvrtek večer sdělil Alexander Barsukov reportérům před vazebním střediskem v ulici Okrestina: "Všechny propustíme do šesti hodin ráno."

Rozhovor Britských listů 307. Nikdo nemůže mít iluze, že se nezvýší nezaměstnanost

7. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zanedlouho budou v České republice krajské a doplňovací senátní volby. Má česká sociální demokracie pro tyto volby nějakou účinnou strategii, nebo je prohraje? O tom mluví Bohumil Kartous s bývalým premiérem České republiky Vladimírem Špidlou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Epidemioložka: Jsem koronavirový běžec na dlouhou míli. Jaké to je, když příznaky trvají dlouhé měsíce

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty



Představte si, že jste mladí a zdraví, nekouříte, nemáte žádné nemoci a pak se jednoho dne ráno probudíte s pocitem, že vás dusí neviditelná síla. V březnu letošního roku to bylo mou realitou.

Vrátila jsem se z Evropy a asi o 10 dní později jsem začala mít chřipkové příznaky. Přes noc jsem zeslábla a nemohla jsem řádně dýchat. Bylo to, jako kdybych v horách běžela do kopce a byla zcela nesportovní, až na to, že jsem se nepohybovala.

O čtyři měsíce později mé příznaky stále ještě nezmizely. Srdce mi buší, i když odpočívám. Nemohu zůstat déle na slunci - vyčerpám tím svou veškerou energii. Mám gastrointestinální problémy, zvoní mi v uších a bolí mě na prsou, píše Margot Gage Witvlie, epidemioložka z Texasu.

COVID-19 vyvolává vlnu srdečních chorob

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Přicházejí data, z nichž vyplývá, že koronavirus nejvíce poškozuje srdce


Původně si lékaři mysleli, že SARS-CoV-2, virus, který způsobuje COVID-19, v první řadě poškozuje plíce. Nyní víme, že není v podstatě žádná část lidského těla, kterou tato infekce nepoškozuje. A přicházejí data, z nichž vyplývá, že nejvíce tento koronavirus poškozuje srdce, píše v deníku New York TImes kardiolog Haider Warraich.

Sedmadvacetiletá hvězda, hráč baseballu z Boston Red Sox Eduaměl začít v této sezóně v roli prvního přihazovače. V červenci byl nakažen koronavirem. "Mám pocit, že je mi 100 let," řekl reportérům. "Takhle nemocen jsem nebyl nikdy v životě a už nechci nikdy takto onemocnět." Jeho příznaky časem zmizely, ale o několik dní později byl po 20 přihozeních tak unaven, že mu jeho tým řekl, ať jede domů a odpočívá.

Koronavirus: Sledujme lidi, kteří se nikdy řádně neuzdraví

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Více než 170 000 lidí zemřelo už ve Spojených státech na koronavirus. Jak vědci získávají více informací, zdá se, že na koronavirus umírá něco mezi 0,5 až 1 procentem nakažených osob. Jenže jak je k dispozici už větší množství informací, jedna věc začíná být jasná: příliš se soustřeďujeme na mrtvé a menší pozornost, chybně, věnujeme lidem, kteří nezemřou, jenže se nikdy řádně neuzdraví.

Hovoří se o případu nejméně sedmi elitních univerzitních atletů, kteří onemocněli myokarditidou, zánětem srdečního svalu, který může mít vážné následky, včetně náhlé  smrti. 

Octli jsme se v okamžiku zvratu: dokážeme obnovit své postoje a myšlení?

17. 8. 2020 / Hannah Čulík-Baird

čas čtení 4 minuty

José Esteban Muñoz (1996) "Ephemera as Evidence: Introductory Notes to Queer Acts." Women and Performance. Vol. 8, Iss. 2. pp. 7-8.

Tento týden jsem četla výše citovaný článek od José Esteban Muñoze, když mě zaujala část, kterou jsem si vypsala a označila.

Na začátku koronavirové pandemie měla jsem onen pocit, že jsme všichni byli ve hře na jevišti, měli jsme na sobě kostýmy, drželi jsme v rukou rekvizity a říkali text své role ze známého scénáře.  Náhle ten scénář a ta slova zmizela. A my jsme se octli v absurdním postavení, v kostýmech, které nám už nepadly. V tu počáteční chvíli, v březnu, bylo najednou podivné, a často člověk měl pocit, že chybné, nešlo pokračovat ve všem, jak to bývalo do té doby. Výraznost té krize odhalila kontury intelektuálních struktur a praxe, které jsme neodolatelně nosili s sebou, ale vědomě jsme to nechtěli dělat. Kultury, tradice, struktury myšlení  přežívají prostřednictvím opakování, jejich zvnitřnění, citací - je to živoucí a ztělesněná praxe. Když koronavirus odhalil, co to vlastně děláme, co to ještě pořád děláme - byly to a jsou to okamžiky, kdy je nutno překoncipovat to, jaký vztah máme sami k sobě a k sobě navzájem. Takže se tedy vracím k Muñozovým slovům:

Trump versus rampa

15. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

"V žádném případě nesejdu z té rampy, spadl bych na prdel."


Provede Putin vojenskou invazi do Běloruska?

18. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Od minuty 7.30 (předtím reportáž z Běloruska od voleb 9. srpna až do pondělka 17.8.):



Moderátor Jon Snow: Putin by mohl tolerovat to, že by přišel o Lukašenka. Mohl by tolerovat ale ztrátu Běloruska?

Andrej Kortunov, generální ředitel ruské Rady pro mezinárodní záležitosti. Myslím, že nemůže přijít o Bělorusko, protože Bělorusko na Rusku závisí, obě země jsou navzájem integrovány. I Arménie, která měla nedávno svou vlastní revoluci, byla nucena dál udržovat velmi těsné partnerství s Moskvou. Takže myslím, že bez ohledu na to, kdo se v Minsku dostane k moci, bude nucen spoléhat v první řadě na Rusko jako na hlavního partnera Běloruska.

Moderátor: Řekl byste, že je nemožné, že by vládla Tichanovskaja?

O tom "komunistickém teroru" v šedesátých letech

14. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tzv. antikomunisté dále zuří proti všem, kdo nejsou ochotni  připustit, že komunistický režim v Československu byl po celých čtyřicet let obdobím temné hrůzy brutálního útlaku.

Český filmový archiv průběžné, a záslužně, bohužel bez anglických titulků, takže je to pro širší mezinárodní užití nepoužitelné, zveřejňuje na YouTube další a další své filmy.


(Nutno kliknout na tento link.)

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: ČR znovu zavádí od 1. září povinné nošení roušek ve veřejné dopravě

17. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 8.  bylo v ČR registrováno  20012 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 121 případů. Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště, Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava.  V nemocnici je nyní  104 osob a  celkem zemřelo 397 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Počet mrtvých v USA přesáhl 170 000, nakaženo bylo 5,4 milionů Američanů. Průměrný týdenní počet nových nákaz denně je 52 182.

- Americké školy nejsou schopny řádně otevřít, střediska pro kontrolu nemocí CDC identifikují rychlý nárůst infekce mezi školáky.  ZDE  

- Austrálie zaznamenala v pondělí dosud nejvíce mrtvých, a to 25 ve státě Victoria. Kromě tří úmrtí umírali lidé v pečovatelských domovech.

Novinář Trumpovi: Litujete všeho svého lhaní?

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Novinář S.V. Dáte čekal na svou příležitost  dlouhých pět let, než se mohl včera Trumpa zeptat, zda lituje svého systematického lhaní americkému lidu. Trumpa to zarazilo.

S.V. Dáte dal Trumpovi ve čtvrtek na tiskové konferenci v Bílém domě jedinou otázku:

"Pane prezidente, po tři a půl letech [svého prezidentství] litujete vůbec všeho toho lhaní, jehož se dopouštíte vůči americkému lidu?"

Trump reagoval: "Všeho toho čeho?"

Lukašenkův režim mučí tisíce osob

14. 8. 2020

čas čtení 4 minuty



Lidé zatčení v Bělorusku během několika posledních dní demonstrací hovoří o systematickém brutálním zacházení a mučení, Je zjevné, že Lukašenkova pořádková policie terorizuje tisíce Bělorusů, kteří se účastnili v těchto dnech protestů.


Osoby zadržované na policejních stanicích, ve věznicích a v provizorních vězeních svědčí o rituálním bití. Až 55 žen bylo nacpáno do cely určené pro dvě osoby. Muži jsou nuceni stát dlouhé hodiny ve stresových pozicích. Na veřejnost vycházejí audio a videozáznamy, které potvrzují zprávy o rozsáhlém mučení, jímž se Lukašenko snaží udržet se u moci.

Jednatřicetiletý stavebník z Minsku byl zatčen v 18 hodin v neděli, několik hodin před uzavřením volebních místností, poté, co si nafilmoval kolonu pořádkové policie v Minsku.

Rozhovor Britských listů 305. Jak vznikne velký novinář a odborník na Střední Evropu

31. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V prvním ze tří rozhovorů mluví Jan Čulík se světoznámým novinářem, někdejším středoevropským zpravodajem Hlasu Ameriky Jolyonem Naegelem o jeho novinářských zkušenostech a o tom, co v něm vyvolalo tak velký profesní zájem o Československo, Českou republiku a střední Evropu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Stabilita „dneška“?

18. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Abychom rozuměli některým situacím, výzvám či poselstvím, uchylujeme se nejednou k metaforám. Někdy potom jako kdybychom byli „jenom“ v nějakém hledišti, majíce před svými zraky „doprovodné jeviště“ s jeho svérázným scénářem, režií, výraznými herečkami a herci, a rovněž rozmanitě působivými kulisami a komparsem; přičemž čas může mít kromě svého aktuálního společného průběhu nebo „vypnutí“ během našeho spánku rozmanitě do jeviště promítnuté další – více či méně realistické – průměty. Ne že bychom si „v mezích možností“ nevybírali, co a jak budeme sledovat; anebo čím se pokusíme sami vstoupit na jeviště s nějakou „návaznou rolí“ jako svým „angažmá“; ne-li i jinde jako případní „vykladači“ či „zvěstovatelé“. Abychom sami nezabloudili, své vnímání a jeho interpretaci si musíme vždycky nějak dříve zjednodušit, než se do té navenek „globální hry“ podle možností svých a svého životního prostředí nějak zapojíme. (Do některých jakoby „úkolů“ nás automaticky vtáhne autoritativní režim nebo „osudový“ pobyt mimo civilizaci.)

Nic na této stránce není pravda. Jak se v Americe staly na internetu lži pravdou

18. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Washington Post publikoval rozsáhlou reportáž o Christopheru Blairovi, 46, který v roce 2016, v době prezidentské kampaně před zvolením Donalda Trumpa prezidentem, jako vtip pro své levicové přátele založil novou ironickou stránku na Facebooku. Nazval ji America's Last Line of Defense, Poslední linie obrany Spojených států.    Začal tam publikovat nejabsurdnější konspirační teorie.

Vymyslel si zprávu o tom, že Kalifornie přijala zákon šaria, že bývalý prezident Bill Clinton se stal hromadným vrahem, že se bývalý americký prezident Barack Obama vyhnul vojenské službě ve válce ve Vietnamu, když mu bylo devět let. Psal o tom, že George Soros je nacista,  že děti v Kalifornii jsou nuceny dodržovat ve třídě zákon šaria, všechny přestaly jíst slaninu a dvě z nich začaly mluvit jazykem Allah. "Přestaňte nutit děti, aby se modlily k neexistujícím bohům!" Vymýšlel si historky o klečících amerických sportovcích, o hnutí Black Lives Matter, o imigrantech, o Sorosovi, o Michelle Obamové.

Na stránkách začal uvádět l stále výraznější varování, že to jsou všechno lži. Dokonce záměrně začal psát s hrubými gramatickými chybami, aby upozornil na idiotství toho, co zveřejňuje. Nepomohlo to. Jeho stránky byly stále populárnější. Někdy uvažoval: Namísto toho, abych lidi probudil, nezatlačuju je hlouběji do blbosti? 

Česko: Myš, která momentálně ochraptěla

13. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Bývalo donedávna zvykem, že malá Česká republika na mezinárodní scéně hystericky ječí na všechny kolem: Že prý ani za nic nebude přijímat jediného uprchlíka, že po koronavirové krizi nechce podporovat ze společného rozpočtu jižní křídlo EU. Momentálně zmíněné dupání nožkou umíněného dítěte není tolik znát. Nic to však nemění na oné formě "trucnezávislosti", na níž si současné české politické elity zakládají. A pražská návštěva amerického ministra zahraničí Mikea Pompea tento týden trend jedině potvrdila.

30629

Studentka FAMU Hannah Saleh ukazuje, jak vytvořit funkční spojení mezi vysokoškolským vzděláváním a společenskou odpovědností

Adekvátní dámská jízda

13. 8. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 21 minut

Studentka FAMU Hannah Saleh se rozhodla v rámci své bakalářské práce vytvořit sbírku Školní Freeshop pro potřebné rodiny, které nemají dostatek prostředků na zajištění školních materiálních potřeb pro děti, a zároveň vytvořit v rámci bakalářské práce návod, jak takovou charitativní iniciativu organizovat. Jde o zajímavý příklad sociálně funkční inovace, která propojuje předpokládanou roli univerzit, profesní kvalifikaci a podporu veřejného zájmu. Autorka projektu v rozhovoru pro Britské listy mimo jiné říká:

 

Přečetli jsme jinde

Údajně roste zájem českých mediálních konzumentů o pozadí (vlastnictví) médií

13. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

"Přestože mají Češi dlouhodobě nízké povědomí o vlastnictví nejvýznamnějších tuzemských médií, Index zaznamenává v posledních letech nárůst těch, pro které je důležité vědět, kdo stojí za jejich oblíbenými tituly nebo stanicemi. Za poslední dva roky vzrostl počet těchto lidí skoro o třetinu, a to na 34 procent. Jde především o muže s vysokoškolským vzděláním, kteří pocházejí z větších měst." 


Pozn. Boba Kartouse: Toto je uvedeno v článku, jenž publikoval Český rozhlas s titulkem upozorňujícím na údajně nejvyšší důvěryhodnost rádií ve srovnání s dalšími typy médií. Obsah je převzat z ČTK, která vychází z výsledků aktuálního průzkumu veřejného mínění. Problém je v tom, že zadavatelem je PR agentura, jež má z podstaty věci zištné cíle. Údajná důvěra v rádia je v článku vysvětlována zaměstnancem PR agentury skutečně velmi nejapně, podle soudu zaměstnance nabízejí rádia publiku přesycenému informacemi "výběr toho nejdůležitějšího". Tento výrok má vysvětlovat jak důvěru v obsah rozhlasových stanic typu ČRo Plus, které se zabývají detaily společenské diskuse (nehodnotím kvalitu), tak zábavních rozhlasových stanic, na nichž mluvící hlavy vytvářejí naprosto zmatenou představu o dění na základě dlouhodobě hodnocené percepce sentimentu, bez jakékoliv vazby na zdroj či podstatu. Důvěryhodnost takového průzkumu je pak nutně sporná. A to i přes dílčí zjištění, která zdánlivě potvrzují větší míru mediální gramotnosti českého publika.

Školství: V Anglii se nekompetence Johnsonovy vlády proměnila ve skutečnou krizi

17. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Aktualizace: Všechny letošní britské maturitní výsledky v Anglii budou založeny na hodnocení učitelů, potvrdila v pondělí v 17 hodin českého času britská vláda. Učinila spektakulární obrat o 180 stupňů poté, co předtím tvrdošíjným trváním na snížení známek prostřednictím hrubého algoritmu rozzuřila studenty, učitele i politiky. ZDE 

Jenže to zase vyvolá chaos na univerzitách, které uzavřely své přijímací procedury pro nové studenty podle dosud vyhlášených výsledků. Žít v Anglii pod vládou Borise Johnsona je jako žít v blázinci.


* * *

Jak už jsme informovali,
v Británii se v důsledku koronavirové pandemie letos nekonaly na středních školách maturitní zkoušky. Už to samo bylo pitomým rozhodnutím, protože se zkoušky mohly konat o něco později, v sociálně distancovaném prostředí, tak, jako v celé řadě jiných evropských zemí.

V Británii jsou maturitní zkoušky písemné, otázky zadává centrální maturitní úřad, zcela nezávislý na jednotlivých školách, a zkoušky jsou v normálních letech také opravovány nezávislými známkovači, kteří nemají nic společného se školou, kde student vystudoval. Výsledky jsou pak studentům po mnoha týdnech - v polovině srpna - oznámeny individuálně poštou.

30121

Česká diplomacie nemá vlastní tvář

13. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je liberálními kritiky Babišovy vlády považován za jednoho „z dospělých“ ve Strakově akademii. Petříček totiž navázal na havlovskou lidskoprávní linii, aniž by ji kontaminoval drulákovskými fantasmagoriemi: na Twitteru srdnatě laje postkomunistickým režimům, které jsou na ostří nože se Spojenými státy, a cudně mlží či mlčí o zločinech Bílého domu a jeho spojenců. Ministr Petříček měl jedinečnou příležitost dokázat, že česká diplomacie existuje; že má svůj vlastní názor a že není nesvéprávným vazalem nejproblematičtější velmoci. Totéž platí i pro premiéra Babiše a prezidenta Zemana, kteří se se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem setkali ve středu.

Rozhovor Britských listů 306. Hovoříme s velkým novinářem z Hlasu Ameriky

5. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Když novinář Jolyon Naegele informoval předem v roce 1989 ve vysílání Hlasu Ameriky, že Gustáv Husák bude odvolán ze svých funkcí, české komunisty to neuvěřitelně rozzuřilo a snažili se proti němu učinit razantní kroky. Nešlo to. A věděli jste, že koncem osmdesátých let byl konflikt mezi slovenskou a českou StB? Jan Čulík pokračuje v rozhovoru s jedním z nejvlivnějších novinářů v posledním desetiletí komunistické éry, Američanem Jolyonem Naegelym, mluvícím dokonale česky i celou řadou dalších slovanských jazyků. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. srpna 2020.

První část rozhovoru s Jolyonem Naegelym je ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Bělorusko: Protesty proti Lukašenkovi nabývají na síle

14. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Běloruský prezident Alexander Lukašenko požádal Vladimíra Putina, aby mu pomohl potlačit rostoucí vlnu protestů v Bělorusku, která vedla k naprostému rozkladu jeho legitimity. Lukašenko se pokusil využít Putinova obrovského strachu z revoluce v samotném Rusku a tvrdil mu, že pokud Lukašenkův režim v Bělorusku padne, je ohrožen i Putinův režim v Rusku. "Tohle není hrozba jen Bělorusku - jestliže Bělorusové nevydrží, tato vlna pronikne i tam," řekl Lukašenko v televizi v sobotu svým poradcům a tvrdil, že protesty jsou organizovány ze zahraničí.

"Obě strany vyjádřily důvěru, že všechny problémy, které vznikly, budou brzy vyřešeny," praví se v transḱriptu telefonátu mezi Lukašenkem a Putinem, který Kreml zveřejnil v sobotu.

Demonstranti v Bělorusku v neděli uspořádali obrovskou demonstraci proti Lukašenkovi, jíž  se účastnily desetitisíce lidí:
 

Taky kvůli Číně?

16. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 


V ČR byl na začátku týdne jistě pozoruhodný host, Mike Pompeo; jako jedna z čelných osobností USA. Nemalou mediální odezvu získala především jeho středeční návštěva (12. 8.) v Senátu ČR; i když třeba na domácí české politické scéně si nelze nevšimnout odlišné atmosféry z Pompeovy navazující návštěvy prezidenta Zemana (a následných „ohlasů“, vč. komentáře premiéra Babiše). Teď jen „mimochodem“ dodejme, že nynější předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil se chystá k cestě na Tchajwan. A že Miloš Zeman v souvislosti s tím, co „jaksi bylo ve vzduchu“, následně taky prohlásil, že ČR s ohledem na Čínu hodlá prezentovat „pragmatická“ hlediska (jinak řečeno: přednostně ekonomické zřetele před politickými).

Rozhovor Britských listů 303. Vrací se česká politická scéna k stalinismu?

23. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Is the Czech political scene returning to Stalinism?

(English subtitles. For English, scroll below)

Mezi populistickými excesy na české politické scéně nyní vznikl další pozoruhodný extrém. Takzvaní "demokraté", antikomunisté brutálně zaútočili na nezávislost práce historiků, když odmítl děkan pražské filozofické fakulty UK Michal Pullmann vyvěsit fotografii Milady Horákové s nápisem "Byla zavražděna komunisty". Jak v padesátých letech jsou organizovány rezoluce za Pullmannovo propuštění. Zjednodušené ideologické interpretace ať zprava, nebo zleva, jsou však nesmírně nebezpečné, protože společnost přece musí mít možnost nezávisle zkoumat svou minulost. Realita je složitá a žádná jediná pravda neexistuje. Nejdůležitější jsou otázky, ne odpovědi. O nejnovější, velmi znepokojující kulturní válce na české politické scéně hovoří Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24 . července 2020.

A new political extreme has arisen on the Czech political scene amongst the current populist excesses. The so called "democrats", i.e anti-communists, have brutally attacked Dr. Michal Pullmann, historian and Dean of the Arts Faculty of Charles University in Prague, for refusing to display the image of Milada Horáková, a non-communist politician executed in the 1950s, with an inscription "Murdered by Communists". Letters are being sent to the university management, demanding that Dr. Pullmann be sacked. It is an unprecedented attack against the integrity of historical research in the Czech Republic. Simplified ideological interpretations are extremely dangerous, whether they be left-wing or right-wing. Surely any society must have the right independently to examine its past. Reality is complex and there is no single, unique truth. Questions are much more important than answers. Jan Čulík discusses this latest, very disturbing culture war with the historian Muriel Blaive. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th July 2020.

Asi nejlepší analýza "kauzy Pullmann", upozorňuje Ivo Baran:

Stalinismus, děkan Pullmann a další promarněná debata o komunistické minulosti

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Předchozí rozhovory s Muriel Blaive:

Uprchlíci utíkají z Francie do Británie před brutalitou francouzské policie

17. 8. 2020

čas čtení 4 minuty



Žadatelé o azyl, kteří přepluli na malých člunech z Francie do Británie, svědčí o zraněních, která jim způsobila francouzská policie. Britská ministryně vnitra konstatovala, že mnoho uprchlíků usuzuje, že Francie je rasistická.

Četní žadatelé o azyl uvedli, že jedním z důvodů, proč se uprchlíci pokoušejí dostat přes kanál La Manche do Británie, je snaha uniknout před násilím francouzské policie, které je zvlášť traumatizující pro osoby, které ve svých domovských zemích přežily mučení.


Žadatelé o azyl v Británii a ve Francii popisují zranění, která jim spáchala francouzská policie. Britská ministryně vnitra Priti Patel informovala, že mnoho uprchlíků se rozhodlo vydat se na nebezpečnou cestu malými čluny přes kanál La Manche, protože jsou přesvědčeni, že Francie je rasistická země.

Britové dnes zvořou, na co sáhnou: Maturitní zkoušky

13. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zdá se, že Britové ztratili schopnost věcně a strategicky uvažovat a efektivně jednat. Je to nepořádné, neukázněné a líné myšlení, které tak dobře známe z východoevropských zemí.

Dnes zuří v Anglii obrovská kontroverze, která měla svou předzvěst už minulý týden ve Skotsku. Dnes byly v Anglii zveřejněny "výsledky" maturitních zkoušek, které se ale kvůli koronaviru nekonaly, a celýM 40 procentům studentů maturitní komise snížila původní hodnocení o jednu nebo dokonce dvě známky. Přestože ve srovnání s předchozími lety jsou letošní maturitní výsledky průměrem asi o dvě procenta lepší než v předchozích letech, mnoho škol je s těmito výsledky nesmírně nespokojených, jsou rozčílené a uvádějí, že mají horší výsledky než za mnoho předchozích let.

30630

Markéta Všelichová: Pomoc politickým vězňům a jejich rodinám v Turecku

13. 8. 2020 / Markéta Všelichová

čas čtení 4 minuty

Přátelé, chtěla bych vám oznámit, že pokračuje projekt VOWA (Victims of War Aid, naše organizace založena na pomoc obětem válek). Aktivity se budou dělit do tří základních skupin.

Publikujeme příspěvky Markéty Všelichové, která byla za údajně "teroristickou" činnost ve prospěch kurdské menšiny vězněna několik let v Turecku. 

Rozhovor Britských listů 304. Brání antikomunismus Čechům, aby poznali svou historii?

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brání stereotypní mytologické představy o vlastní národní minulosti Čechům v porozumění své historii i své současné situaci? Proč nemají Češi tradici geopolitického přemýšlení a co se proti tomu dá dělat? Na tato témata, ve světle nedávné kontroverze týkající se skandálních útoků na historika Michala Pullmanna, hovoří Jan Čulík s politologem Václavem Žákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

"Zahyneme!" Lukašenko v nouzi posílá Putinovi žádosti o pomoc

17. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Dělníci skandují po Lukašenkově projevu v továrně: Odstupte!





Analytikové předpovídají, že bude Lukašenko svržen

Izolován od Západu a v obklíčení masových protestů se běloruský prezident Alexander Lukašenko opakovaně telefonicky obrací s prosbou o pomoc na Vladimíra Putina. Telefonoval mu v sobotu i v neděli a chtěl od něho potvrzení, že Rusko mu poskytně vojenskou pomoc proti hrozbám ze zahraničí. Varoval také své běloruské stoupence, že je prý Bělorusko "pod tlakem ze zahraničí".

"Litva, Lotyšsko, Polsko i naše rodná Ukrajina, jejich vedení nám nařizuje uspořádat nové volby," řekl Lukašenko v projevu. "Pokud bychom to splnili, propadneme se do propasti a zahyneme jako národ, jako stát, jako lid."

Aktualizace: Stávka v jednom z největších běloruských podniků (pondělí). Viz níže:

Co dělal Xaver Veselý na srazu nácků?

17. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Členům Rady ČT zákon ukládá, ze nesmi pusobit ve prospěch nějakého politického hnutÍ, píše na Facebooku Jiří Dolejš. Tak co hledá Xaver Veselý na nedělním  srazu nácků ve středočeském Příčově a ještě se fotí s Vandasem, šéfem extremistické Dělnické strany?

Rozhovor Britských listů 302. Posilujeme digitální závislost na úkor mezilidských vztahů

22. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Nikdy jsem nečekala, že vytisknu velkou ceduli Kostel je zavřený, modlíme se za vás, odcházím." S Martinou Viktorií Kopeckou, farářkou Československé církve husitské, která zároveň působí ve Světové radě církví, hovoří Bohumil Kartous o náboženské víře a o mezilidských vztazích v době koronavirové pandemie, kdy jsme si najednou všichni uvědomili, jak silně jsme všichni závislí na internetu. Ohrožuje to naše normální mezilidské vztahy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Web "Antify" citovaný v amerických konzervativních médiích je spojen s Ruskem

14. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Donald Trump na středeční tiskové konferenci jako obyčejně vyzval k otázce Chanel Rionovou, hlavní korespondentku konzervativní televize One America News. Její otázka neměla nic společného s koronavirem nebo ekonomickým oživením, o němž Trump vypráví, ale místo toho se týkala obskurní webové stránky antifa.com, informuje Hunter Walker.

Jak Británie upadla: Konzervativní ministr zaútočil na zmrzlinářskou firmu, že hájí uprchlíky

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Britská pobočka mezinárodní zmrzlinářské firmy, vyrábějící známou zmrzlimu Ben & Jerry, se na Twitteru otevřeně postavila proti ultrapravicové hysterii Johnsonovy vlády, která propadá hysterickým záchvatům kvůli tomu, že za klidného a teplého počasí přijíždějí z Francie do Británie na nafukovacích gumových člunech stovky uprchlíků. Zaútočil na ni proto konzervativní ministr James Cleverley.



Hej, Priti Patel (ultrapravicová Johnsonova ministryně vnitra), my si myslíme, že skutečnou krizí je to, že nám chybí lidskost pro lidi, kteří prchají před válkou, globálním oteplováním a mučením. Dali jsme pro vás dohromady sérii tweetů:

 

Polsko: Smolenský kostlivec definitivně vytažen ze skříně

14. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Historik Mark Semjonovič Solonin, původním povoláním letecký konstruktér ZDE, pro lebeděvovsko-gorbačovský list Novaja Gazeta komentuje poslední polské informace o havárii vládního speciálu u Smolenska v dubnu 2010 ZDE. Upozorňuje na fakt, že vyšetřovací zpráva mezistátní letecké komise (neplést s Mezinárodní organizací pro civilní letectví ICAO) z roku 2011, která se i pro řadu českých komentátorů stala nedotknutelným fetišem, obsahovala nesmírné množství logických rozporů a dokonce popírala fyzikální zákony.

Britští vládní ultrapravičáci: My se o uprchlíky starat nebudeme, to je úkolem Francie a Německa

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že až 20 lidí, kteří připluli do Británie na malých člunech, bude deportováno do Evropské unie


Ve středu mělo z Británie odletět mimořádné letadlo deportující žadatele o azyl, kteří nedávno připluli do Británie na malých člunech. Letadlo mělo odletět navzdory zásahu britského vysokého soudu, který zasedal časně ráno ve středu, a navzdory dalším intervencím, které vedly k tomu, že nejméně 19 lidí bylo z letadla opět odstraněno.

Britské ministerstvo vnitra se vyjádřilo, že až dvacet lidí bude letadlem deportováno do Francie a do Německa. Deportace dalších 19 lidí byla odložena. Do středy do večera nebylo uvedeno, zda letadlo skutečně odletělo.

Donald Trump přiznal, že se snaží ochromit americkou poštu, aby občané nemohli použít poštovního hlasování

14. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Trump oznámil, že odmítá poskytnout dodatečné financování americké poště, aby mohla doručit poštou odeslané volební lístky v listopadových volbách. V době vážné koronavirové pandemie američtí voliči nebudou chtít jít hlasovat do volebních místností, aby se nenakazili. Je zjevné, že se Trump úmyslně snaží ochromit americkou poštu, aby zvýšil své šance na volební vítězství.

Trump ve čtvrtek odmítl schválit 25 miliard dolarů pro americkou poštu. V televizi Fox News ve čtvrtek řekl: "Když nedostanou ty peníze, nebudou moci realizovat hlasování poštou."

Hampl páchá trestný čin schvalování trestného činu

17. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Pomatený pseudonacionalista a ryzí šovinista Hampl a jeho esence tuposti symbolická pro reprezentanty digitálního oportunismu. Je typické, že se snaží podobnými nesmyslnými srovnáními relativizovat rozdíly mezi demokracií a různými formami despocie, protože si tím otevírají dveře ke zpochybňování samotných základů současné demokracie, poznamenává Bohumil Kartous.

Jan Čulík k tomu dodává: Podmínkou civilizované demokratické společnosti, v níž se dá bez útlaku žít, je, že taková společnost má systém zákonů a stát jejich dodržování vynucuje.


Doufám, že bude zatčen a odsouzen i pan Hampl - za trestný čin schvalování trestného činu.

Hospodaření OSBL za červenec 2020

4. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

V červenci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 719,87 Kč,  výdaje byly 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, v červenci 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25377