Sněmovna dnes vydala vládě bianco šek na nový jaderný reaktor v Dukovanech

16. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Tisková reakce Hnutí DUHA a Calla - Sdružení pro záchranu prostředí
 
 

Pokud nezasáhne Senát, budou spotřebitelé elektřiny platit víc do konce století

středa 16. června  2021
   
Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném třetím čtení přijala vládní návrh zákona o podpoře nových jaderných reaktorů [1]. Hlasy především poslanců ANO, ČSSD a ODS odmítla zastropovat garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů, čímž by omezila negativní dopady na spotřebitele elektřiny [2]. Pokud zastropování do zákona nevrátí Senát, bude dnešní rozhodnutí dopadat na spotřebitele od uvedení elektrárny do provozu po roce 2040 až do konce století.  Ve stínu dohody poslanců demokratické opozice s ministrem  Karlem Havlíčkem o vložení bezpečnostní pojistky vyřazující z podpory Rusko a Čínu, tak zůstaly zásadní dopady přijetí zákona pro státní rozpočet i peněženky spotřebitelů elektřiny.

 


Přijatý kontroverzní zákon jednostranně a bezprecedentně  zvýhodňuje nekonkurenceschopnou jadernou energii proti jiným zdrojům, staví ji tak mimo trh s elektřinou a účet vystavuje několika generacím českých spotřebitelů elektřiny. Ačkoli se ministr průmyslu Karel Havlíček pokoušel přesvědčit poslance, že dopady vládní podpory stavby nového reaktoru na cenu elektřiny budou minimální - při výkupní ceně elektřiny z něj ve výši 50-60 EUR/MWh - odmítl podpořit návrh na vložení limitu ceny ve výši 62 EUR/MWh přímo do zákona.

Pokud by v této podobě zákon schválil i Senát, ztratí Parlament poslední možnost ovlivnit výši štědré veřejné podpory. Ta bude již pouze v rukou vlády, a to bez zákonného omezení.

Edvard Sequens, energetický konzultant sdružení Calla, řekl:
“Celý zákon jen ukazuje, že jaderná energetika se stala nekonkurenceschopnou a neobejde se bez štědré veřejné podpory. Je nepředstavitelné, že za nový reaktor mají podle představ vlády platit spotřebitelé elektřiny ještě v roce 2100, když máme mnohem levnější a bezpečnější cesty, jak zajistit dostatek elektřiny. Senát je nyní na tahu a může alespoň omezit navržené výkupní ceny elektřiny tak, aby dopady na spotřebitele nebyly příliš velké.”

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:
“Zamítnutí limitu pro garantovanou výkupní cenu ukázalo, že optimistickým odhadům do 60 EUR/MWh nevěří ani sami jejich autoři. Není divu, v Turecku nebo Velké Británii se výše garantované výkupní ceny vyšplhala zhruba ke dvojnásobným hodnotám. Možná nějaká sázková kancelář vypíše sázky na konečnou výši garantované výkupní ceny pro nové Dukovany. Vsadil bych na cenu vyšší než 100 EUR/MWh, i když kurz asi nebude zrovna vysoký.”

1
Vytisknout
6249

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021