Nové důkazy vedou od francouzské ultrapravicové organizace k válečným zločinům v Sýrii

18. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Organizace SOS Chrétiens d’Orient vystupuje jako ochránkyně ohrožených křesťanů v Sýrii a spolupracuje s francouzským ministerstvem obrany. Nové důkazy však ukazují, že tajně financovala sankcionované proasadovské milice, které zabíjely a mučily Syřany, napsali Inès Daifová a Stéphane Kenech.

Nezisková organizace registrovaná ve Francii, s vazbou na ozbrojené síly a krajní pravici, zřejmě přímo finančně přispívala na syrské milice, které podporují režim prezidenta Bašára Asada a jsou obviňovány z válečných zločinů. V takovém případě by se jednalo o porušení francouzského i mezinárodního práva.

Důkazy shromážděné během osmnáctiměsíčního vyšetřování zahrnují dokumenty, důvěrná svědectví whistleblowerů a informace z otevřených zdrojů, což vše dohromady ukazuje na úzké vztahy a probíhající podporu a fundraising ve Francii. Organizace známá jako SOS Chrétiens d’Orient (SOSCO) spolupracuje s proasadovskými milicemi od roku 2014. Důkazy zahrnují i zdokumentování peněžních toků, které podle francouzského práva představují překročení hranice trestného činu.

Vyšetřování redakce Newlines také propojilo SOSCO se seznamem organizací identifikovaných v dopise napsaném v dubnu americkou poslankyní Elissou Slotkinovou, předsedkyní výboru pro vnitřní bezpečnost. Tento list žádá ministra zahraničí Anthonyho Blinkena, aby zmíněné skupiny označil za zahraniční organizace prosazující ideologii bělošské nadřazenosti, čímž "splňují nezbytné kritérium coby zahraniční teroristické organizace". Seznam zahrnuje bělošskou extrémistickou organizace Generation Identity, evropské neonacistické hnutí vzniklé ve Francii v roce 2012 (ale mezitím rozpuštěné), které se SOSCO spojuje osoba spoluzakladatele.

Až do loňského roku byla organizace SOSCO francouzským ministerstvem obrany označována jako "partner", což je privilegium vyhrazené pro společnosti jako obranní kontraktoři dodávající vyspělé zbraně. SOSCO přitom byla jedinou nevládní organizací s tímto statusem, které v období mezi lety 2015-2020 pracovala na Blízkém východě. Poté ministerstvo emailem informovalo redakci Newlines, že toto partnerství ukončilo - aniž uvedlo důvody.

Nicméně SOSCO dlouho udržovalo blízké vztahy s francouzskou krajní pravicí. Její operační ředitel François-Xavier Gicquel byl v roce 2011 vyloučen z tehdejší ultrapravicové strany Národní fronta, poté co byl vyfotografován, jak hajluje. Spoluzakladatel SOSCO Charles de Meyer je parlamentním asistentem ultrapravicového politika Thierryho Marianiho, poslance strany Rassemblement National Marine Le Penové. Ten před nadcházejícími červnovými volbami vede v průzkumech na jihovýchodě Francie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5968

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021