WHO varuje před „epidemiologickou stupiditou“ předčasného zrušení proticovidových opatření

8. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
- Světová zdravotnická organizace sice nekritizovala přímo Johnsonovo "totální rozvolňování" uprostřed astronomicky rostoucí vlny nákaz, ale varovala, že dokud nebudou očkování všichni, je rozvolnování nesmírně pošetilé.

- I když mnoho lidí zrovna neumře, statisíce lidí budou muset jít do karantény a množství lidí onemocní, takže to ekonomiku znovu drsně ochromí.

Zatímco se Anglie chystá na bombastické zrušení proticovidových opatření, čelný představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan jednotlivé země varuje, aby tato opatření rušily pozvolně – a aby nepřišly o dosavadní výhody.

Ryanův komentář nebyl adresován přímo britskému premiérovi Johnsonovi a jeho megalomanskému plánu na znovuotevření země. Nicméně tyto poznámky budou interpretovány jako voda na mlýn pro experty na zdravotnictví, kteří tvrdí, že Anglie na otevření příliš spěchá v době, kdy počet nových infekcí prudce narůstá, informuje Guardian.

Nicméně Ryan na Johnsonovo oznámení reagoval zkraje týdne, kdy se někteří pozorovatelé nechali slyšet, že nová politická agenda patrně povede k novým infekcím, které se navrší na vakcinace, takže by země mohla dosáhnout stádní imunity. Ryan prohlásil, že nechat lidi infikovat covidem raději dříve než později je „epidemiologická stupidita“.

Mike Ryan tato slova pronesl během brífinku, kde WHO opět apelovala na jednotlivé státy, aby sdílely vakcíny proti covidu na ochranu zdravotnického a pečovatelského personálu v nízkopříjmových zemích, a to předtím, než budou séra ve větší míře distribuována dětem.

Ryan, který reagoval na rychlost, s níž se některé státy chtějí znovu otevřít, sdělil, že v zemích, kde se málo očkuje, je zrušení epidemiologických opatření hrozbou „toxické směsi“. 

Ryan zkraje týdne varoval před „předčasným spěchem“ k normálu. „Pro spoustu zemí je tohle teprve začátek. Jsem potěšen tím, že se některým zemím podařilo virus dostat pod kontrolu. Ale pomyslete prosím na ty, kdo žijí bez vakcíny,“ uvedl Ryan.

Plánované otevření Anglie okomentoval také William Hanage, profesor evoluce a epidemiologie z Harvardu. Podle Hanage ohledně zrušení epidemiologických opatření panuje nejistota.

„V některých ohledech je situace zcela jednoduchá. Případy vzhledem k vysoké infekčnosti delty raketově narůstají. To povede k několika věcem – nejdříve přijdou hospitalizace a úmrtí, nicméně jich bude daleko méně než během nejhorší fáze zimního období. Na druhou stranu, vezmeme-li v úvahu plány na znovuotevření země, budeme mít obrovské množství infekcí – a spousta lidí se bude cítit zatraceně mizerně, i přesto, že nebudou muset být hospitalizováni. A dlouhodobé dopady nejsou známé,“ konstatoval Hanage.

Některé země, které rozvolnily protiepidemická opatření – třeba co se nošení roušek týče – jako Izrael, byly nuceny restrikce znovu zavést. Také Nizozemí, které 26. června zrušilo většinu lockdownových opatření a kde dvě třetiny obyvatel dostaly alespoň první dávku vakcíny, svůj krok nyní přehodnocuje.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
4675

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021