16518

Mezioborová skupina pro epidemické situace: Nechte se co nejdříve očkovat proti koronaviru

9. 6. 2021

čas čtení 15 minut

Tisková zpráva k vydání stanoviska k očkování proti nemoci covid-19


Mezioborová skupina pro epidemické situace vydává Stanovisko k očkování proti nemoci covid-19. Vycházíme v něm z publikovaných vědeckých poznatků, odborných výzkumů, jakož i z doporučení mezinárodních organizací a z expertních odhadů.


Očkování obyvatelstva v relativně krátkém období a s nutností dosáhnout co nejvyšší možné ochrany společnosti představuje náročnou a zodpovědnou akci, jejíž případný neúspěch by mohl negativně ovlivnit možnost návratu k běžnému životu v naší zemi, způsobit velké zdravotní i ekonomické škody v budoucnu a vyvolat nutnost rozsáhlých nákladů na jiné způsoby kontroly šíření epidemie. Cílem našich doporučení, která jednoznačně podporují očkování (vakcinaci) je nejen napomoci minimalizaci výše zmíněných škod podporou intenzivního pokračování vakcinace, ale i omezit riziko návratu epidemie.


Ve stanovisku upřesňujeme podmínky ovlivňující okruh osob, jimž by očkování mělo být umožněno. Zdůrazňujeme nezbytné zapojení všech dostupných kapacit do očkovacího systému. Zmiňujeme doporučení k užití očkovacích látek pro jednotlivé věkové kategorie a zdůrazňujeme potřebu větší pružnosti dávkovacího intervalu v rámci výrobcem určeného časového rozmezí, umožňující dostat se k druhé dávce dříve, pokud je dostatek dostupných vakcín. Zmiňujeme rovněž možnost budoucí nutnosti podání posilovací dávky vakcíny. Vyjadřujeme se rovněž k podmínkám očkování osob, které onemocnění již prodělaly. Definujeme podmínky pro uznávání imunity po prodělání nemoci. Upřesňujeme také otázku detekce imunity před očkováním nebo po něm.


Ve stanovisku rovněž konstatujeme, že podle sociologických průzkumů v naší zemi trvá relativně vysoká míra ochoty podrobit se očkování. Zmiňujeme potřebu odstraňovat překážky způsobující nižší ochotu části dosud neočkovaných obyvatel. Domníváme se také, že je třeba snažit se porozumět důvodům k odmítání očkování a mylné domněnky vyvracet. Zdůrazňujeme rovněž nutnost posílit financování mediální kampaně na podporu očkování.


Podle našeho názoru by "dosažení vysoké míry proočkovanosti obyvatel pomohlo rovněž shodné pozitivní vyjadřování veřejných autorit ohledně potřeby a bezpečnosti očkování".


dne 8.června 2021. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES)

Rozhovor Britských listů 396. Bělorusko: Zatknou vás, když máte červenobílé ponožky

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Demonstrace proti diktátorům nefungují, zejména když útlak demokratickým zemím nevadí a diktátoři mají mocného spojence. Po nedávném pirátském únosu běloruského novináře Ramana Protaseviče hovoří Jan Čulík s Aliaksejem Kažarským, odborníkem na mezinárodní záležitosti, který vyučuje na Komenského univerzitě v Bratislavě a na Karlově univerzitě v Praze, o nynější situaci v Bělorusku a kam to může vést. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. června 2021.


Pozn. JČ: Při umístění tohoto rozhovoru na YouTube jsem zpočátku asi na půl hodiny zapomněl zakázat diskusi. Během dvaceti minut se pod rozhovorem objevily hned DVĚ neuvěřitelně sprosté, islamofobní a rasistické reakce. Hrdinové...

 17262

Čelem k masám, aneb Eric Hoffer a babišismus

9. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Grafika: Pixabay.

Americký filozof Eric Hoffer před sedmi dekádami vydal v českém prostoru dodnes relativně málo známou knihu věnovanou teorii masových hnutí. The True Believer: Thoughts on the Nature of Mass Movements (Opravdový věřící: Myšlenky o povaze masových hnutí) může být přitom dodnes v jistém smyslu považována za "kacířskou". Češi jsou totiž zvyklí především na pojetí, která kritiku konkrétních masových hnutí odvíjí od jejich "špatných" ideologií. Jenomže Hoffer - velmi podobně jako esejista Elias Canetti v Mase a moci - předkládá pohled, v němž ideologie hraje až druhé housle.

Mezitím v Absurdistánu 179:

V Polsku je nebezpečné "vypadat jako teplouš"

9. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

 
Byl zahájen  měsíc hrdosti gayů. Kromě obvyklého zmatku na sociálních sítích, kde pravičáci ohrožují firmy, které změnily svá loga, aby vyjádřily svou podporu LGBT komunitě tím, že přesunuly své podnikání jinam (loňské ztráty z tohoto bojkotu byly odhadovány na zhruba 12 zł 56 gr), dějí se vážnější věci: Ve Vratislavi došlo k malé demonstraci, bohužel nikoli radostné. Lidé se shromáždili na podporu muže, který byl těžce zbit, protože „vypadal jako teplouš“. Muž oznámil případ policii, ale podle jeho slov mu policisté řekli, aby se „jen vzdal“ a „přestal chodit na taková místa“ (k útoku proti němu došlo  na oblíbeném ostrově s parkem přímo v centru města). Policie se údajně nezajímala o homofobní výroky, které na něj útočník křičel. Místo toho byla zklamaná, zbitý muž nevěděl, z kterého supermarketu byl ukraden vozík, kterým byl zasažen do hlavy.

 16518

Když ON řekne krleš, tak musíme šturmem!

9. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut


Podle úředníků ministerstva zdravotnictví byla přijímaná mimořádná opatření nesmyslná a nezákonná. Jde o ona mimořádná nařízení po ukončení nouzového stavu.

Na bleskurychlé rozvolňování tlačili snad všichni ministři.

Tak moc národ trpěl, že to už nesneslo odkladu.

Zdůvodnění mimořádných opatření se odbývalo jen prostým poukazem na stav Covidu na českém území.

 16578

Jak se učit společenské odpovědnosti

9. 6. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 11 minut



Předehra z Katalánska


Když před lety v Katalánsku propukaly občanské protesty, nebylo to zčistajasna. Katalánsko mělo od zbytku Španělska odjakživa odlišnou náturu. Netajilo se tím, že se jim nezdá vlastní role v rámci celého Iberského poloostrova. Separatisté upozorňovali na ekonomickou nerovnováhu, nedostatečné sociální programy, politickou nezodpovědnost, zadlužování a další problémy, jak už se tak běžně v každé zemi vyskytují.  Na své námitky i na sklony k oddělení od zbytku Španělska nedostávali od vlády příznivou odezvu. Spíše represívní.   A tak často lidé vycházeli do ulic.  Příliš se tím nevyřešilo, ale témata byla pro mnohé lidi stále naléhavá.  

Orbán je infiltrovaný čínský agent v Evropě

9. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


Asi 10 tisíc demonstrantů vyšlo v sobotu do ulic Budapešti protestovat proti plánům maďarské vlády vybudovat nový kampus pro elitní šanghajskou univerzitu Fudan. Předseda vlády Viktor Orbán podepsal v dubnu dohodu s Čínou o výstavbě kampusu s odhadovanými náklady 1,8 miliardy USD. Bude to první zahraniční základna čínské univerzity v Evropské unii.

Pod Orbánovým vedením posílila maďarská vláda přátelské vztahy s Čínou, s Ruskem a s dalšími autoritářskými režimy, jako je Brazílie a Indie. Orbán a jeho strana Fidesz se vykreslují jako antikomunisté a zároveň utužují vazby země na Čínu. Fudan je nejnovějším mezníkem v Orbánově oficiální zahraniční politice „otevírání se Východu“.

Fujimori nebo Castillo: Peru mezi dvěma extrémy nesnášenlivosti

9. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Oba kandidáti na prezidentský úřad v Peru byly špatnými alternativami. Jedna  kandidátka,Keiko Fujimori, představuje globální krajně pravicovou koalici inspirovanou manuálem nenávisti Donalda Trumpa a podněcovanou novocarem Vladimírem Putinem, druhý kandidát, Pedro Castillo, představuje nejhorší levici - typ „caudillo“ (typický latinskoamerický populistický autokrat) a la Nicolás Maduro.

Keiko Fujimori slíbila dodržovat ústavu, která vzhledem k tomu, jak základní je takový slib, ukazuje, jaké hrozí nebezpečí: revize demokratických zásad, proti nimž bojuje její diktátorský otec Alberto Fujimori (který je uvězněn za porušování ústavy a za korupci).

Rozhovor Britských listů 395. Stavět elektrárnu v Dukovanech je nerealizovatelný nesmysl

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



V pátek 4. června bude v Poslanecké sněmovně na pořadu jednání lex Dukovany. Bohumil Kartous hovoří k problému dostavby gigantických jaderných elektráren v ČR i jinde s Edvardem Sequensem odborníkem z organizace Calla. Edvard Sequens věcně, erudovaně a informovaně vysvětluje, že poněkud šílené snahy české vlády stavět v Dukovanech další jaderný reaktor jsou opravdu z MNOHA ohledů naprostý nesmysl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. června 2021.

K tomu:


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17267

Několik málo běžných bakterií váže v půdě většinu uhlíku

9. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Několik málo taxonů bakterií, které se nacházejí v ekosystémech po celém světě, je zodpovědných za více jak polovinu uhlíku vázaného v půdě. Tato zjištění publikovaná v časopise Nature Communications naznačují, že navzdory diverzitě mikrobů v různých půdách jen asi tři až šest skupin bakterií běžných ve všech těchto ekosystémech je odpovědných za většinu zásoby uhlíku v půdě.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proč jsou íránské volby fraška

9. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Za dva týdny, kdy má Írán uspořádat prezidentské volby, Narges Mohammadiová zůstane doma. Jedna z nejodvážnějších lidskoprávních aktivistek považuje nadcházející volby za frašku, napsal Eli Lake.

 17248

Maďarsko: Orbánovo vrcholné pokrytectví

9. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Vláda Viktora Orbána bojovala proti "ideologické kolonizaci", když před dvěma lety vyštvala z Maďarska Středoevropskou univerzitu. Nyní však nadšeně vítá vznik Fudanské univerzity, která úzce spolupracuje s čínskou komunistickou stranou a prosazuje marxisticko-leninskou a maoistickou ideologii, upozorňuje Miklós Hargitai.

Rozhovor Britských listů 394. Jak někteří Češi nevědí, že nemají sexuálně šikanovat ženy

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Skandál ohledně údajného sexuálního šikanování, které páchal Dominik Feri, otřásl Českou republikou. Jenže to není zdaleka jediný problém. Víte, že co do rovnosti platů mezi muži a ženami je podle Světového ekonomického fóra Česká republika na 101. místě na světě? Proč? A kdo přinesl do České republiky ono iracionální pohrdání úsilím, aby měly ženy stejná práva jako muži? O tom hovoří Jan Čulík s Josefem Švédou, autorem pozoruhodné knihy o vzatích Čechů ke Spojeným státům "Země zaslíbená, země zlořečená". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. června 2021.

K tomu:

20856

Polsko odsoudilo Bělorusko za zvolený termín státního svátku

9. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Polské ministerstvo zahraničí reagovalo na prohlášení běloruských úřadů ohledně vyhlášení nového státního svátku nazvaného "Den národní jednoty" na den 17. září s rozhořčením. Polská strana prohlásila, že založit běloruskou politiku na dědictví paktu mezi Stalinem a Hitlerem znamená gesto, které jde dobře dohromady s ruským historickým narativem.

30736

Není novinář jako novinář aneb O klasickém dvojím metru

8. 6. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Proč utajují tzv. "mainstreamové"  české sdělovací prostředky brutální chování izraelské policie vůči novinářům a aktivistům?

Ačkoli se novinářské řemeslo v našich končinách netěší příliš velké oblibě, veřejnost je na útoky či zatýkání novinářů poměrně citlivá. Zdá se však, že není žurnalista jako žurnalista; někteří z nich mají paradoxně mnohem větší zastání jak u mocných, tak u široké veřejnosti. A přitom by měl zcela automaticky platit tentýž metr, co se útoků na svobodu tisku týče. Proto nelze s lehkou myslí ignorovat či dokonce schvalovat ostudnou perzekuci Juliana Assange a zároveň hořekovat nad osudem běloruského novináře Ramana Prataseviče.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Česká republika otevře 21. června hranice do EU a do Srbska

8. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 
- Česká republika oznámila, že 21. června otevře své hranice do EU a do Srbska. Příchozí se budou muset prokázat důkazem vakcinace, předchozí nákazou covidem anebo negativním testem. Školy budou smět přestat používat roušky. Česká republika, která celkem zaznamenala 1,66 milionu nákaz, měla donedávna globálně největší počet úmrti a infekcí per capita, připomíná Guardian. Nyní ale infekce poklesly na méně než 500 nových nákaz denně.

- Nový lék, vyvolávající protilátky proti koronaviru, prošel úspěšnými testy na myších, informovala v časopise Nature firma IGM Bioscience Inc. Současné léky vyvolávající protilátky IgG jsou bivalentní, to znamená, že jejich dvě paže mohou zároveň ucpat dva bodáky koronaviru, jimiž virus proniká do buněk. Lék firmy ImG je desetivalentní, má deset paží, takže se může zároveň vázat na deset bodáků koronaviru. Lék se sprejem stříká do nosu a pacienti si ho mohou dávat sami. Zatím však na lidech nebyl testován.

Rozhovor Britských listů 393. Nebuďme fachidioty!

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



"Humanitní obory jsou vstupenkou na pracák a sopky jsou důkazem existence pekla." To je název nedávno zveřejněného článku, jímž upozornil Peter Chvojka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na šokující reklamní kampaň, která varuje školáky v českých školách, aby nestudovali na střední ani vysoké škole, protože se ekonomicky neuplatní a zchudnou - měli by prý jít do učení, aby byli k dispozici montovnám. Je možné, že se v České republice vážně šíří takovéto nesmysly v době, kdy na pokraji totální ekonomické revoluce v důsledku umělé inteligence bude zapotřebí právě jedině vysoce vzdělaných, kritických a originálně myslících lidí, jiní se v nové ekonomice neuplatní? O této šokující reklamě hovoří Jan Čulík s Peterem Chvojkou v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. května 2021.

Dvacetiletý Kanaďan usmrtil nákladní dodávkou čtyři členy muslimské rodiny

8. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Dvacetiletý Kanaďan Nathaniel Veltman vjel s dodávkou v kanadském městě Londýn ve státě Ontario do skupiny chodců, a usmrtil tak dvě ženy, muže a dívku. Usmrcené ženy byly ve věku 74 a 44 let, muži bylo 46 a dívce bylo patnáct. Byla to babička, matka, otec a jejich dcera. Přežil jen devítiletý chlapec, který je v nemocnici s vážnými zraněními. Veltman byl obžalován z mnohonásobné vraždy prvního stupně. Policie uvedla, že to byl úmyslný čin a že oběti tohoto strašlivého incidentu se staly terčem cíleného útoku, protože to byli muslimové.

Premiér Justin Trudeau napsal na twitteru, že je zprávou o incidentu zděšen. "Islamofobie nemá v žádné naší komunitě místo. Tato nenávist je plíživá a odporná - a musí přestat."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Rozhovor Britských listů 391. Jako kdyby Zeman na Hradě vyvěsil hákový kříž

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká televize a Český rozhlas informují o brutálním izraelském bombardování úplně jinak než světové sdělovací prostředky. On zpravodaj ČT v Tel Avivu nevidí, v kontextu práce tamějších mezinárodních novinářů, že českým divákům zkresluje informace? Když česká média veřejnosti zkreslují situaci na Blízkém východě, co ještě zkreslují? O tom hovoří Jan Čulík se zahraničním analytikem Britských listů Danielem Veselým. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. května 2021.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 392. Jak se mě StB strašně bála. A co dezinformace dnes?

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Jolyon Naegele, slavný reportér českého a slovenského vysílání Hlasu Ameriky, které na středních vlnách každý den v 21 hodin v sedmdesátých a osmdesátých letech poslouchalo celé Československo, vzpomíná v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem na dobu, kdy se ho bál Gustáv Husák. Jaké byly kořeny dezinformací tehdy a dosahují nějak do dneška? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. května 2021.


Mrtvola patnáctiměsíčního chlapce, který se utopil v kanálu La Manche, byla nalezena u Norska

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Patnáctiměsíční chlapec Artin zemřel spolu se svými íránsko-kurdskými příbuznými, když se potopil loni v říjnu v kanálu La Manche jejich člun


Mrtvola malého chlapce, která byla před několika měsíci nalezena na norském pobřeží, byla identifikována jako patnáctiměsíční dítě Artin, který zemřel spolu se svými příbuznými, kteří se pokoušeli přeplout loni v říjnu kanál La Manche.

 16518

Anglie čelí třetí vlně koronaviru v důsledku indické varianty. Nejzranitelnější občané jsou znovu nechráněni

8. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Mezitím dokázal nový výzkum z Ústavu Francise Cricka, že ochrana od dvou vakcín Pfizer před variantou Delta podstatně zeslábne za několik málo měsíců a u starších lidí.



Neschopnost vlád jednat rychle bude zjevně znovu stát životy, varuje londýnská profesorka klinické medicíny Christina Pagel

Od začátku dubna se nákaza novou indickou variantou v Anglii každých osm dní zdvojnásobuje. Tato varianta Delta je nyní v Anglii dominantní a podle nedávné analýzy vládní organizace Public Health England má tato varianta daleko vyšší nakažlivost než předchozí britská varianta.

 17258

Vládní kočkopes ohledně polského dolu Turów?

7. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Vláda dnes schválila navržení sakncí pro Polsko ve výši pět milionů eur denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavilo těžbu hnědého uhlí v dole Turów. Také potvrdila, že bude pokračovat ve vyjednávání dohody s Polskem, které by mohlo vést i ke stažení žaloby na důl.

Nikol Krejčová z Greenpeace říká:

“Jsme rádi, že Česká republika navrhne sankce za nedodržení rozhodnutí evropského soudu, který nařídil zastavit těžbu na dole Turów. Jsme ale zklamáni, že vláda stále uvažuje o smlouvě bez jakéhokoli omezení těžby. Protože pokud stažení žaloby na důl otevře cestu k další těžbě až do roku 2044, tak to bude z pohledu místních lidí i z hlediska ochrany klimatu velmi špatná dohoda a selhání vlády.”

 17254

O rozkladu veřejného diskursu v České republice

7. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



V souvislosti s upozorněním Borise Cveka, že v ČR nyní podporuje 19 procent voličů ultrapravici stojící napravo od už tak absolutně šílené a nepřijatelné ODS, je nutno poukázat - aniž bych chtěl vyčítat českým voličům, že jsou blbí - na naprosto alarmující jev. Netýká se jen České republiky, avšak v České republice je velmi intenzivní.

Kolegové poukázali na vynikající článek s názvem "38 dní, kdy Británie somnambulně odkráčela do katastrofy",  který vyšel už loni v dubnu kupodivu v Sunday Times, v listě vlastněném velmi pochybným oligarchou Rupertem Murdochem o tom, jak se v důsledku indolence Borise Johnsona propadla během pouhých několika málo týdnů od loňského března Británie do neuvěřitelné covidové spouště. Angličanům je to úplně jedno - navzdory všeobecně známým a sdíleným faktům o Johnsonově autoritářství, aroganci a absolutní nekompetentnosti, jeho popularita u anglických voličů neustále stoupá, navzdory trvalé ostré kritice Borise Johnsona v médiích. Lidi prostě ztratili zájem o fakta i schopnost je vnímat.

 17254

Devatenáct procent pro pravici vpravo od ODS

7. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ve včerejších Otázkách V. Moravce, kde byla prezentována nejnovější data preferencí politických uskupení, mne zaujalo stejné číslo, jaké zaujalo pana Hlavenku: 5% pro formaci pana bývalého policisty Šlachty. Líbí se mi velmi, že pan Hlavenka neřeší problém tím, že by označil voliče za blbce, ale hledá nějaké reálné příčiny. Ostatně já si myslím už od roku 1998, že téma protikorupčního boje v ČR rozhoduje volby.

Na druhou stranu se mi pořád nezdá, že by Přísaha, jak se jmenuje Šlachtovo hnutí, mohla ve volbách skutečně zabodovat. Hlavní otázkou je, zda potenciál voličů SPD, Přísahy nebo také Soukromníků a spol. (jejich koalice má 4%), je omezený na vzájemné přebírání voličů, nebo nikoli. Poslední data ukazují, že součet těchto formací je 19%. To je velmi vysoké číslo.

 17254

Přísaha

7. 6. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 

Šplhá se průzkum od průzkumu nahoru, po čtyřech měsících od vzniku je na pěti procentech - myslím, že to nemá v historii obdoby.

Je snadné se příznivcům tohoto subjektu smát jako zmateným voličům přesunujícím se od šílence k podvodníkovi a zase nazpět. Není to tak jednoduché a myslím že to není ani pravdivé.

Zkuste vyjít za hranici města a ptát se lidí na jednu věc: jestli si myslí, že v naší zemi vládne spravedlnost. Jestli si myslí, že právo platí pro všechny stejně, pro chudého i pro bohatého, pro mocného stejně jako bezmocného. Jestli důvěřují těm nahoře, že mají čisté úmysly, pracují v náš prospěch a nevysmívají se nám do obličeje. Jestli necítí bezmoc, zlobu a smutek.

 17256

Potřebujeme vodu v krajině? Co pro to dělají opoziční strany?

7. 6. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Za to, jak vypadá naše krajina, nesou odpovědnost také dnešní opoziční politici.

Motto Britské listy 12. 11. 2020 Nepotřebujeme kanál, ale vodu v krajině...

Občanské hnutí Rebelie proti vyhynutí ve středu 11. listopadu pořádalo společně s organizacemi Hnutí DUHA, Greenpeace, platformou Poslední kapka a dalšími sedmadvaceti ekologickými subjekty happening...

Začněme diskutovat o tom, co opoziční strany dělají, kromě svrhávání vlády a nově i prezidenta republiky.

Klima a ochrana krajiny byly i jedním z témat předvolební debaty České televize. Kromě naučených frází jsme se od vládních i opozičních politiků stran zastupených v parlamentě mnoho konkrétního nedověděli.

Mezi diskutujícími byl i někdejší ministr zemědělství Petr Bendl (stále ODS!).

Lidovci měli resort zemědělství od roku 1990 několikrát.

 17257

Daily Mail terčem posměchu, že označila převážně bělošskou čtvrť v Manchesteru za "muslimské no-go area"

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Místní obyvatelé anglického města Manchester se posmívají bulvárnímu listu MailOnline, který označil Didsbury, převážně bělošské, bohaté předměstí Manchesteru, za muslimské "no-go area" - za oblast, do níž prý běloši a nemuslimové "nemají přístup. Článek v MailOnline je založen na pochybné knize bývalého islamistického radikála Eda Husaina.

Ze sčítání lidu z roku 2011 vyplynulo, že ve čtvrti Didsbury West je 84,1 procent obyvatel bělošských a ve čtvrti Didsbury East je 77,9 procent obyvatel bělošských. Ještě minulý měsíc publikovala MailOnline článek o Didsbury, v němž čtvrť charakterizovala jako "zazobanou oblast, domy mezi stromovím", čtvrť, kde je "množství barů a hostinců" - kam pravděpodobně muslimové, kteří mají zákaz konzumace alkoholu, zřejmě nechodí.

Fotografie Didsbury v listě MailOnline má podtitulek: "Soud šaria v mešitě - která kdysi bývala kostel." Rady založené na právním systému šaria jsou často obviňovány, že v Británii provozují "paralelní právní systém", avšak jejich rozhodnutí nemají podle britského zákona žádnou právní sílu a nelze je také vůbec vynucovat.

Další údajné muslimské no-go oblasti jsou města Blackburn, Bolton, Bradford, Dewsbury, Edinburgh a Glasgow, kde se lidé této charakteristice také posmívají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 17255

Německá CDU s úlevou zvítězila ve volbách v Sasku-Anhaltsku

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Křesťansko-demokratická unie (CDU) Angely Merkelové se obávala, že v bývalém komunistickém Sasku-Anhaltsku zvítězí ve volbách v tomto spolkovém státě v neděli 6. června ultrapravicová Alternative fuer Deutschland. Nestalo se to, podle průzkumů u východů z volebních místností zvítězila CDU s 36 procenty hlasů, což premiér tohoto spolkového státu Reiner Haseloff označil za symbol "jasné demarkace proti ultrapravici". AfD získala 22,9 procent, ale ve srovnání s některými průzkumy veřejného mínění, které předpovídaly její vítězství, prohrála.

Slavný britský televizní novinář: Johnsonův přístup k BBC je alarmující

7. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Slavný britský televizní novinář David Dimbleby (82), který v BBC donedávna moderoval hlavní britský televizní politický diskusní pořad Question Time, varoval v rozsáhlém rozhovoru pro německý týdeník Spiegel, že Boris Johnson se chystá zlikvidovat BBC.

Článek zkoumá nátlak, pod kterým se octla za Johnsonovy vlády BBC a varuje před nadcházejícím jmenováním Paula Dacrea,  bývalého ultrapravicového šéfredaktora bulvární žumpy Daily Mail ředitelem britského vládního regulačního orgánu pro média Ofcom.

 16637

Trump a jeho stoupenci tvrdě zkreslují historii koronaviru v USA

7. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Donald Trump a jeho republikánští stoupenci se snaží přepsat historii koronavirové pandemie v USA. Usilují o to zdiskreditovat hlavního amerického vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho. Trumpovi stoupenci chválí  Donalda Trumpa, který prý hrdinsky předpověděl nebezpečí koronaviru a měl by být oceněn za svou vynikající předvídavost.

 16510

Paraziti, levičáčtí právníci, "cizáci"... Johnsonova vláda se vyhýbá odpovědnosti konstruováním neexistujících nepřátel

7. 6. 2021

čas čtení 8 minut

Propad Anglie (situace ve Skotsku je jiná, ovšem skotská vláda je relativně bezmocná) do autoritářství je po brexitu skutečně alarmující. Mnoho Angličanů je však nekompetentností a brutálním autoritářstvím Borise Johnsona doslova nadšeno. Ti lidé nemají žádnou zkušenost s tím, jak špatně se žije ve společnostech, kde vláda nepodléhá kritice a nemusí skládat účty ze své činnosti. Uvažte, jak podobná je tato situace babišovské vládě v České republice. V Evropě vzniká extremistická osa: Maďarsko, Polsko, Česká republika, Británie. Johnson minulý týden hostil v Downing Street Orbána!! Přidá se k fašismu i Francie po volebním vítězství Marine Le Penové? (JČ)

Angličané přijdou o právo bránit se soudně před přehnanou mocí nekompetentního státu prostě proto, že nenávidí "cizáky" tak intenzivně, že jim nevadí zrušení soudního mechanismu, jímž dosud mohli pohnat vládu za nekompetentní rozhodnutí k odpovědnosti, píše Nick Cohen.

Johnsonova vláda ví, že pokud bude šířit obraz uprchlíků a žadatelů o azyl jako obraz podvodníků, kteří přicházejí do Británie "protizákonně", a obraz jejích právníků jako aktivistických "levičáků", jejichž cílem je údajně zmanipulovat anglickou veřejnost, aby přijala "cizácké parazity" na britské území, bude schopna zrušit mechanismus soudní revize jejího zneužívání své moci.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
18485