Co byste měli vědět o protivládních protestech na Kubě

14. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Kubánci o víkendu protestovali ve městech po celé zemi. 
  • Vadí jim drahota, dlouhé fronty na potraviny a nedostatek léků. 
  • Komunisté obviňují z vyvolání protestu USA. 

Hněv kvůli drahotě, dlouhé fronty na jídlo a nedostatek základních léků vyvolaly největší protesty na Kubě za mnoho dekád, upozorňuje Wesley Dockery.

Kuba byla o víkendu svědkem největších protivládních protestů za několik dekád. Prezident Miguel Diaz-Canel nařídil potlačení demonstrací.

V ulicích Havany a dalších měst hlídkuje policie. Úřady nechaly zablokovat sociální média a snaží se tak cenzurovat informace o demonstracích. Běžné jsou i výpadky mobilního internetu.

Od nedělních protestů došlo k zatčení nejméně stovky aktivistů a novinářů, uvedla exilová skupina Cubalex.

Nedělních protestů v ulicích Havany a dalších měst se zúčastnily tisíce lidí. Demonstranti vykřikovali hesla jako "Pryč s diktaturou" a "Chceme svobodu". Další vykřikovali "Nebojíme se".

Jeden z nejvýznamnějších protestů se uskutečnil ve městě San Antonio de Los Banos, padesátitisícovém sídle jihozápadně od Havany. Prezident Diaz-Canel se osobně ukázal v ulicích, kde se dočkal urážek rozhněvaných protestujících.

Výpadek sociálních médiích zkomplikoval úsilí ověřit, zda protesty pokračovaly. Neověřené zprávy na Twitteru ukazují protivládní protesty v pondělí v Holguinu na východě Kuby.

Protestující se hněvají kvůli dlouhým frontám na jídlo, nedostatku léků a rostoucím cenám.

Dochází také k výpadkům elektřiny, na něž si po nejhorších časech v 90. letech Kubánci odvykli. Ke všemu Kuba také zaznamenává rekordní počet onemocnění koronavirem.

Omezení pohybu během pandemie zdevastovalo kubánský turistický sektor, důležitého tahouna ekonomiky. Klíčový export cukru byl zasažen loňskou špatnou úrodou.

Diaz-Canel a další přední kubánští představitelé obvinily z organizace protestů Spojené státy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11040

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021