Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Holandsko zaznamenalo 500 procentní nárůst nákaz

14. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň (58,26 nákaz na 100 000 obyvatel) a okolí Plzně, a další oblasti kolem Plzně, Rokycany (52,54), Praha (40,82) a okolí.   V úterý 13.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 317 denních nákaz, je to  denní nárůst o 32 procent.  V ČR do 13.7. zemřelo  30 335 lidí, dva další za posledních 24 hodin. V nemocnicích je 30 osob, denní nárůst o jednoho člověka. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 073 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 187 955 osob, druhou dávkou 3 868 252 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 39  procent obyvatelstva.

- Holandsko tento týden zaznamenalo 500 procentní nárůst nákaz poté, co se rozhodlo plně otevřít ekonomiku včetně nočních klubů. Je to varováním, co se zřejmě stane v Anglii, až tam budou příští týden rozvolněna karanténní opatření.

- Ohniskem nákaz se ve Spojených státech staly státy na americkém Jihu a na americkém Středozápadě. Varianta delta se šíří intenzivně v nedostatečně očkovaných amerických státech. Republikáni očkování odmítají. ZDE 

- Myanmar se stal bojištěm o kyslík poté, co vojenská junta způsobila kolaps nemocnic a chaos při očkování.ZDE 

 

- Jednotliví občané by neměli míchat dávky různych vakcín, upozorňuje Světová zdravotnická organizace. O tom by měly rozhodnout zdravotnické orgány. Z některých předběžných dosud nerecenzovaných studií vyplývá, že míšení vakcín může mít pozitivní dopad. ZDE

- Indonésie zaznamenala největší denní nárůst infekcí, 54 517- Celkem je tam nakaženo 2,67 milionů lidí

- Filipíny zakázaly cestování z Indonésie ve snaze zabránit šíření varianty delta.

- Jižní Korea ve středu posílila karanténní předpisy týkající se sociálního distancování s cílem potlačit největší nárůst infekcí od začátku pandemie.

- Rusko registrovalo ve středu 786 denních úmrtí na covid, dosud největší denní počet od začátku pandemie.

- Americký vakcinolog dr. Peter Hotez konstatoval, že děti zaplatí cenu, pokud nebude dost dospělých očkováno. V nemocnici skončí daleko větší počet adolescentů. Až u třiceti procent dětí vznikne dlouhý covid.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-1
Vytisknout
7011

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021