Válka s Ruskem není hypotetická - a americká byrokracie na ni není připravena

14. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Spojené státy nejsou ani mentálně připraveny na válku s Ruskem, protože špatně chápou, co všechno může slovo "válka" znamenat. 
  • Rusové si velmi dobře všimli americké závislosti na technologii a mohou zaútočit na elektronické sítě či americké satelity. 
  • Putin má za to, že by případnou otevřenou válku s USA dokázal vyhrát. 

Ve svém nedávném výročním projevu ruský prezident Vladimir Putin signalizoval odhodlání posunout konfrontaci s Washingtonem na další úroveň - na úroveň skutečné války, kterou podle něj Spojené státy nedokážou vyhrát. Jako bývalá specialistka DIA na ruskou doktrínu a strategii jsem znepokojena tím, že naše vládní byrokracie je naprosto nepřipravena válku s Ruskem, která už teď nepředstavuje žádný hypotetický scénář, napsala Rebekah Kofflerová.

Putinova sebejistota, že si vůči Západu může dovolit i otevřenou ozbrojenou konfrontaci, protože zůstane bez odpovědi, vychází z přesvědčení Moskvy, že může vést válku s Washingtonem podle svých vlastních představ. Rusko si všimlo amerického spoléhání na technologie dokonce i v konfliktech s technicky zaostalými protivníky jako teroristé v Afghánistánu a Iráku. Operace v kyberprostoru a ve vesmíru představují nové domény, které Rusko vymezilo boji bez pravidel. V době války Kreml povede neomezený kybernetický boj.

Ačkoliv USA neuznává kosmické zbraně za zvláštní kategorii zbraní, Rusové to, co označují za "vesmírné zbraně", mohou použít proti našim obranným instalacím na oběžné dráze. A naše satelity jsou stejně bezbranné jako nezabezpečené americké sítě.

Vzhledem k reálné možnosti války Američané musejí od vlády požadovat více než metaforický jazyk ruské hrozby a divadlo, při němž je Putin označen za "zabijáka". V březnu řekl generál Glen VanHerck senátnímu výboru pro ozbrojené síly, že Rusové "nacvičují potenciální údery na našem území" s odvoláním na "řadu letů těžkých bombardérů, protiponorkových letounů a sběr zpravodajských informací". V roce 2018 velitel NORADu, který zajišťuje obranu proti raketovému útoku, generál Terrence O’Shaughnessy uznal, že území USA už "nepředstavuje bezpečné zázemí".

Nepřipravenost americké byrokracie na ruské vedení války potvrzuje armádní hodnocení z roku 2016 nazvané "Outplayed: Regaining Strategic Initiative in the Gray Zone". Autoři dospívají k závěru, že Spojené státy nepřišly se soudržnou strategií, jak čelit ruské doktríně vedení války, která využívá tradičního amerického chápání války a míru. Rusové vedou válku na nižší úrovni a záměrně se vyhýbají americké ozbrojené reakci - ale Putin je připraven přejít i ke kinetickému blitzkriegu.

Jednou z nejpravděpodobnějších oblastí střetu zůstává Černé moře, kde může vzniknout otevřená válka mezi Ruskem a NATO. Protože si Putin je jist, že Washington stále nepřišel na to, jak ho zvládnout, a že by válku vyhrál, může být problém dokonce ještě horší, než jak vypadá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6731

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021