Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie znovu zaznamenala rekordní denní počet nákaz

25. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

- Británie zaznamenala za posledních 24 hodin 16 703 denních nákaz, je to o 5696 více než minulý týden. V nemocnicích je 1533 osob, o 304 více než minulý týden. Za posledních 24 hodin zemřelo na covid 21 lidí, o dva více než minulý týden. Většina nákaz je mezi mladými lidmi a školáky. 65,4 procent Britů obdrželo jednu dávku vakcíny, 47,8 procent Britů je očkováno oběma dávkami vakcíny. Celkem v Británii zemřelo na covid 128 048 osob. Celkem byly covidem nakaženy 4 miliony lidí a odhaduje se, že až 2 miliony lidí trpí dlouhým covidem.




- Pohotovosti britských nemocnic nyní reagují na náhlou vlnu malých dětí trpících infekcemi, které normální vznikají v zimě poté, co znovu dochází k společenským kontaktům a malé děti začínají znovu chodit do školky. Znepokojení rodiče přivádějí na pohotovost množství předškolních dětí s horečkami a s potížemi při dýchání. Jsou to nákazy dýáchacím syncytiálním virem, broncholitida, parachřipka či rhinovirus. Příznaky jsou kašel, rýma a horečka. V květnu navštivilo pohotovost v Glasgow, v Birminghamu a v Liverpoolu 21 046 malých dětí. 25 procent z nich potřebovalo naléhavou lékařskou pomoc. Lékaři upozorňují rodiče, že tyto děti nejsou vážně nemocné a že obavy, že dlouhý lockdown poškodil jejich imunitní systém, jsou liché. ZDE 

- Mimořádný velvyslanec Africké unie Strive Masiyiwa obvinil nejbohatší státy světa, že úmyslně neposkytují Africe dostatečný počet vakcín proti covidu. Projekt Covax nesplní svůj slib dodat Africe 700 milionů vakcín do prosince 2021.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron podpořil německou kancléřku Angelu Merkelovou v požadavku, aby členské země Evropské unie těsněji koordinovaly svou reakci na osoby cestující ze zemí mimo Evropskou unii. Merkelová a jiní politikové požadují, aby v důsledku silného šíření varianty delta v Británii museli všichni britští příchozí do EU do desetidenní karantény.


 

- Světová zdravotnická organizace předpovídá, že nejzranitelnější osoby, zejména staré osoby, budou muset každoročně dostávat další očkovací dávku na ochranu proti nově vznikajícím variantám covidu.

- Ohio, americký stát,který nabídl občanům miliony dolarů formou pobídek, aby se nechaly očkovat, stále ještě nepřekonal hranici 50 procent očkovaných osob.

- Bývalý voják začal střílet na polní nemocnici pro covidové pacienty v Thajsku, usmrtil jednoho čtyřiapadesátiletého pacienta a pracovníka skladu. Střelec, 23, byl přesvědčel, že pacienti jsou osoby závislé na drogách a těmi pohrdal.

- Brazílie zaznamenala 73 602 dalších denních nákaz a 2032 úmrtí. Celkem bylo v Brazílii dosud nakaženo 18,2 milionu lidí a zemřelo tam  509 141 osob.

- Mexiko schválilo vakcínu firmy Pfizer pro děti od 12 let výše.

- Rusko zaznamenalo 20 182 denních nákaz, je to nejvyšší denní počet od 24. ledna. Za posledních 24 hodint v Rusku zemřelo na covid  dalších 568 osob.

- Pandemie zřejmě způsobila největší pokles průměrné délky života v USA od roku 1945. Největší počet mrtvých je mezi černochy a hispánci. Na pandemii zemřelo v USA více než 600 000 osob. ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6316

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021