Je Turecko fašistickou diktaturou?

21. 6. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 3 minuty

Možná bychom mohli, a také měli, aspoň na chvíli odvrátit svou tolik soustředěnou pozornost od "zlého" Ruska a Běloruska a zaměřit se na spojovací uzel mezi Evropou a Blízkým východem...  

Mladá žena Deniz Poyraz, členka HDP - Erdoganem nenáviděné a neustále potlačované pro-kurdské opoziční politické Lidově demokratické strany, přišla ve čtvrtek 17. 6. o život při ozbrojeném útoku na budovu strany v tureckém městě Izmir. Útočníkem a jejím vrahem byl později identifikován Onur Gencer, pokud ne přímo člen, tak přinejmenším dle gesta ruky na fotografii sympatizant Šedých vlků (krajně pravicová skupina Šedí vlci je militantním křídlem nacionalistické Strany národní akce (MHP) - ta tvoří koalici s vládnoucí Stranou rozvoje a spravedlnosti (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a je dlouhodobým spojencem vládní strany), který podle publikovaných zdrojů údajně bojoval v Sýrii po boku teroristických frakcí podporovaných Tureckem.

Za zmínku stojí, že turecký prezident Erdogan dlouhodobě neoprávněně vězní  předsedu strany Selahattina Demirtaşe a snaží se o její likvidaci skrze vykonstruovaná obvinění z terorismu a sesazování volených starostů.

HDP v písemném prohlášení uvedla, že ozbrojená osoba zahájila palbu v budově strany v tureckém městě Izmir. V této souvislosti strana uvádí: „Naše strana byla po měsíce terčem útoků vládnoucí strany AKP a ministerstva vnitra, kde jsou někteří lidé organizováni a posíláni do ústředí strany s cílem provokace. Výsledkem byl ozbrojený útok v Izmiru dnes ráno v 10:30 hodin, kdy střelec zahájil palbu v budově strany, kde se v tu dobu nacházela i její členka Deniz Poyraz." Podle prohlášení střelba pokračovala po dlouhou dobu bez jakéhokoli zásahu.

HDP obvinila z útoku zejména Erdoganovu vládní stranu AKP a ministerstvo vnitra a uvedla, že cílem bylo zastrašit občany.  

Turecko je podle mého názoru dnes fašistická diktatura

...a Erdogan je de facto "druhý Hitler". Mimořádně agresivně natahuje své pařáty do Iráku, Sýrie, Libye, Súdánu, Somálska (i dalších afrických zemí), Afghánistánu, Azerbajdžánu, k Izraeli, i do Evropy.

Jak? Rafinovaně, skrytě a velmi podle. Na oko pod nejvyšší diplomatickou maskou ekonomické či humanitární pomoci zemím, či nutnou obranou proti fiktivnímu terorismu. V jádru však šířením nenávisti, vyvoláváním chaosu, strachu a nestability skrze zastrašování, zatýkání i vraždy oponentů, financování teroristických skupin včetně Islámského státu, implementaci radikálů  mezi uměle vyvolané vlny uprchlíků, vydírání svých partnerů a účelové působení nasazených radikálních imámů v obrovském množství mešit nebo svých školách v Evropě (i v Africe), které Erdogan sám financuje, což potom končí až uřezáváním hlav v evropských ulicích. To vše pro posilování svého silně expanzivního vlivu a moci. 

Toto nemá nic společného s muslimy jako takovými. Toto je opět zneužitá ideologie k dosažení špinavých cílů jednoho velmi nebezpečného psychopata.  

Erdogan není jediný psychopat. Špinavé hry hrají všichni velcí hráči po celém světě. Ale aspoň mně Erdogan vychází jako jeden z nejnebezpečnějších právě pro Evropu skrze sílu "rozhněvaných a vystrašených občanů nenávidějících se pro rozdíly, které místo aby je obohacovaly, slouží účelově k šíření strachu a následně i vynuceného nepřátelství. A bohužel někdy se nuceně stane nepřítelem i ten, kdo nikdy nedostal šanci být přítelem...

 

2
Vytisknout
6830

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2021