O případu zabití Stanislava Tomáše v Teplicích informuje i britský konzervativní list Daily Telegraph a americký Washington Post

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
"Nebyl to žádný George Floyd". Česká policie brání policisty, kteří zaklekli na krk Roma, jenž později zemřel, píše ve středu britský deník Daily Telegraph a vysvětluje okolnosti případu. Článek cituje Michala Mika, šéfa organizace Romanonet, který charakterizoval Tomášovo zatčení jako "vrchol brutality".



Článek také cituje Andrewa Stroehleina, evropského mediálního ředitele organizace Human Rights Watch, který zdůraznil, že "existují zjevné paralely k usmrcení George Floyda" a požadoval "plné, nezávislé vyšetřování". Česká policie však tvrdí, že muž zemřel v důsledku narkotik, která požil. Toto vysvětlení neuklidnilo hněv v romském obyvatelstvu. Emil Voráč, ředitel jedné romské organizace, požaduje uspořádání protestů. Podtrhuje, že ani osoba, která by byla pod vlivem narkotik, nesmí být podrobována takto "nepřiměřenému násilí".

Emocionální náboj srovnávání se zavražděním George Floyda dodává skutečnost, že romská populace v České republice čelí dlouhým desetiletím diskriminace a rasismu. V sedmdesátých a v osmdesátých letech byly stovky československých Romek násilně sterilizovány v praxi, která pokračovala i po roce 1993, po rozdělení Československa.

Zdroj v angličtině:


Zkrácené video rozhovoru s Jozefem Mikerem s anglickými titulky
re-tweetovala i tenistka Martina Navrátilová:


Americký list Washington Post:



1
Vytisknout
7609

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021