Jeden z nejasociálnějších zákonů v ČR: Sněmovna hlasovala pro odebírání sociálních dávek za přestupek

10. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
- I za jednorázový přestupek se bude lidem krátit podpora v bydlení a, pokud to nebude stačit, pak i částka na živobytí, která je aktuálně 4328 korun na průměrně tříčlennou domácnost na měsíc.
- Trest dopadne na celé rodiny včetně dětí, které za nic nemohou.
- Je to jeden z nejasociálnějších zákonů za poslední roky.
- Kdo hlasoval za tento drsně asociální zákon? Nevolte je!

Dnes pro vás nemám dobrou zprávu, 😔  píše poslankyně Olga Richterová.

Sněmovna schválila zákon, který místo řešení sociálních problémů a jejich příčin přímo v rodinách chce rodiny jenom trestat. Zákon přitom ani nerozlišuje, kdo pravidla poruší. Trest dopadne na celé rodiny včetně dětí, které za nic nemohou. Navíc umožňuje přísně trestat hned poprvé: je tam fikaně vložena možnost "jednou a dost"! Podle odborníků se tak jedná o jeden z nejasociálnějších zákonů za poslední roky. S Piráty a ČSSD jsme byli proti přijetí zákona. Jenže to bohužel nestačilo a byli jsme přehlasováni.

A co je vlastně nejproblematičtějším bodem zákona? Za opakovaný nebo i jednorázový přestupek se bude lidem krátit podpora v bydlení a, pokud to nebude stačit, pak i částka na živobytí, která je aktuálně 4328 korun na průměrně tříčlennou domácnost na měsíc (jde o číslo z Informace o vyplacených dávkách za květen 2021). Zdánlivě to zní spravedlivě: ať lidé nesou odpovědnost za to, když poruší pravidla. V důsledku to ale vše ještě jen zhorší.

Vysvětleme si to na modelovém příkladu:

Rodiče například mají dvě menší děti a jedno v pubertě, které začne chodit za školu. Na základě toho budou potrestáni pokutou, která se strhne z podpory v bydlení a na jídlo pro celou domácnost. V důsledku toho se ale zhorší jejich možnost péče o děti, nebo mohou dokonce přijít o bydlení. Ve chvíli, kdy rodiče přijdou o bydlení, je prakticky nemožné, aby mohli dál dostatečně pečovat o své děti. V důsledku tak hrozí, že o děti přijdou a ty půjdou do ústavní péče. Trpět tedy budou děti, které se ničím neprovinily. Přitom s odbornou podporou mají rodiče šanci zvládnout i třeba složitější pubertu sourozence nebo nástrahy dnešního světa. Jde o to před problémy nezavírat oči, ale také vědět, že ztráta bydlení je prostě ten nejhorší možný scénář.

Přitom ty cesty, které jsou nejen lidštější, ale v důsledku i levnější pro stát, existují. Je třeba řešit v rodinách především prevenci. Díky kvalitní sociální a komunitní práci je možné hasit problémy dřív, než se nezvladatelně rozhoří. Trestání celých rodin včetně dětí a jejich vylučování ze společnosti je krokem zpět a obrovskou chybou. Konkrétní pozitivní výsledky mají kraje, které významně podporují právě práci s rodinami - třeba organizace SOS dětské vesničky takovým pracovníkům říká SOS záchranáři (rodin a dětí), v Pardubickém kraji zase skvělou práci odvádí např. Amalthea. Pojďme se zkrátka zaměřit na takové recepty, které fungují.



* * *

Čím dál častějí poslední týdny padá otázka, koho budeš volit. Tohle hlasování o zabavení dávek v hmotné nouzi kvuli přestupkům je docela dobrým kompasem, koho nevolit, píše Matěj Metelec:

1
Vytisknout
8475

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2021