Německo: Kancléřský kandidát CDU podporuje zvyšování obranných výdajů

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Kancléřský kandidát CDU Armin Laschet tvrdí, že by Německo mělo dodržet slib NATO a vynaložit na obranu 2 % HDP. Jeho vyjádření přichází v atmosféře odhalení skutečnosti, že Bundeswehr není připraven na boj zahrnující bezpilotní letecké prostředky.

Laschet vyzval Německo k tomu, aby více sdílelo s Francií břemeno intervence v Mali.

V rozhovoru pro časopis Bild am Sonntag kandidát středopravicové koalice na kancléře také zopakoval, že Německo dodrží závazky vůči NATO a vynaloží 2 % HDP na obranu.

Německo podle něj nese společnou zodpovědnost "za bezpečnost mnoha našich partnerů" a musí také v budoucnu převzít více vojenských úkolů. "V Africe a napříč Středomořím, Německo musí udělat víc."

Citoval také příklad vojenské operace v Mali, kde francouzské a německé síly bojují s islámskými militanty.

Laschetova pozice ostře kontrastuje s postojem další kandidátky na kancléřskou pozici, Annaleny Baerbockové od Zelených. Ta v minulosti kritizovala cíl NATO jako "absurdní" a "skutečně nepomáhající".

V dubnu Baerbocková řekla listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, že cíl v podobě 2 % HDP na obranu nedosáhne větší bezpečnosti.

Mezitím Německý institut pro obranná a strategická studia publikoval analýzu, podle níž by Bundeswehr v hypotetickém konfliktu s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach "neměl šanci", protože je naprosto nepřipraven na bojové operace zahrnující průzkumné a bojové bezpilotní letecké prostředky.

Německo podle analýzy disponuje potřebnými technologiemi, které umožňují nové výzvy zvládnout, ale Bundeswehr k nim nemá přístup.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5469

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021