Kdo je pravděpodobný příští íránský prezident?

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International.

Íránský prezidentský kandidát Ibrahím Raisí je zastáncem tvrdé linie v čele justice, který proslul svou rolí při masových popravách vězňů koncem 80. let. Pokud příští týden vyhraje volby, slibuje, že se bude věnovat "chudobě a korupci, ponižování a diskriminaci".

Konzervativní dvanáctičlenná Rada strážců minulý měsíc oznámila, že kandidovat ve volbách dne 18. června bude smět sedm uchazečů. Dva z vyloučených, bývalý šéf parlamentu Alí Laridžání a viceprezident Išak Džahanžirí, představovali pro Raisího největší konkurenci.

Je široce rozšířeno přesvědčení, že šedesátiletý Raisí je preferovaným kandidátem nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, který jej považuje i za možného nástupce. V březnu 2019 Chameneí jmenoval Raisího do čela justice, kde zahájil "válku proti korupci" a udržel reputaci Íránu jako země s jednám z nejvyšších počtů poprav na světě.

Raisí se narodil v roce 1960 v malé vesničce nedaleko svatého města Mašchadu. Jako teenager vstoupil do semináře v Kommu, kde studoval u Chameneího a účastnil se protestů proti šáhovi.

Po skončení války s Irákem jej tehdejší nejvyšší vůdce Chomejní jmenoval do čela čtyřčlenné "komise smrti", která se zabývala údajnými disidenty v íránských věznicích. Amnesty International odhaduje, že tehdy bylo popraveno přes 5 000 osob.

V roce 2009 obhajoval popravy tuctu lidí, kteří se zúčastnili protestů po znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5753

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021