Regulace lží na sociálních sítích není cenzura

26. 6. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

 
 
Snaha regulovat to, jakým způsobem globální sítě nakládají s informacemi, NENÍ cenzura. Dezinformátoři to moc dobře vědí, a proto taky tuhle regulaci odmítají. Je prokázané, že počítačové algoritmy čtou naše chování v digitálním prostoru a že podle něho nám stejné stroje (nebo spíš ti, kdo jsou za nimi) filtrují informace, které chceme slyšet. Tím námi ale podprahově manipulují, protože formují nejenom naše názory a postoje, ale i politická rozhodnutí. O nějakou naši „svobodu“ jim rozhodně nejde.

Z takového zacházení s informacemi má prospěch jen byznys, jinak přináší jasně negativní dopady na společnost. Část lidí, která neumí tenhle trik rozeznat, se víc a víc bouří, a těm, kdo se šířením dezinformací (mediálních i politických) živí, možnost šířit manipulace vyhovuje. Díky tomu, že nám filtrují stále ty samé a podobně zprávy, získáváme pocit pravdy, jistoty a blízkosti s podobně smýšlejícími. Vzniká začarovaný kruh, na kterém je postavena jejich prosperita.
Shrnuto: když takovíhle lidé obhajují svobodu slova, je to podobné, jako když podobné skupiny představují samovládce Vladimira Putina jako vzor "státníka".

Více o tom ZDE

1
Vytisknout
7763

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021