Mezitím v Absurdistánu 179:

V Polsku je nebezpečné "vypadat jako teplouš"

9. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
 
Byl zahájen  měsíc hrdosti gayů. Kromě obvyklého zmatku na sociálních sítích, kde pravičáci ohrožují firmy, které změnily svá loga, aby vyjádřily svou podporu LGBT komunitě tím, že přesunuly své podnikání jinam (loňské ztráty z tohoto bojkotu byly odhadovány na zhruba 12 zł 56 gr), dějí se vážnější věci: Ve Vratislavi došlo k malé demonstraci, bohužel nikoli radostné. Lidé se shromáždili na podporu muže, který byl těžce zbit, protože „vypadal jako teplouš“. Muž oznámil případ policii, ale podle jeho slov mu policisté řekli, aby se „jen vzdal“ a „přestal chodit na taková místa“ (k útoku proti němu došlo  na oblíbeném ostrově s parkem přímo v centru města). Policie se údajně nezajímala o homofobní výroky, které na něj útočník křičel. Místo toho byla zklamaná, zbitý muž nevěděl, z kterého supermarketu byl ukraden vozík, kterým byl zasažen do hlavy.

 
Pokud si ale myslíte, že chování policie zde bylo špatné, připravte se, protože to ještě nebylo nic. Vzpomínáte na to, jak před pár týdny se stali lidé na ulici s vlajkou LGBT terčem fyzického útoku?  Plivali na ně a napadli je dva muži na kolech. Policie pak oběti zadržela, aby umožnila útočníkům uprchnout. No, teď už víme proč. Oběti tohoto útoku obdržely informaci od prokurátorů, že vznesení obvinění proti útočníkům není ve veřejném zájmu, a pokud chtějí, mohou podat civilní žalobu. Což útočníci už předtím udělali - tvrdili, že byli napadeni oni. Přinejmenším však nyní víme, proč se policajti tak horlivě vrhli útočníkům na pomoc: LGBT aktivisté byli napadeni policistou mimo službu Krzysztofem Grędou a jeho synem.

Zdá se, že v Polsku je příliš nebezpečné „vypadat jako LGBT osoba“ - bez ohledu na to, zda se zdobíte duhovou vlajkou nebo „vypadáte jako teplouš“. Ale na druhou stranu četná procesí mužů v sukních pochodovala nedávno ulicemi, a to v počtech, které - s výjimkou demonstrací žen proti zákazu potratů - nebyly na veřejnosti od počátku pandemie k vidění. Účastníci těchto pochodů šířili svou ideologii bez ohledu na pocity přihlížejících, kteří ji teď možná nechtěli vidět. Ale to je v pořádku, protože to nebyly pochody hrdosti gayů: mluvím zde o procesích Božího těla, která se kupodivu nepovažují za hromadná shromáždění, takže počet účastníků není nijak omezen ...

Zdá se, že se připravují další pochody. Sestry a porodní asistentky uspořádaly varovné stávky. Mají plné zuby toho, že zatímco mzdy lékařů mohou být nyní už docela slušné, za jejich tvrdou práci ony stále dostávají jen pár halířů. Systém zdravotní péče směřuje k okraji útesu, protože vzhledem k tomu, že jsou zdravotní sestry nedostatečně placeny jsou po celá desetiletí, do té profese je velmi malý příliv mladé krve, což má za následek, že průměrný věk polské zdravotní sestry je nyní 53 let  a mnoho z nich je naprosto přepracováno, protože mají dvě nebo dokonce tři zaměstnání - částečně proto, že k přežití potřebují více než jedno pracovní místo, ale také proto, že se o pacienty nemá  kdo jiný postarat.

Možná by mohl alespoň někdo převzít některá tato jejich další zaměstnání, pokud by se uspořádala v jejich nemocnici návštěva ministra zdravotnictví? Zdá se, že to funguje ve školství: když ministr školství Przemysław Czarnek přijel do speciální školy v Łukowě poblíž Lublinu, aby oslavil její 60. výročí  vzdělávání dětí se speciálními potřebami, bylo rodičům „méně estetických“ dětí nařízeno, aby je toho dne neposílali do školy.   Také školní parkoviště - podle definice plné míst pro auta přivážející děti se zdravotním postižením - mělo být uzavřeno, aby bylo možné limuzínami dovézt VIP přímo až ke dveřím.

To se v poslední době v Polsku jeví jako populární trend. Jedna herečka v telenovele se dostala do palcových titulků, když se podělila na sociálních sítích o své myšlenky ohledně ošklivých lidí.  Podle ní je na sociálních sítích nový trend ukazovat ošklivost a tato herečka s tím není spokojená, zřejmě by chtěla vidět jen krásné lidi. Mohla doufat, že se její apel se setká s pochopením, protože došlo k několika výzvám k odstranění Ryszarda Terleckého ze strany PiS z funkce místopředsedy parlamentu, ale přestože to není zrovna nejkrásnější člověk (je veřejně známo, že během svých hippie časů hodně experimentoval s drogami, včetně čichání lepidla, a jeho tváři to dodalo vzezření hodné člena skupiny The Rolling Stones), bylo to vlastně o něčem jiném.

Bylo to o jeho tweetu, v němž vyjádřil svůj hněv, že během své návštěvy v Polsku se běloruská exilová disidentka Svjatlana Cichanouskaja nejen setkala s opozičním primátorem Varšavy Rafałem Trzaskowskim  a účastnila se odhalení pomníku
hnutí Solidarita,  ale také souhlasila s pozváním na akci, kterou Trzaskowski organizuje na podporu demokracie. Terlecki reagoval na Twitteru slovy: „Pokud chce Cichanouskaja inzerovat protidemokratickou opozici v Polsku a účastnit se Trzaskowského akcí, ať si hledá pomoc v Moskvě. Měli bychom podporovat jen takovou běloruskou která nestojí s našimi nepřáteli.“  

Terlecki nebyl jediný, kdo dělá vše pro to, aby ukázal, že Bělorusové nemohou doufat v pomoc z Polska ovládaného stranou PiS. Agnieszka Romaszewska, redaktorka televizní stanice Biełsat TV, placené polskou vládou, kritizovala Ramana Protaseviče za to, že se nechal svými mučiteli přinutit k tomu svému televiznímu projevu: „Část jeho života zničil Lukašenkův režim, část si ho zničil sám. Bělorusům se dostává rychlého kursu odvahy a zbabělosti, oběti a egoismu, solidarity, vzpoury, zrady…, “ vyjádřila se. Ředitel polského institutu v Moskvě ji podpořil tím, že vyjádřil své vlastní myšlenky ohledně Protaševičovy situace: „První Irská republikánská armáda měla pravidlo: pokud se mučený člověk zlomí a začne udávat ostatní, nikdo by se na něho neměl hněvat, protože je těžké kritizovat mučenou osobu, že se vzdala. Taková osoba by měla být zastřelena, klidně a bez hněvu.“ Ostatní idioti stejně rychle odsoudili uneseného novináře.

Abych byl ale spravedlivý, bylo slyšet idiotské reakce přicházející nejen zprava: když běloruská aktivistka Jana Šostak protestovala před běloruským velvyslanectvím, mnoho komentátorů, včetně jedné levicové poslankyně (!) , se většinou soustředilo na to, že Šostaková měla hluboký výstřih  a skrze látku jejích šatů bylo vidět její  prsní bradavky. Protože ano, když Lukašenkovi kriminálníci mučí opoziční aktivisty, kozy Jany Šostakové jsou TOU NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚCÍ, o které bychom měli diskutovat.

 
Možná se poučíme, jak být hrdinou, který bojuje s represivním režimem, pokud se uskuteční plánovaný dokumentární film o hrdinství Jarosława Kaczyńského (jaksi tuším, že v něm nebudou žádné kozy), ale zdá se, že ten film nakonec realizován nebude. Zaprvé, když o účast v tomto filmu požádali opoziční aktivisté, byli odmítnuti s tím, že nemají absolutně žádné vědomosti  o podzemních aktivitách Jarosława Kaczyńského (i když můj otec, který byl  v 80. letech novinářem samizdatu, někdy vtipkuje, že Jarosław Kaczyński byl prostě nejlepší spiklenec vůbec. Jednal tak hluboko v podzemí, že ani druzí opoziční aktivisté netušili, že něco dělá -  možná na tom něco je). Nyní se šíří zvěsti, že i samotný Kaczyński se rozzlobil, když slyšel, že TVP se o něm pokouší natočit hagiografický film, i když to není úplně jasné - možná ho zlobí, že se tvůrci filmu na něho ptali skutečných aktivistů opozice.

Myslím, že se tedy alespoň prozatím musíme spokojit jen s kultem jeho bratra. Ale možná je to také Jarosław, kterého oslavil nový památník Solidarity, který nedávno odhalila mimo jiné Cichanouskaja. Pomník je postaven z prvků berlínské zdi a prořezává je světově proslulé logo hnutí Solidarność. Šéf odborového svazu Solidarność, který v posledních letech zapomněl na své kořeny a jednoduše se stal politickým pohůnkem PiS, vyjádřil svůj hněv, že nový památník prý porušuje jeho práva, protože logo hnutí  Solidarnosć je jeho ochrannou známkou. Samotný autor tohoto loga však byl jedním z tvůrců pomníku - a nevytvořil jej jako ochrannou známku pro odborovou organizaci, která se snaží šířit řídké zbytky své velké historie, ale jako symbol boje za svobodu, který patří všem - nejen odborovému svazu Solidarnosć, ale ani dokonce jen Polákům.

Jedna věc je jistá: nikdo nebude stavět pomník novým šéfům světoznámého chovatelství hřebců Arabského koně, které bylo jednou z prvních institucí, které převzala strana PiS od jejích dlouholetých ředitelů, světově proslulých odborníků v oboru. Ti byli vyhozeni a během několika let byla tato  historická instituce, která přežila dvě světové války i komunisty, zcela zničena  (více ZDE). Jeden z těchto nových šéfů jmenovaných stranou  PiS byl nyní obviněn z padělání dokumentace, z jednání na úkor společnosti a z ohrožování zdraví zvířat. Je smutné sledovat, jak tyto instituce v malém měřítku ukazují, co strana PiS dělá ve větším měřítku v celé zemi.

A poslanci z jiných stran nejsou o moc moudřejší. Skupina převážně pravicových poslanců z jiných stran než PiS předložila projekt na změnu zákona tak, aby uživatelé motorových člunů mohli vstupovat do chráněných oblastí. Podle nich jsou tato pravidla velmi těžkopádná pro obyvatele těch oblastí a pro lidi, kteří by se chtěli jednoduše účastnit sportů s motorovými čluny, ale nemohou to dělat v přírodní rezervaci. Co bude dál, otevření horských cest v Krkonoších nebo v Tatrách pro fanoušky terénních vozidel? Nebo zpřístupnění zdí hradu Wawel pro tvůrce graffitti?
 
Hloupost této myšlenky byla tak šokující, že se poslancům vysmívalo mnoho lidí online - a je to tak správně. Ale ještě daleko intenzivnější výsměch směřoval vůči poslancům krajně pravicové strany Konfederacja, kteří se vyhýbají odpovědi novinářům na otázky, zda se nechali očkovat proti covidu 19. Podle nich by tyto otázky neměly být kladeny, protože očkování je velmi intimní věc. Legrační, že to pochází od mužů, kteří se cítí oprávněni pořád diskutovat o právu žen mít kontrolu nad svým tělem.

Ale pokud postoj jejich stranického kolegy Grzegorze Brauna, který je v současné době kandidátem ve volbách primátora v Rzeszowě, jakýmkoli náznakem linie této strany  v otázce vakcín, myslím, že odpověď již známe. Tento zastánce konspiračních teorií ohledně covidu-19 a spojenec anti-vaxxerů, kteří se ucházejí o primátorské křeslo s příslibem, že z Rzeszowa vytvoří „bezlockdownovou zónu“ a pověří městskou policii jejím prosazováním, byl nedávno vyhozen z debaty organizované jednou z rozhlasových stanic poté, co urazil LGBT komunitu a poté nazval ministra zdravotnictví „školeným psychopatem“.

Ale pokud vám to ušlo, nebojte se. V médiích bude ještě spousta dalšího zajímavého materiálu. Někteří říkali, že historie se opakuje, ale že podruhé je to už jen parodie. Vidíme to nyní na (kdysi) veřejnoprávní televizní stanici TVP. V době komunismu tam vysílali pravidelné informace o trasách lodí, které na Vánoce dovážely z Kuby pomeranče. Minulou neděli zveřejnili na svém webu článek s názvem „Marocký hašiš přichází do Evropy novou bezpečnější cestou“. Ale co očekáváte? Tehdy byl u moci Edward Gierek, který chtěl dát Polákům prostřednictvím dovozu pomerančů chuť normálnosti,  dnes je jednou z nejdůležitějších osob v zemi  bývalý feťák Ryszard Terlecki…

0
Vytisknout
6973

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021