Kalifornská varianta koronaviru je odolná vůči vakcínám typu mRNA

2. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Varianta epsilon SARS-Cov-2, poprvé zjištěná v Kalifornii, obsahuje tři mutace bílkovinového bodáku, které nákaze poskytují odolnost vůči protilátkám generovaným vakcínami mRNA nebo nákazou koronavirem.

Vyplývá to z nového výzkumu publikovaného v Science.

Kalifornská varianta byla poprvé identifikována začátkem roku 2021 a do května 2021 byla zjištěna v dalších 34 zemích světa.

Zdroj ZDE  


https://twitter.com/ScienceMagazine/status/1410670810021380097?s=20

K tomu dodává Boris Cvek:

Je to článek v Science, takže to je dobrý časopis. Jsou to data z laboratoře, nikoli klinická data. Ukazují, že když se vezmou protilátky, vyvolané vakcínou, tak ty protilátky ve zkumavce jsou asi 3 x slabší proti nové variantě viru vs. původní variantě. Je otázka, zda to tak bude reálně v těle a zda 3x snížení aktivity znamená, že vakcína ten virus v těle nezastaví. Nezdá se mi to nic výjimečného, ale příjemná zpráva to určitě není. Je třeba ji vnímat i v kontextu reálné variability imunní rekace na vakcínu (rozdíl 3x nebo možná i 10x nebo 100x může být i mezi dvěma jednotlivci na stejné vakcíně a stejném viru).

Jan Čulík
Taky prý se tato varianta zatím nešíří tak intenzivně jako delta.

Boris Cvek
Ano. To, že je nějaká varianta odolná proti očkování, neznamená nutně, že je infekčnější. Ještě k tomu snížení 3x: představte si, že pro účinnost proti viru musíte mít nějakou hladinu protilátek (a možná dokonce na protilátkách tolik nezáleží, ale důležitější může být buněčná imunita) X... představte si, že máte v krvi 100X. Takže pokud tyto protilátky jsou 3x méně účinné proti nové variantě, pořád máte 30X, tedy jste naprosto chráněn, dokonce máte 30 krát více, než potřebujete. Ale samozřejmě to může být i naopak: můžete mít výchozí hladinu nižší, než je třeba k ochraně.

1
Vytisknout
10177

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2021